Belangrijk: Actuele informatie over het coronavirus en Schiphol

Laatste update: 30 maart 2020, 17:32, Amsterdam

Schiphol volgt de landelijke en internationale ontwikkelingen van het coronavirus op de voet. De luchthaven is een plek waar mensen uit veel verschillende landen samenkomen. We staan daarom in nauw contact met het RIVM en GGD en volgen hun adviezen op. Schiphol is voorbereid en heeft verschillende draaiboeken ontwikkeld.

Heb je vragen over jouw vlucht? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.

Advies

Op de site van het RIVM vind je de meest actuele informatie over het coronavirus. We adviseren reizigers om 1,5 meter afstand te houden en de algemene hoesthygiëne in acht te nemen, zoals je dat ook zou doen tegen andere griepvirussen. Bijvoorbeeld: was regelmatig je handen, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.

Bekijk alle actuele berichten over vandaag

Laatste nieuws

 • 1 dag geleden

  Transavia en EasyJet houden toestellen aan de grond

  Luchtvaartmaatschappijen Transavia en EasyJet houden al hun toestellen aan de grond. Er worden geen vluchten meer uitgevoerd. Een uitzondering hierop zijn repatrieringsvluchten. Voor Transavia geldt deze maatregel in ieder geval tot en met 6 mei. Voor EasyJet is dit tot nader order.

  Heb je vragen over een geplande reis? Neem dan contact op met jouw luchtvaartmaatschappij.

 • 3 dagen geleden

  Vliegverbod verlengd tot 10 april

  De aangekondigde vliegverboden voor passagiersvluchten van het vasteland van China (inclusief Hong Kong), Zuid-Korea, Italië, Iran, Spanje en Oostenrijk zijn door het kabinet verlengd tot 10 april 2020 18.00 uur. Een uitzondering hierop is repatriëring van EU-, Verenigd Koninkrijk- en Schengen-reizigers, mits zij kunnen aantonen dat ze op doorreis zijn.

  Reizigers die in deze periode tot en met 10 april 18.00 uur een vlucht gepland hebben staan uit of richting deze landen adviseren wij om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. Voor informatie over de verlenging van het vliegverbod, bekijk de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 • 4 dagen geleden

  Noodverordening

  Met ingang van vandaag kan de Gemeente Haarlemmermeer boetes gaan uitdelen aan reizigers die de regels m.b.t. social distancing niet naleven. Groepen van 3 of meer personen die geen anderhalve meter afstand houden, kunnen een boete krijgen. Gezinnen en kinderen uitgezonderd.

  Dit geldt ook voor locatie Schiphol, zoals te lezen in de zogenaamde noodverordening.

 • 4 dagen geleden

  Sluiting panoramaterras en Airport Park

  Vanwege de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn het het panoramaterras en Airport Park momenteel gesloten.

 • 4 dagen geleden

  Vertrekt je vlucht vanaf Schiphol? Ga naar vertrekhal 2 of 3

  Vanaf vandaag gaat jouw reis via Schiphol iets anders dan je gewend bent. Vanwege de coronacrisis vertrekken er de laatste tijd een stuk minder reizigers dan normaal. Daarom hebben we de security- en paspoortcontrole in vertrekhal 1, 3 en 4 gesloten en zijn de incheckbalies in vertrekhal 1 buiten gebruik. Je kunt terecht bij de incheckbalies in Vertrek 2 of 3.

  Bekijk hier waar je naartoe moet

  live blog message image
 • 6 dagen geleden

  Update: ophalen of wegbrengen op Schiphol

  Haal je iemand op of zet je iemand af op Schiphol? Loop niet met reizigers mee naar binnen of buiten, alleen als dit niet anders kan. #staysafe

 • 7 dagen geleden

  Vliegverbod voor passagiersvluchten uit Oostenrijk

  Naast Spanje geldt er sinds 23 maart 21.00 uur ook een reisverbod voor passagiersvluchten uit Oostenrijk. Deze vluchten mogen niet uitgevoerd worden tot in ieder geval 6 april 21.00 uur. Een uitzondering hierop is repatriëring van EU-, Verenigd Koninkrijk- en Schengen-reizigers, mits zij kunnen aantonen dat ze op doorreis zijn. Reizigers mogen alleen aan boord als zij aan de gezondheidsrichtlijnen van de WHO en EU voldoen. Tevens is het vervoer van medisch personeel of patiënten uitgezonderd, wanneer dit in het belang is van de volksgezondheid in Nederland.

  Reizigers die in deze periode tot en met 6 april een vlucht gepland hebben staan uit of richting Oostenrijk en Spanje adviseren wij om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. Voor meer vragen over reizen en het coronavirus, bekijk de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 • 8 dagen geleden

  Voor je eigen veiligheid en die van anderen: houd 1,5 meter afstand

  Voor je eigen veiligheid en die van iedereen op Schiphol: houd 1,5 meter afstand van elkaar. Sta je in een rij? Zet dan je koffer ruim voor je neer om ruimte vrij te houden. Bij de ticketbalies, incheckbalies, transferbalies en aankomstposten is met tape of afscheidingslint aangegeven wat 1,5 meter is, zodat je hier rekening mee kunt houden.

  Elke vlucht krijgt een aparte bagageband zodat je genoeg afstand kunt houden bij het ophalen van je bagage. Douane houdt intensieve controle op zogeheten 100% controlevluchten die op Schiphol aankomen, bijvoorbeeld uit het Caribisch gebied. Voor deze vluchten maakt de Douane gebruik van speciale faciliteiten in de bagagekelder- en hal. Deze faciliteiten waren alleen beschikbaar bij bagageband 22. Deze processen worden na vandaag verspreid zodat ook de bagage van deze vluchten op aparte banden aankomt.

  Lees hier meer over de maatregelen.

 • 10 dagen geleden

  Update: Passagiersvluchten uit Spanje landen niet meer op Schiphol

  Update tijdelijk reisverbod Spanje: De Nederlandse overheid maakte op 21 maart bekend dat passagiersvluchten uit Spanje niet meer uitgevoerd mogen worden tot in ieder geval 4 april, 20.00 uur. Een uitzondering hierop is repatriëring. Tot zondagavond gold dit alleen voor Nederlandse reizigers. Deze repatriëring is inmiddels door de overheid uitgebreid tot EU-, Verenigd Koninkrijk- en Schengen-reizigers, mits zij kunnen aantonen dat ze op doorreis zijn. Dit mag ook met een ander vervoersmiddel, zoals de trein, worden voortgezet. Reizigers mogen uitsluitend aan boord in overeenstemming met de gezondheidsrichtlijnen van de WHO en EU, zodat zij geen extra gezondheidsrisico vormen voor de Nederlandse bevolking. Met deze verruiming van repatriëring stelt de Nederlandse overheid andere EU-reizigers in staat om via Schiphol naar hun thuisland te gaan.

  Reizigers die in deze periode tot en met 4 april een vlucht gepland hebben staan uit of richting deze landen adviseren wij om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. Voor meer vragen over reizen en het coronavirus, bekijk de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 • 13 dagen geleden

  Toegangsvoorwaarden voor niet EU-burgers die naar Nederland willen reizen

  De Rijksoverheid heeft vanavond bekendgemaakt vanaf donderdag 19 maart 2020 om 18.00 uur de toegangsvoorwaarden te verscherpen voor niet EU-burgers die naar Nederland willen reizen. De reisbeperking geldt niet voor o.a. EU burgers (met inbegrip van onderdanen van het Verenigd Koninkrijk) en hun familieleden en burgers van Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein en hun familieleden. Daarnaast zijn nog enkele andere uitzonderingen. Wil je binnenkort naar Nederland reizen, kijk dan hier of je onder één van de uitzonderingsposities valt.

 • 13 dagen geleden

  Transavia stopt vanaf maandag tijdelijk alle vluchten

  Transavia heeft besloten de geplande vluchten tussen maandag 23 maart en zondag 15 april 2020 niet uit te voeren. De toenemende restricties en maatregelen vanuit Nederland en de landen waar Transavia op vliegt, legt de luchtvaartmaatschappij steeds meer beperkingen op. Wel zal Transavia ook na aanstaande zondag nog reizigers ophalen uit het buitenland zodat zij terug naar huis kunnen worden gebracht. Meer informatie over jouw vlucht met Transavia? Bekijk hun liveblog omtrent het coronavirus of neem direct contact met ze op.

 • 13 dagen geleden

  Schiphol blijft open in afgeslankte vorm

  Schiphol gaat haar operatie voor de komende periode verkleinen en zich inrichten op de activiteiten die passen bij deze crisissituatie. Dat betekent dat Schiphol, naar verwachting vanaf dinsdag 24 maart, in sterk afgeslankte vorm open blijft voor de passagiersvluchten die nog wel aankomen en vertrekken, repatriëring, vrachtverkeer, hulpdiensten en uitwijkende vliegtuigen. Wat je daarvan merkt als reiziger? Dat inchecken wordt beperkt tot Vertrek 2 en een deel Vertrek 3. Achter de securitycontrole blijven Lounge 1 en Lounge 2 open. Daarnaast zijn alleen de D- en E-pier nog in gebruik voor passagiersvluchten. De overige pieren worden gebruikt als tijdelijke parkeerplaats voor vliegtuigen die langere tijd aan de grond zullen staan.

 • 13 dagen geleden

  Informatie over reizen naar Schengengebied voor niet EU-burgers

  We merken dat er veel vragen zijn over of niet EU-burgers het Schengengebied nog kunnen betreden als aankomend of transferpassagier op Schiphol. Op dit moment is dat nog het geval, mits je beschikt over een geldige boarding pass en (indien nodig) een geldig visum. De Rijksoverheid werkt nog aan implementatie van het besluit om de toegang tot de EU tijdelijk te beperken.

  Als er updates zijn, zullen we deze zo snel mogelijk communiceren. We adviseren je contact op te nemen met je luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie als je binnenkort gaat reizen en vragen hebt.

 • 14 dagen geleden

  Reis alleen naar het buitenland indien noodzakelijk

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders vanaf nu om de komende periode niet meer naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Dat is niet vanwege gezondheidsaspecten, maar vanwege de impact die overheidsmaatregelen kunnen hebben voor Nederlandse reizigers.

  Het ministerie adviseert: stel waar mogelijk de reis uit of annuleer deze. Bent u in het buitenland, ga dan na of uw verblijf noodzakelijk is en of u mogelijkheden tot vertrek heeft. Neem daarvoor contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

  Bekijk hier meer informatie over de gevolgen van het coronavirus voor jouw reisplannen.

 • 15 dagen geleden

  Gaat mijn vlucht door?

  Veel landen hebben inreisbeperkingen ingevoerd voor reizigers uit landen waar het coronavirus is vastgesteld. Dat betekent dat diverse landen vluchten vanuit Nederland - en dus vanaf Schiphol - weren. Daarnaast hebben diverse luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties aangegeven geen reizen uit te voeren van en naar Schiphol voor de komende periode. De ontwikkelingen hierin gaan snel. We raden je daarom aan om de website van je luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie in de gaten te houden voor informatie over jouw vlucht. Onze home carrier KLM heeft bijvoorbeeld deze pagina ingericht om alle reizigers op de hoogte te houden met betrekking tot hun vluchten en het coronavirus. Bij vragen over jouw reis kan je contact opnemen met je luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

  Voor de meest actuele reisadviezen per land, kan je de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen.

 • 15 dagen geleden

  Mag een vliegtuig uit risicogebied nog op Schiphol landen?

  Veel landen hebben inreisbeperkingen ingevoerd voor reizigers uit landen waar het coronavirus is vastgesteld. Zo heeft de Nederlandse overheid besloten dat passagiersvluchten afkomstig uit het vasteland van China (inclusief Hong Kong), Iran, Italië en Zuid-Korea naar Nederland niet uitgevoerd mogen worden. Deze regeling geldt tot in ieder geval tot 27 maart, 18.00 uur. Verschillende andere overheden hebben besloten dat vluchten uit Nederland niet welkom zijn. Toch was er afgelopen weekend op Schiphol.nl te zien dat er bijvoorbeeld een vlucht uit China is geland. Hoe dit kan? Vliegtuigen uit de betreffende landen mogen op Schiphol komen, maar dan zonder passagiers. Op die manier kunnen ze hun crew of landgenoten die nog in Nederland zijn en naar huis willen, wel mee terug nemen. Er gaan daarom bijvoorbeeld ook lege vliegtuigen naar Aruba, Bonaire of Curaçao, zodat Nederlanders weer terug naar huis kunnen komen.

 • 16 dagen geleden

  Eet- en drinkgelegenheden gesloten

  Er zijn vanavond nieuwe maatregelen van kracht gegaan vanwege het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven, maar ook eet- en drinkgelegenheden blijven in heel Nederland dicht tot en met 6 april. Daarom zijn eet- en drinkgelegenheden op Schiphol gesloten. Eten en drinken is verkrijgbaar bij kiosken en ‘Grab&Fly’ outlets op de pieren. Ook kun je, als je op reis gaat, een leeg waterflesje meenemen. Deze kan bij een van de 90 watertappunten met kraanwater gevuld worden.

 • 16 dagen geleden

  Geen vluchten naar Marokko, annuleringen richting Spanje

  Marokko heeft vanaf vandaag, zondag 15 maart, alle vluchten tussen Marokko en Nederland tot nader bericht opgeschort. Vluchten van Marokko naar Nederland konden vertrekken tot uiterlijk 12.00.

  Door de aangescherpte reisadviezen in Spanje heeft luchtvaartmaatschappij Ryanair besloten om in ieder geval tot en met donderdag minder vluchten naar Spanje uit te voeren. EasyJet schrapt vanaf aanstaande dinsdag 17 maart tot en met zondag 29 maart alle vluchten van en naar Spanje.

  Ga je op reis en wil je meer weten over jouw vlucht? Neem dan altijd contact op met je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

 • 17 dagen geleden

  Deze airlines hebben hun vluchten van/naar Schiphol geannuleerd

  Veel landen hebben inreisbeperkingen ingevoerd voor reizigers uit landen waar het coronavirus is vastgesteld. Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten. De situatie voor een land of gebied kan snel veranderen.

  De volgende luchtvaartmaatschappijen hebben tot nu toe al hun vluchten van en naar Schiphol geannuleerd voor de komende periode:

  Wil je meer weten over jouw specifieke vlucht met deze of één van de andere luchtvaartmaatschappijen die via Schiphol vliegen? Neem dan altijd contact op met je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

 • 17 dagen geleden

  Laatste informatie over KLM's netwerkwijzigingen

  Door reisrestricties in landen als Curacao, Turkije, Italië, mainland China (inclusief Hong Kong), Zuid Korea, India, Argentinië en Koeweit, zijn er wijzigingen in de vluchtschema's van KLM. Volg hun netwerkupdates voor de meest actuele informatie.

 • 18 dagen geleden

  Passagiersvluchten uit risicogebieden landen niet meer op Schiphol

  Vandaag heeft de Nederlandse overheid besloten dat passagiersvluchten afkomstig uit het vasteland van China (inclusief Hong Kong), Iran, Italië en Zuid-Korea naar Nederland niet uitgevoerd mogen worden. Deze regeling geldt vanaf vanavond 18.00 uur en duurt tot in ieder geval vrijdag 27 maart 18.00 uur. We adviseren reizigers die in deze periode een vlucht gepland hebben staan richting deze landen, om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

 • 19 dagen geleden

  Parkeerreservering gratis wijzigen of annuleren

  We bieden je graag een helpende hand als jouw reisplannen onverwachts veranderen. In verband met het coronavirus kun je daarom nu jouw parkeerreservering met een inrijdatum tot en met 31 mei 2020 gratis wijzigen én annuleren. Met je reserveringsnummer en e-mailadres log je in om jouw parkeerreservering te wijzigen.

 • 19 dagen geleden

  Inreisverbod Verenigde Staten

  De Verenigde Staten voeren vanaf zaterdagochtend 14 maart om 04.59 uur een inreisverbod in voor iedereen die de afgelopen 14 dagen in een Europees Schengenland is geweest. Op de website van de Rijksoverheid zie je precies welke landen dit zijn. Dit inreisverbod geldt niet voor Amerikaanse staatsburgers en zal 30 dagen duren.

  Deze maatregel heeft impact op Schiphol. Samen met de luchtvaartmaatschappijen brengen we nu in kaart wat dit precies voor de vluchten naar Amerika betekent. We houden je op de hoogte zodra er meer bekend is. Ga je op reis? Neem dan contact op met jouw luchtvaartmaatschappij.

 • 20 dagen geleden

  KLM annuleert vluchten naar Venetië, Milaan en Napels

  KLM heeft bekend gemaakt tot en met vrijdag 03 april niet meer naar Venetië, Milaan en Napels te vliegen in verband met het Coronavirus. Sinds afgelopen maandag vloog KLM al niet meer naar de luchthavens in Venetië en Milaan, maar nu heeft de luchtvaartmaatschappij aangekondigd dat dit ook geldt voor de vluchten tot en met 03 april en is de bestemming Napels aan dit lijstje toegevoegd.

 • 21 dagen geleden

  Reisadvies Italië aangescherpt

  Het reisadvies voor Italië is door het ministerie van Buitenlandse zaken aangescherpt. Voor delen in het noorden van het land blijft code rood gelden. In de rest van Italië geldt code oranje (alleen noodzakelijke reizen). Heb je binnenkort een reis naar Italië gepland staan? Houd de website van het ministerie van Buitenlandse zaken en van je luchtvaartmaatschappij in de gaten voor de meest actuele informatie.

 • 22 dagen geleden

  Luchtvaartmaatschappijen annuleren vluchten naar Noord-Italië

  Na het nieuws uit Italië dat de noordelijke provincies worden afgesloten, nemen steeds meer luchtvaartmaatschappijen het besluit om vluchten van en naar deze regio te annuleren of in ieder geval in aantal te reduceren. Zo heeft home carrier KLM laten weten vandaag niet meer te vliegen naar Milaan en Venetië. Heb jij de komende tijd een vlucht gepland staan naar Noord Italië? Check dan altijd je luchtvaartmaatschappij voor de laatste informatie.

 • 23 dagen geleden

  Italië sluit noordelijke regio's af

  Italië heeft besloten de Noord-Italiaanse regio Lombardije en veertien provincies in andere regio's op slot te zetten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Mensen mogen daar de regio niet meer verlaten zonder goede reden. Ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het negatieve reisadvies voor Noord Italië verder aangescherpt. Heb je vragen over jouw reis? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.

 • 25 dagen geleden

  Lufthansa kondigt aan de helft van hun vluchten te schrappen

  De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa geeft aan de helft van al hun wereldwijde vluchten te annuleren de komende weken. Voor Schiphol lijkt het vooralsnog om een klein aantal vluchten te gaan die komen te vervallen. Vlieg je binnenkort met Lufthansa en wil je zeker weten of dit gevolgen heeft voor jouw vlucht? Neem dan contact op met de airline.

 • 25 dagen geleden

  Ik heb een vlucht geboekt, kan ik nog gaan?

  Dat hangt af van je bestemming. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen in vier kleurcodes. Het advies is om alleen te reizen naar landen met kleurcode oranje als dat noodzakelijk is. Vakantiereizen en andere reizen die niet noodzakelijk zijn, worden afgeraden. Bij landen met kleurcode rood is het advies niet te reizen.

 • 27 dagen geleden

  Reiziger in quarantaine

  Een reiziger die via Schiphol in Nederland is aangekomen is positief getest op het coronavirus. Volgens landelijk vastgestelde protocollen is deze persoon door de GGD beoordeeld en begeleid. Op dit moment brengt de GGD in kaart met wie deze persoon in aanraking is geweest. We staan in nauw contact met de GGD en volgt hun adviezen op ten aanzien van het coronavirus. Op dit moment is er, op advies van de GGD, geen aanleiding om andere maatregelen te treffen.

 • 32 dagen geleden

  Eerste personen in Nederland met Coronavirus

  De eerste personen in Nederland zijn getroffen door het coronavirus. Samen met autoriteiten zoals GGD en RIVM houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. We hebben dagelijks contact over de situatie en de te nemen maatregelen. Wij volgen hun adviezen daarin op. Er worden op dit moment geen andere maatregelen getroffen dan al eerder genomen. Schiphol is voorbereid en heeft verschillende scenario’s en draaiboeken ontwikkeld.