Welkom terug op Schiphol: Welke maatregelen kan ik op Schiphol verwachten?

Het is zomervakantie! Hét moment waar veel mensen smachtend naar uitkijken. Normaal gesproken is het de drukste periode op Schiphol, maar dat is nu wel anders. Er zijn minder reizigers en we houden afstand van elkaar. Maar door afstand te houden kan het juist wat drukker voelen. En hoe kunnen we elkaar die ruimte geven, als we met velen tegelijkertijd in of uit hetzelfde vliegtuig willen stappen? Om je daarbij te helpen, hebben we de volgende maatregelen genomen.
 • We zorgen voor anderhalve meter afstand
  Zoals je weet, is 1,5 meter afstand houden dé maatregel in Nederland en dus ook op Schiphol. We helpen je hieraan herinneren via omroepberichten, schermen en markeringen op de vloeren, bij de wachtrijen of waar je ook maar andere reizigers tegenkomt. Ook lopen er Schiphol-medewerkers rond die je aanspreken als er te weinig afstand wordt gehouden.

 • We zijn alert op ieders gezondheid
  We vinden jouw gezondheid en die van iedereen op Schiphol het allerbelangrijkst. Dus heb je koorts, of milde klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn of een lichte hoest? Dan blijf je thuis. Om dit te waarborgen is iedere reiziger verplicht een ingevulde gezondheidsverklaring bij zich te hebben op de luchthaven. Vul het formulier naar waarheid in, zodat je kan verklaren dat je fit bent om te vliegen. Je kan hierop gecontroleerd worden op Schiphol.

 • We verplichten iedereen een mondkapje te dragen
  In de wachtrijen voor de incheckbalies, bij de securitycheck en bij het in- en uitstappen is 1,5 meter afstand houden soms een flinke uitdaging. Ook omdat je mede afhankelijk bent van de goede voornemens van je buurman of buurvrouw, en het aantal reizigers om je heen. We doen er alles aan om die afstand te bewaken, maar dat is niet altijd mogelijk. Daarom draag je een mondkapje in die gebieden.

 • We zorgen voor extra schone faciliteiten
  Uiteraard wordt er intensief schoongemaakt op Schiphol. En op de plekken waar veel mensen komen, zoals de toiletten, balies, wachtruimtes wordt er extra gedesinfecteerd. Je kunt ons helpen door regelmatig je handen te wassen en gebruik te maken van onze handsanitisers. Ook is het fijn als je zo min mogelijk schermen en apparaten aanraakt. In winkels kan je contactloos betalen.

 • We vragen uitzwaaiers en wegbrengers buiten te blijven
  Het spijt ons ophalers en wegbrengers, hoe fijn het ook is om met je passagier mee te lopen naar de vertrekhal of om ze op te wachten in de aankomsthal: we hebben er in deze tijd geen ruimte voor. Daarom vragen we je vriendelijk om je afscheid- of welkomstgroet op de parkeerplaats of bij de Kiss & Ride te laten plaatsvinden. In de vertrek- en aankomsthallen zijn alleen reizigers met een ticket welkom.

Hoeveel reizigers verwachten we deze zomer?

Voor de maand juli verwachten we zo’n 40.000 tot 60.000 reizigers per dag. Fors minder dan een normale zomervakantie dus, waarbij we dik boven de 210.000 reizigers per dag voorspelden, De voorspellingen voor dit jaar zijn lastiger, ook omdat de impact van het coronavirus wereldwijd nog zo grillig is en het onvoorspelbaar is welk effect de pandemie op reizen heeft.

Is Schiphol alweer helemaal open?

De afgelopen maanden was het erg rustig op Schiphol. Daarom hebben we toen een ‘kern-Schiphol’ gedraaid, wat betekent dat alleen het hoognodige (2 pieren) geopend was. Nu het aantal reizigers langzaam maar zeker toeneemt, openen we steeds meer faciliteiten. Zo is sinds 1 juli vertrekhal 1 weer open. Ook kun je na de securitycontrole weer terecht in Lounge 3 en 4 en zijn de gates op de G-pier weer open, net als vertrekhal 4 en de H-/ M-pier als daar vluchten vertrekken. Hier zijn ook winkels, eet- en drinkgelegenheden en andere services waar je weer gebruik van kunt maken. Vanaf 4 juli kun je je auto ook weer op P3 parkeren. Wekelijks kijken we naar het aantal reizigers en vluchten en hoeveel ruimte er daarvoor nodig is. Op basis daarvan bepalen we welke delen van de luchthaven we weer in gebruik nemen.

Lees ook onze andere blogs over de maatregelen

 • Word ik getest op corona?

  Reis je vanuit een gebied met een oranje of rood reisadvies? Dan kun je je gratis laten testen op corona door medewerkers van de GGD. Je vindt de COVID-19 teststraat tussen aankomsthal 3 en 4.

 • Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

  Overal op Schiphol houden we 1,5 meter afstand. En waar dat lastig is, vragen we je een mondkapje te dragen. Want op een vliegveld is afstand houden best een uitdaging.

 • Heb ik een gezondheids- verklaring nodig?

  Omdat we jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst vinden, vragen we iedere reiziger om een gezondheidsverklaring zelf in te vullen en mee te brengen.

 • Mag ik iemand uitzwaaien of wegbrengen?

  We vragen je als wegbrenger of ophaler buiten afscheid te nemen of gedag te zeggen. Zo houden we voldoende ruimte in de vertrek- en aankomsthallen voor reizigers om 1,5 meter afstand te houden.

 • Hoe kan je afstand houden bij security?

  Veiligheid is het allerbelangrijkst op Schiphol. Daarom gaat iedere reiziger door de securitycontrole. Nu op 1,5 meter afstand.

 • Wanneer moet ik in quarantaine?

  De Nederlandse overheid adviseert dringend dat je twee weken in quarantaine gaat als je terugreist uit een land met een rood of oranje reisadvies.