Welkom terug op Schiphol: Welcome back

Langzaam maar zeker neemt het vliegverkeer van en naar Schiphol weer wat toe. Wat fijn dat je weer met het vliegtuig op reis kunt naar je vrienden en familie, voor een zakenreis of voor een relaxte vakantie. Of je reis nu begint of eindigt bij ons, of dat de luchthaven een tussenstop voor je is: voordat je naar Schiphol komt willen we je graag op de hoogte stellen van wat je kunt verwachten. Zo ga je goed voorbereid op reis.

Voordat je thuis vertrekt

Voordat je naar Schiphol komt, is het handig dat je alvast weet waar je hoe laat wordt verwacht en wat je mag meebrengen of juist thuislaat. Dat begint met je eigen gezondheid: als je koorts hebt, of milde klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn of een lichte hoest, blijf je thuis. We vinden jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst. Daarom is iedere reiziger verplicht om een gezondheidsverklaring thuis in te vullen en mee te brengen. Zodra je dat gedaan hebt, kan je met een gerust hart je bagage inpakken. Check wat mee mag in je handbagage en je ruimbagage.

Tip!

Je kan je mondkapje in je handbagage doen, dan heb je die snel bij de hand. Het is bovendien slim om extra mondkapjes mee te nemen, zodat je altijd een schone bij je hebt.

Op weg naar Schiphol

Je bagage is ingepakt, je tickets, je ingevulde gezondheidsverklaring en je paspoort en reisdocumenten liggen klaar en je hebt je vluchtgegevens gecheckt. Kortom, je bent klaar voor vertrek. Bekijk hier hoe je het beste naar Schiphol kan komen. Om ervoor te waken dat het niet te druk wordt, vragen we je dringend om alleen met je reisgezelschap de terminal binnen te komen – sorry lieve uitzwaaiers, het is even niet anders.

Kom je met het openbaar vervoer, zet dan je mondkapje op voordat je de trein of bus instapt. Je kan eenmaal op Schiphol je mondkapje gewoon ophouden. Op een aantal aangegeven plekken is het dragen van een mondkapje zelfs verplicht. We raden je aan om twee uur van tevoren aanwezig te zijn op Schiphol als je binnen Europa vliegt en drie uur van tevoren er te zijn als je intercontinentaal vliegt.

Tip!

Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je online inchecken, dat scheelt een contactmoment. Dan hoef je in de vertrekhal op Schiphol alleen nog maar je bagage af te geven.

Eenmaal op de luchthaven

Op Schiphol vragen we je 1,5 meter afstand van elkaar te houden en schrijven we voor om een mondkapje te dragen bij check-in, tijdens security- en grensprocessen en bij het boarden. Overal op de luchthaven helpen we je hierbij. Je ziet markeringen op de vloeren, bij de stoelen en wachtrijen, je hoort omroepberichten hierover en ziet het op alle digitale schermen. Ook staan onze collega’s voor je klaar om je op 1,5 meter afstand te helpen en zijn er duidelijke looproutes aangegeven. Dankjewel dat je elkaar de ruimte geeft.

Schone handen zijn helpende handen

We zorgen er overal op de luchthaven voor dat je zo min mogelijk contact hoeft te maken. Alle faciliteiten, toiletten, winkels, eet- en drinkgelegenheden, meubilair en schermen worden regelmatig gedesinfecteerd. Mocht je onverhoopt toch iets aanraken, dan zijn er binnenkort gratis handsanitisers binnen handbereik. Voel je vrij om hier je handen schoon te maken. Dan kun je met een fris gevoel het vliegtuig in.

Tip!

Neem je eigen desinfecterende handgel mee in je handbagage. Let er wel op dat de handgel in een verpakking van maximaal 100 ml zit.

Goed voorbereid op reis

 • Welke maatregelen kan ik verwachten?

  Er zijn deze zomervakantie minder reizigers en we houden afstand van elkaar. Maar door afstand te houden kan het juist wat drukker voelen. Hoe kunnen we elkaar toch genoeg ruimte geven?

 • Heb ik een gezondheids- verklaring nodig?

  Omdat we jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst vinden, vragen we iedere reiziger om een gezondheidsverklaring zelf in te vullen en mee te brengen.

 • Mag ik iemand uitzwaaien of wegbrengen?

  We vragen je als wegbrenger of ophaler buiten afscheid te nemen of gedag te zeggen. Zo houden we voldoende ruimte in de vertrek- en aankomsthallen voor reizigers om 1,5 meter afstand te houden.

 • Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

  Overal op Schiphol houden we 1,5 meter afstand. En waar dat lastig is, vragen we je mondkapje te dragen. Want op een vliegveld is afstand houden best een uitdaging.

 • Hoe kan je 1,5 meter afstand houden bij security?

  Veiligheid is het allerbelangrijkst op Schiphol. Daarom gaat iedere reiziger door de securitycontrole. Nu op 1,5 meter afstand.

 • Wanneer moet ik in quarantaine?

  De Nederlandse overheid adviseert dringend dat je twee weken in quarantaine gaat als je terugreist uit een land met een rood of oranje reisadvies.