Vertrek: Welcome back

Welkom terug op Schiphol! Wat fijn dat je eindelijk weer op reis mag. We helpen je graag met de voorbereiding voor je vlucht vertrekt. Dus kun je hier voordat je naar Schiphol komt alvast lezen wat je kunt verwachten aan coronamaatregelen, zoals de gezondheidsverklaring, testen, het digitaal corona certificaat en de verplichte mondkapjes. Zo ga je goed voorbereid op reis.

Voordat je thuis vertrekt

Voordat je naar Schiphol komt, is het handig dat je alvast weet waar je hoe laat wordt verwacht en wat je mag meebrengen of juist thuislaat. Dat begint met je eigen gezondheid: als je koorts hebt, of milde klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn of een lichte hoest, blijf je thuis.

We vinden jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst. Daarom is iedere reiziger verplicht om een Nederlandse gezondheidsverklaring thuis in te vullen en mee te brengen in print of op je mobiel. Neem twee formulieren mee: een voor je heenvlucht en een voor je terugvlucht (die tweede vul je in op de dag dat je terugvliegt). Het kan ook zijn dat je nóg een gezondheidsverklaring nodig hebt voor het land waar je naartoe vliegt. Informeer hiernaar bij je luchtvaartmaatschappij.

Laat je testen

Voor veel reisbestemmingen heb je een negatieve COVID-testuitslag nodig. Bekijk wat voor jouw reis nodig is bij het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl of informeer hiernaar bij je luchtvaartmaatschappij. Het is belangrijk dat je je laat testen voor je naar de luchthaven vertrekt. Kijk van tevoren goed hoe lang je testresultaat geldig is. Het is ook mogelijk om op Schiphol een sneltest te doen. Kijk hiervoor op Test2fly.amsterdam.

Zodra je weet welke tests je nodig hebt en de afspraken hebt gemaakt om je te laten testen, kan je alvast je bagage inpakken. Check wat mee mag in je handbagage en je ruimbagage.

Tip!

Overal op Schiphol is het verplicht een mondkapje te dragen. Het is slim om extra mondkapjes mee te nemen, zodat je altijd een schone bij je hebt.

Gevaccineerd, getest of hersteld?

Ben je gevaccineerd? Negatief getest op corona? Of hersteld van een coronabesmetting? Dan kan je dit laten vastleggen in het digitaal coronacertificaat. En dat is je bewijs waarmee je vrij kunt reizen binnen de Europese Unie en naar Schengenlanden. In Nederland is het digitaal coronacertificaat onderdeel van de CoronaCheck app. Lees op coronacheck.nl hoe je jouw vaccinaties, negatieve testresultaat of het bewijs dat je hersteld bent van corona kan vastleggen in je digitaal coronacertificaat (QR-code). Let op: je vaccinatiebewijs is pas geldig 14 dagen nadat je volledig gevaccineerd bent. Op Schiphol kan je QR-code gecheckt worden bij de incheckbalies of gate voor je vlucht. Ook als je al online bent ingecheckt. Bij je luchtvaartmaatschappij kan je nagaan of je voor jouw vlucht de QR-code op je mobiel of in print kunt gebruiken.

Op weg naar Schiphol

Ben je klaar voor vertrek? Kijk of je alles kunt afvinken op deze checklist:

 • Bagage ingepakt
 • Tickets liggen klaar
 • Bekijk of een negatieve COVID-testuitslag nodig is voor jouw reis. Kijk op Nederlandwereldwijd.nl of informeer hiernaar bij je luchtvaartmaatschappij
 • Zet je bewijs van vaccinatie, testen of herstel om in een digitaal coronacertificaat (QR-code) via coronacheck.nl
 • Nederlandse gezondheidsverklaring voor heenvlucht is ingevuld (print of op mobiel)
 • Extra Nederlandse gezondheidsverklaring mee voor de terugvlucht (print of op mobiel)
 • Eventuele gezondheidsverklaring voor het land van bestemming (check dit bij je luchtvaartmaatschappij)
 • Je paspoort en reisdocumenten liggen klaar (check geldigheid)
 • Je vluchtgegevens zijn gecheckt

Als je alles hebt afgevinkt, dan ben je klaar voor vertrek. Bekijk hier hoe je het beste naar Schiphol kan komen. Om ervoor te waken dat het niet te druk wordt, mag je alleen met je reisgezelschap de vertrekhal in – sorry lieve wegbrengers en uitzwaaiers, het is even niet anders.

Kom je met het openbaar vervoer, zet dan je mondkapje op voordat je de trein of bus instapt. Vanaf je binnenkomst bij Schiphol Plaza tot in het vliegtuig is het verplicht om je mondkapje te dragen. We raden je aan om twee uur van tevoren aanwezig te zijn op Schiphol als je binnen Europa vliegt en drie uur van tevoren er te zijn als je intercontinentaal vliegt.

Tip!

Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je online inchecken, dat scheelt een contactmoment. Dan hoef je in de vertrekhal op Schiphol alleen nog maar je bagage af te geven.

Eenmaal op de luchthaven

Op Schiphol vragen we je een mondkapje te dragen vanaf het moment dat je binnen bent. Dit is overal op de luchthaven verplicht. Ook houd je waar het kan 1,5 meter afstand. Op plekken waar je even moet wachten, zoals bij de incheckbalies, de security- en paspoortcontrole, tijdens het in- en uitstappen en in de bagagehallen, kan afstand houden best een uitdaging zijn. Het kan zijn dat je hier gevraagd wordt iets dichter op elkaar te staan. Fijn als je hierbij de aanwijzingen van de Schiphol-medewerkers opvolgt.

Schone handen zijn helpende handen

We zorgen er overal op de luchthaven voor dat je zo min mogelijk contact hoeft te maken. Alle faciliteiten, toiletten, winkels, eet- en drinkgelegenheden, meubilair en schermen worden regelmatig gedesinfecteerd. Mocht je onverhoopt toch iets aanraken, dan zijn er gratis handsanitisers binnen handbereik. Voel je vrij om hier je handen schoon te maken. Bij onze speciale Sanitising Sevice kun je ook je persoonlijke spullen, zoals telefoon, paspoort en sleutels desinfecteren met UV-C licht. Dan kun je met een fris gevoel het vliegtuig in of je bagage ophalen nadat je op Schiphol geland bent.

Tip!

Neem je eigen desinfecterende handgel mee in je handbagage. Check voor de zekerheid of de handgel in een verpakking van maximaal 100 ml zit.

Goed voorbereid op reis

 • Kan ik op reis met het coronacertificaat?

  Het digitaal coronacertificaat is je bewijs van vaccinatie, testen of herstel waarmee je vrij kunt reizen binnen de Europese Unie en naar Schengenlanden.

 • Mag ik iemand wegbrengen of ophalen?

  We vragen je als wegbrenger of ophaler buiten te wachten. Je mag niet naar binnen. Zo houden we voldoende ruimte in de vertrek- en aankomsthallen voor reizigers om 1,5 meter afstand te houden.

 • Moet ik me laten testen als ik ga vliegen?

  Voor veel reisbestemmingen heb je een negatieve COVID-testuitslag nodig. Check voor je vliegt wat voor jou van toepassing is en maak alvast een afspraak voor een coronatest.

 • Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

  We vragen je vriendelijk een mondkapje te dragen vanaf het moment dat je bij Schiphol binnen loopt tot in het vliegtuig, of als je juist bent uitgestapt totdat je weer buiten staat.

 • Heb ik een gezondheids- verklaring nodig?

  Omdat we jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst vinden, vragen we iedere reiziger om een gezondheidsverklaring zelf in te vullen en mee te brengen.

 • Mondkapje, afstand en handen wassen

  Draag overal op Schiphol je mondkapje, houd je waar het kan 1,5 meter afstand en was je handen regelmatig.