Let's fly: Reis veilig en verantwoord

Of je reis nu begint of eindigt bij ons, of dat de luchthaven een tussenstop voor je is: voordat je naar Schiphol komt willen we je graag op de hoogte stellen van wat je kunt verwachten aan corona-maatregelen. Zo ga je goed voorbereid op reis.

Voordat je thuis vertrekt

Voordat je naar Schiphol komt, is het handig dat je alvast weet waar je hoe laat wordt verwacht en wat je mag meebrengen of juist thuislaat. Dat begint met je eigen gezondheid: als je koorts hebt, of milde klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn of een lichte hoest, blijf je thuis. We vinden jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst. Daarom is iedere reiziger verplicht om een gezondheidsverklaring thuis in te vullen en mee te brengen in print of op je mobiel. Neem twee formulieren mee: een voor je heenvlucht en een voor je terugvlucht (die tweede vul je in op de dag dat je terugvliegt). Zodra je dat gedaan hebt, kan je met een gerust hart je bagage inpakken. Check wat mee mag in je handbagage en je ruimbagage.

Tip!

Je kan je mondkapje in je handbagage doen, dan heb je die snel bij de hand. Het is bovendien slim om extra mondkapjes mee te nemen, zodat je altijd een schone bij je hebt.

Op weg naar Schiphol

Je bagage is ingepakt, je tickets, je ingevulde gezondheidsverklaring voor je heenvlucht en een leeg formulier voor je terugvlucht zijn geprint of staan op je mobiel, je paspoort en reisdocumenten liggen klaar en je hebt je vluchtgegevens gecheckt. Kortom, je bent klaar voor vertrek. Bekijk hier hoe je het beste naar Schiphol kan komen. Om ervoor te waken dat het niet te druk wordt, vragen we je dringend om alleen met je reisgezelschap de terminal binnen te komen – sorry lieve uitzwaaiers en ophalers, het is even niet anders.

Kom je met het openbaar vervoer, zet dan je mondkapje op voordat je de trein of bus instapt. Vanaf je binnenkomst bij Schiphol Plaza tot in het vliegtuig vragen je vriendelijk om je mondkapje te dragen. Dit is per 1 december 2020 verplicht. We raden je aan om twee uur van tevoren aanwezig te zijn op Schiphol als je binnen Europa vliegt en drie uur van tevoren er te zijn als je intercontinentaal vliegt.

Tip!

Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je online inchecken, dat scheelt een contactmoment. Dan hoef je in de vertrekhal op Schiphol alleen nog maar je bagage af te geven.

Eenmaal op de luchthaven

Op Schiphol vragen we je 1,5 meter afstand van elkaar te houden, groepsvorming te voorkomen en een mondkapje te dragen vanaf het moment dat je binnen bent. Vanaf 1 december 2020 is een mondkapje verplicht. Bij check-in, tijdens security- en grensprocessen, bij het in- en uitstappen en in de bagagehallen is een mondkapje ook verplicht. Overal op de luchthaven helpen we je hierbij. Je ziet markeringen op de vloeren, bij de stoelen en wachtrijen, je hoort omroepberichten hierover en ziet het op alle digitale schermen. Van incheckbalie tot bagagehal staan onze collega’s voor je klaar om je op 1,5 meter afstand te helpen en zijn er duidelijke looproutes aangegeven. Probeer groepsvorming met meer dan 4 mensen te vermijden, tenzij je natuurlijk uit hetzelfde huishouden komt. Dankjewel dat je elkaar de ruimte geeft.

Schone handen zijn helpende handen

We zorgen er overal op de luchthaven voor dat je zo min mogelijk contact hoeft te maken. Alle faciliteiten, toiletten, winkels, eet- en drinkgelegenheden, meubilair en schermen worden regelmatig gedesinfecteerd. Mocht je onverhoopt toch iets aanraken, dan zijn er gratis handsanitisers binnen handbereik. Voel je vrij om hier je handen schoon te maken. Dan kun je met een fris gevoel het vliegtuig in of je bagage ophalen nadat je op Schiphol geland bent.

Tip!

Neem je eigen desinfecterende handgel mee in je handbagage. Check voor de zekerheid of de handgel in een verpakking van maximaal 100 ml zit.

Wanneer je geland bent

Land je op Schiphol? Dan is het belangrijk om te checken of je net uit een hoog-risicogebied komt. Dit is een land of streek dat een rood of oranje reisadvies heeft op de website Nederland Wereldwijd. De Nederlandse overheid adviseert dringend 10 dagen in quarantaine te gaan.

Het is op de meeste vliegreizen naar Schiphol verplicht om een negatieve COVID-19-testverklaring bij je te hebben. Op de website van Nederland Wereldwijd vind je de meest actuele informatie over de maatregelen voor jouw reis.

Daarnaast is het vanaf 23 januari 2021 ook verplicht dat je direct voordat je in het vliegtuig naar Schiphol stapt een sneltest doet en het negatieve resultaat hiervan kan tonen. Beide negatieve testverklaringen worden bij het instappen gecontroleerd en kunnen bij aankomst op Schiphol gecheckt worden. Deze verplichting geldt voor alle reizigers van 13 jaar en ouder die naar of via Schiphol vliegen, dus ook voor overstappers. De negatieve testverklaringen zijn ook voor Nederlanders verplicht. Meer informatie hierover vind je bij onze meestgestelde vragen.

Goed voorbereid op reis

 • Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

  We vragen je vriendelijk een mondkapje te dragen vanaf het moment dat je bij Schiphol binnen loopt tot in het vliegtuig, of als je juist bent uitgestapt totdat je weer buiten staat.

 • Heb ik een gezondheids- verklaring nodig?

  Omdat we jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst vinden, vragen we iedere reiziger om een gezondheidsverklaring zelf in te vullen en mee te brengen.

 • Mag ik iemand wegbrengen of ophalen?

  We vragen je als wegbrenger of ophaler buiten te wachten, je mag niet naar binnen. Wil je tijdens de uren van de avondklok iemand van of naar Schiphol brengen? Dat is helaas niet toegestaan.

 • Hoe kan je afstand houden bij security?

  Veiligheid is het allerbelangrijkst op Schiphol. Daarom gaat iedere reiziger door de securitycontrole. Nu op 1,5 meter afstand.

 • Wanneer moet ik in quarantaine?

  De Nederlandse overheid adviseert dringend dat je 10 dagen in quarantaine gaat als je terugreist uit een land met een rood of oranje reisadvies.

 • Welke maatregelen kan ik verwachten?

  Er zijn minder reizigers en we houden afstand van elkaar. Maar door afstand te houden kan het juist wat drukker voelen. Hoe kunnen we elkaar toch genoeg ruimte geven?