Vertrek: Welcome back

Welkom terug op Schiphol! Wat fijn dat je eindelijk weer op reis mag. We helpen je graag met de voorbereiding voor je vlucht vertrekt. Dus kun je hier voordat je naar Schiphol komt alvast lezen wat je kunt verwachten aan coronamaatregelen, zoals testen, de gezondheidsverklaring en mondkapjes. Zo ga je goed voorbereid op reis.

Voordat je thuis vertrekt

Voordat je naar Schiphol komt, is het handig dat je alvast weet waar je hoe laat wordt verwacht en wat je mag meebrengen of juist thuislaat. Dat begint met je eigen gezondheid: als je koorts hebt, of milde klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn of een lichte hoest, blijf je thuis.

We vinden jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst. Daarom is iedere reiziger verplicht om een gezondheidsverklaring thuis in te vullen en mee te brengen in print of op je mobiel. Neem twee formulieren mee: een voor je heenvlucht en een voor je terugvlucht (die tweede vul je in op de dag dat je terugvliegt).

Ook heb je voor veel bestemmingen een negatieve COVID-testuitslag nodig. Bekijk wat voor jouw reis nodig is bij het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl en maak alvast een afspraak om je te laten testen in een teststraat of op Schiphol. Kijk goed hoeveel uur voor vertrek je dit mag doen. Zodra je dat gedaan hebt, kan je met een gerust hart je bagage inpakken. Check wat mee mag in je handbagage en je ruimbagage.

Laat je testen

Voor veel reisbestemmingen heb je een negatieve COVID-testuitslag nodig. Bekijk wat voor jouw reis nodig is bij het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl of informeer hiernaar bij je luchtvaartmaatschappij. Het is belangrijk dat je je laat testen voor je naar de luchthaven vertrekt. Kijk van tevoren goed hoe lang je testresultaat geldig is. Het is ook mogelijk om op Schiphol een sneltest te doen. Hiervoor kun je naar de drive-through op P30E. Je kunt hier met eigen vervoer doorheen (auto, fiets, OV). Dit kan alleen op afspraak, ga hiervoor en voor meer informatie naar Test2fly.amsterdam.

Zodra je weet welke tests je nodig hebt en de afspraken hebt gemaakt om je te laten testen, kan je alvast je bagage inpakken. Check wat mee mag in je handbagage en je ruimbagage.

Tip!

Overal op Schiphol is het verplicht een mondkapje te dragen. Het is slim om extra mondkapjes mee te nemen, zodat je altijd een schone bij je hebt.

Op weg naar Schiphol

Ben je klaar voor vertrek? Kijk of je alles kunt afvinken op deze checklist:

 • Bagage ingepakt
 • Tickets liggen klaar
 • Negatieve COVID-testuitslag is binnen en geldig voor je reis
 • Gezondheidsverklaring voor heenvlucht is ingevuld (print of op mobiel)
 • Extra gezondheidsverklaring mee voor de terugvlucht (print of op mobiel)
 • Je paspoort en reisdocumenten liggen klaar (check geldigheid)
 • Je vluchtgegevens zijn gecheckt

Als je alles hebt afgevinkt, dan ben je klaar voor vertrek. Bekijk hier hoe je het beste naar Schiphol kan komen. Om ervoor te waken dat het niet te druk wordt, mag je alleen met je reisgezelschap de vertrekhal in – sorry lieve wegbrengers en uitzwaaiers, het is even niet anders.

Kom je met het openbaar vervoer, zet dan je mondkapje op voordat je de trein of bus instapt. Vanaf je binnenkomst bij Schiphol Plaza tot in het vliegtuig is het verplicht om je mondkapje te dragen. We raden je aan om twee uur van tevoren aanwezig te zijn op Schiphol als je binnen Europa vliegt en drie uur van tevoren er te zijn als je intercontinentaal vliegt.

Tip!

Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je online inchecken, dat scheelt een contactmoment. Dan hoef je in de vertrekhal op Schiphol alleen nog maar je bagage af te geven.

Eenmaal op de luchthaven

Op Schiphol vragen we je 1,5 meter afstand van elkaar te houden, groepsvorming te voorkomen en het verplichte mondkapje te dragen vanaf het moment dat je binnen bent. Overal op de luchthaven helpen we je hierbij. Je ziet markeringen op de vloeren, bij de stoelen en wachtrijen, je hoort omroepberichten hierover en ziet het op alle digitale schermen. Van incheckbalie tot bagagehal staan onze collega’s voor je klaar om je op 1,5 meter afstand te helpen en zijn er duidelijke looproutes aangegeven. Probeer groepsvorming met meer dan 2 mensen te vermijden, tenzij je natuurlijk uit hetzelfde huishouden komt. Dankjewel dat je elkaar de ruimte geeft.

Schone handen zijn helpende handen

We zorgen er overal op de luchthaven voor dat je zo min mogelijk contact hoeft te maken. Alle faciliteiten, toiletten, winkels, eet- en drinkgelegenheden, meubilair en schermen worden regelmatig gedesinfecteerd. Mocht je onverhoopt toch iets aanraken, dan zijn er gratis handsanitisers binnen handbereik. Voel je vrij om hier je handen schoon te maken. Bij onze speciale Sanitising Sevice kun je ook je persoonlijke spullen, zoals telefoon, paspoort en sleutels desinfecteren met UV-C licht. Dan kun je met een fris gevoel het vliegtuig in of je bagage ophalen nadat je op Schiphol geland bent.

Tip!

Neem je eigen desinfecterende handgel mee in je handbagage. Check voor de zekerheid of de handgel in een verpakking van maximaal 100 ml zit.

Goed voorbereid op reis

 • Moet ik me laten testen als ik ga vliegen?

  Voor veel reisbestemmingen heb je een negatieve COVID-testuitslag nodig. Check voor je vliegt wat voor jou van toepassing is en maak alvast een afspraak voor een coronatest.

 • Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

  We vragen je vriendelijk een mondkapje te dragen vanaf het moment dat je bij Schiphol binnen loopt tot in het vliegtuig, of als je juist bent uitgestapt totdat je weer buiten staat.

 • Heb ik een gezondheids- verklaring nodig?

  Omdat we jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst vinden, vragen we iedere reiziger om een gezondheidsverklaring zelf in te vullen en mee te brengen.

 • Mag ik iemand wegbrengen of ophalen?

  We vragen je als wegbrenger of ophaler buiten te wachten. Je mag niet naar binnen. Zo houden we voldoende ruimte in de vertrek- en aankomsthallen voor reizigers om 1,5 meter afstand te houden.

 • Wanneer moet ik in quarantaine?

  De Nederlandse overheid adviseert dringend dat je 10 dagen in quarantaine gaat als je terugreist uit een land met een rood of oranje reisadvies.

 • Welke maatregelen kan ik verwachten?

  Er zijn minder reizigers en we houden afstand van elkaar. Maar door afstand te houden kan het juist wat drukker voelen. Hoe kunnen we elkaar toch genoeg ruimte geven?