Welkom terug op Schiphol: Hoe kan je afstand houden bij security?

Veiligheid is het allerbelangrijkst op Schiphol. Daarom gaat iedere reiziger door de securitycontrole. Dat is normaal gesproken al een aardige uitdaging: je spullen in de bak, je jas uit, vloeistoffen in een 1 liter zakje en door de security scan. Nu komt er een extra opgave bij: 1,5 meter afstand houden.

Welke maatregelen zijn er om 1,5 meter afstand te houden?

Van het begin van de wachtrij tot het punt dat jij en je spullen gecontroleerd en veilig bevonden zijn, helpen we je om 1,5 meter afstand te houden. Dat doen we zo:

 • Met markeringen en stickers op de vloer die aangeven waar je op de goede plek staat. Kijk dus even naar beneden als je in de wachtrij staat, als je je handbagage in de bakken doet, bij de scan en waar je je handbagage weer mee mag nemen. Als je op zo’n sticker gaat staan, sta je altijd keurig op 1,5 meter afstand.

 • We hebben doorzichtige schermen opgehangen tussen jou en de beveiligingsmedewerkers, die je ook bij de incheckbalies of bij de kassa in een winkel ziet.

 • Op digitale schermen geven we aan wanneer je aan de beurt bent. Het nummer op het scherm wordt groen en wijst je naar de juiste plek waar je jouw handbagage in de bakken kunt doen. Hierdoor sta je met niet te veel mensen tegelijkertijd bij de bakken en kun je goed afstand van elkaar houden.

 • Er staat altijd een schone bak voor je klaar, waar je je handbagage in kunt leggen. Na gebruik maken we deze bakken meteen schoon.

 • Als de scan een melding geeft, dan moeten beveiligingsmedewerkers jou fouilleren. Dit is wettelijk verplicht. Het is dan niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Hierbij dragen onze medewerkers handschoenen en mondkapjes.

 • Na de securitycontrole zie je diverse handsanitisers staan. Voel je vrij om je handen hier te desinfecteren.

Moet ik een mondkapje op bij security?

Ja, bij de securitycontrole is een mondkapje verplicht. Dit is omdat er steeds meer reizigers bijkomen en het afstand houden op dit soort punten echt een uitdaging is. We doen er alles aan om je tijdens de securitycontroles te helpen 1,5 meter afstand te houden. Fijn als je daarnaast ook je mondkapje draagt voor extra veiligheid.

Wanneer word ik gefouilleerd?

Tijdens de securitycontrole ga je door een scan. Je staat 3 seconden stil, terwijl het apparaat langs je beweegt. Ontdekt de computer een voorwerp, dan zou je normaal gesproken meteen worden gefouilleerd. Dat is nu even anders. Je mag nu terug om bijvoorbeeld je vergeten sleutelbos alsnog in een bak te leggen. Geeft de scan dan alsnog een melding? Dan fouilleert een beveiligingsmedewerker je voor de zekerheid ook handmatig. De beveiligingsmedewerker heeft handschoenen aan, draagt net als jij een mondkapje en werkt zoveel mogelijk van de zijkant, om face-to-face contact te vermijden.

Wat kun je zelf doen voor een soepele controle?

Om soepel door de securitycontrole te gaan, check je van tevoren of je geen voorwerpen in je kleding of op je lichaam draagt. Denk aan je horloge, sleutels of telefoon. Doe alle losse spullen in de bakken die door de handbagagescanner gaan of doe ze in je handbagage. Zo voorkom je dat je opnieuw door de scan moet of onnodig gefouilleerd moet worden. En je bent sneller door de controle.

Kortom: als het aan de inrichting van security ligt, kun je comfortabel op 1,5 meter afstand door de controle. De praktische uitvoering daarvan doen we samen. Ieder heeft een eigen verantwoordelijkheid en waar nodig spreken we mensen vriendelijk aan om afstand te bewaren. Ons doel is dat jij met een goed gevoel de controle verlaat. Ook in coronatijd.

Lees ook onze andere blogs over de maatregelen

 • Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

  We vragen je vriendelijk een mondkapje te dragen vanaf het moment dat je bij Schiphol binnen loopt tot in het vliegtuig, of als je juist bent uitgestapt totdat je weer buiten staat.

 • Heb ik een gezondheids- verklaring nodig?

  Omdat we jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst vinden, vragen we iedere reiziger om een gezondheidsverklaring zelf in te vullen en mee te brengen.

 • Mag ik iemand wegbrengen of ophalen?

  We vragen je als wegbrenger of ophaler buiten te wachten, je mag niet naar binnen. Wil je tijdens de uren van de avondklok iemand van of naar Schiphol brengen? Dat is helaas niet toegestaan.

 • Welke maatregelen kan ik verwachten?

  Er zijn minder reizigers en we houden afstand van elkaar. Maar door afstand te houden kan het juist wat drukker voelen. Hoe kunnen we elkaar toch genoeg ruimte geven?

 • Wanneer moet ik in quarantaine?

  De Nederlandse overheid adviseert dringend dat je 10 dagen in quarantaine gaat als je terugreist uit een land met een rood of oranje reisadvies.