Welkom terug op Schiphol: Mag ik iemand wegbrengen of ophalen?

Ja, je mag iemand ophalen van of wegbrengen naar Schiphol, maar je moet zoveel mogelijk buiten blijven. Je mag niet de aankomsthal of vertrekhal in. Neem dus buiten afscheid, of begroet elkaar op de parkeerplaats. Want in de vertrek- en aankomsthallen is anders te weinig ruimte voor reizigers om 1,5 meter afstand te houden. Wil je tijdens de uren dat de avondklok van kracht is iemand ophalen of wegbrengen? Dat is helaas niet toegestaan. Als alternatief kunnen reizigers gebruikmaken van taxi's en het OV. Dankjewel dat je hier rekening mee houdt.

Waarom is de vertrek- en aankomsthal alleen voor reizigers?

Het is een stuk rustiger op Schiphol, maar nog altijd mag het niet te druk worden. Om anderhalve meter afstand te kunnen houden, hebben we iedere centimeter nodig. Dat betekent dat iedere persoon die niet vliegt, maar wel binnenkomt, extra ruimte in beslag neemt. En dat maakt het voor reizigers moeilijker om afstand te houden. Daarom vragen we iedereen die niet naar binnen hoeft, om buiten te blijven.

Waar mag ik wel iemand uitzwaaien of ophalen?

Het makkelijkst is om buiten op de parkeerplaats, in je auto, op aankomers te wachten. Het is wat minder gezellig, maar zo zorgen we ervoor dat iedereen die in de vertrek- en aankomsthallen aanwezig is, daar ook echt moet zijn. Je zou het wat gezelliger kunnen maken door bijvoorbeeld samen naar een rustigere plek te rijden om bij te kletsen. Met mooi weer zijn de spottersplaatsen rond het landingsterrein ook een fijne plek waar je – nog een beetje in de vliegsfeer – aan een picknicktafel kunt gaan zitten. Je vrienden of familie wegbrengen kan nog altijd op de Kiss & Ride voor de vertrekhallen, maar zorg ook dan dat je het echte afscheid al achter de rug hebt, want hier mag je maar heel kort blijven staan.

Wat als mijn geliefde niet alleen naar binnen of buiten kan?

Natuurlijk begrijpen we het als je met je reisgezelschap meeloopt als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld omdat ze hulpbehoevend zijn. Fijn dat je je hierbij wel aan de 1,5 meter afstand tot de andere reizigers houdt en je mondkapje draagt!

Mag ik iemand ophalen of wegbrengen tijdens de uren van de avondklok?

Helaas, maar dat is niet toegestaan. Als je zelf geen geldig ticket hebt, mag je tijdens de avondklok niet naar buiten. Als alternatief kun je gebruikmaken van eigen vervoer en parkeren op Schiphol of reizen per taxi en het OV.

Het is door deze omstandigheden helaas even anders dan normaal, maar hopelijk maakt dat het weerzien niet minder mooi!

Lees ook onze andere blogs over de maatregelen

 • Moet ik me laten testen als ik ga vliegen?

  Voor veel reisbestemmingen heb je een negatieve COVID-testuitslag nodig. Check voor je vliegt wat voor jou van toepassing is en maak alvast een afspraak voor een coronatest.

 • Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

  We vragen je vriendelijk een mondkapje te dragen vanaf het moment dat je bij Schiphol binnen loopt tot in het vliegtuig, of als je juist bent uitgestapt totdat je weer buiten staat.

 • Heb ik een gezondheids- verklaring nodig?

  Omdat we jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst vinden, vragen we iedere reiziger om een gezondheidsverklaring zelf in te vullen en mee te brengen.

 • Welke maatregelen kan ik verwachten?

  Er zijn minder reizigers en we houden afstand van elkaar. Maar door afstand te houden kan het juist wat drukker voelen. Hoe kunnen we elkaar toch genoeg ruimte geven?

 • Hoe kan je afstand houden bij security?

  Veiligheid is het allerbelangrijkst op Schiphol. Daarom gaat iedere reiziger door de securitycontrole. Nu op 1,5 meter afstand.

 • Wanneer moet ik in quarantaine?

  De Nederlandse overheid adviseert dringend dat je 10 dagen in quarantaine gaat als je terugreist uit een land met een rood of oranje reisadvies.