Vliegtuigspotten: Je ziet ze vliegen

Niets is mooier dan het landen en opstijgen van een vliegtuig. Die grote gevaartes met schijnbaar gemak de lucht in zien schieten, is een machtig gezicht. Op de spottersplekken op Schiphol sta je eersterangs.

Vliegtuigen spotten

De beste plek om een vliegtuig te spotten

Als echte vliegtuigfan haal je op Schiphol je hart op. Met ruim 450.000 vluchten per jaar, uitgevoerd door bijna 110 luchtvaartmaatschappijen, is er veel te zien. Je zet bijna iedere dag wel een ander vliegtuig op de foto. Als je geluk hebt, spot je wellicht een zeldzaam toestel of bijzondere (eerste) vlucht.

Doorgewinterde vliegtuigspotters kennen ze al, maar langs de Polderbaan en de Buitenveldertbaan liggen twee spottersplaatsen. Hier heb je van dichtbij een fantastisch uitzicht op de starts en landingen van veel vliegtuigen. Je kunt de spottersplaatsen gratis gebruiken.

Zie je ze vliegen?

Wil je weten welk vliegtuig je aan het spotten bent? Met de Notifly app kan je live het vliegverkeer rondom Schiphol volgen op een kaart. Bekijk waar de vlucht naartoe gaat of vandaan komt, welk vliegtuigtype het is en op welke baan het landt of start.

Download de app nu

Spottersplaatsen

Vliegtuigspotten langs de drukste baan, de Polderbaan

De Polderbaan is het meeste in gebruik. Daarom heb je hier de meeste kans om vliegtuigen te spotten. Op deze baan starten de vliegtuigen (afhankelijk van de windrichting) in noordelijke richting en landen ze in zuidelijke richting.

De spottersplaats bij de Polderbaan bevindt zich aan het einde van de IJweg aan de westzijde van de start- en landingsbaan. Houd voor je navigatie postcode 2141 CN aan.

Vliegtuigspotten langs de Buitenveldertbaan

De Buitenveldertbaan wordt gebruikt voor starts in oostelijke richting en landingen in westelijke richting. Ook dit is vaak afhankelijk van de windrichting. Vanaf deze plek heb je ook enigszins zicht op de Schiphol-Oostbaan en de Aalsmeerbaan.

De spottersplaats bij de Buitenveldertbaan bevindt zich in Schiphol Oost en is te bereiken via de N231/Schipholdijk. Houd voor je navigatie postcode 1118 EL aan.