Kan ik op reis met het coronacertificaat?

Ben je gevaccineerd? Negatief getest op corona? Of hersteld van een coronabesmetting? Dan kan je dit laten vastleggen in het digitaal coronacertificaat. En dat is je bewijs waarmee je vrij kunt reizen binnen de Europese Unie en naar Schengenlanden. Op Schiphol kan je jouw digitaal coronacertificaat laten zien bij de incheckbalies of gate voor je vlucht. Ook als je al online bent ingecheckt. Bij je luchtvaartmaatschappij kan je nagaan of je voor jouw vlucht het coronacertificaat (QR-code) op je mobiel of in print kunt gebruiken.

Hoe werkt het digitaal coronacertificaat?

Het digitaal coronacertificaat is een QR-code op je smartphone. Die QR-code wordt gescand bij het inchecken voor je vlucht op Schiphol. Degene die de QR-code checkt krijgt vervolgens een groen scherm te zien als je:

 • gevaccineerd bent of;
 • recent negatief getest bent of;
 • onlangs zelf corona hebt gehad.

Let op: je vaccinatiebewijs moet voldoen aan de Nederlandse eisen, kijk hiervoor op Rijksoverheid.nl.

Digitaal Corona Certificaat check

CoronaCheck app

In Nederland is het digitaal coronacertificaat onderdeel van de CoronaCheck app. Op coronacheck.nl kan je hier alles over lezen. Hier staat ook hoe je met je DigiD je gegevens over je vaccinatie, je negatieve testverklaring of je bewijs dat je hersteld bent van corona in de app kunt zetten. Die genereert vervolgens de unieke QR-code. Wil je liever een geprinte QR-code? Dat kan ook via coronacheck.nl.

Reizen binnen de EU

Vanaf 1 juli 2021 is het digitaal coronacertificaat (QR-code) geldig in alle landen van de Europese Unie. Je kunt hiermee dus vrij reizen naar EU-bestemmingen en Schengenlanden als Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Wel kunnen er per land nog altijd andere eisen worden gesteld aan testen en quarantaine. Ook heb je voor je reis altijd een ingevulde gezondheidsverklaring nodig. Check wat voor jouw bestemming van toepassing is op Nederlandwereldwijd.nl.

Wil je meer weten over het Europees digitaal coronacertificaat?

Lees ook de vorige blogs:

 • Vliegen naar 4 nieuwe bestemmingen vanaf Schiphol

  In de winterperiode kan je vanaf Schiphol met maar liefst 71 luchtvaartmaatschappijen vliegen naar 256 bestemmingen.

 • Very veel vegan opties op Schiphol

  Zin in een plantaardige snack voor je verder reist? Op Schiphol vind je steeds meer vegan opties om de lekkere trek te stillen.

 • Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

  Het advies blijft op Schiphol om zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te houden. Op bepaalde plekken het dragen van een mondkapje verplicht.