Het coronavirus en Schiphol: De meest gestelde vragen

Hier vind je de meest gestelde vragen over het reizen via Schiphol en de corona-maatregelen die nu op de luchthaven van kracht zijn, zoals 1,5 meter afstand houden, de gezondheidsverklaring, tips over mondkapjes en de quarantaineregels. Staat jouw vraag er niet bij? Hier vind je nog meer vragen en antwoorden voor als je gaat vliegen.

Moet ik een negatieve COVID-19-testuitslag kunnen tonen?

Ja, als je naar Schiphol vliegt en 13 jaar of ouder bent, dan ben je vanaf 29 december 2020 00.01 uur verplicht om een negatieve COVID-19-testverklaring te kunnen tonen aan je luchtvaartmaatschappij. Je moet de verklaring gedurende de hele reis bij je hebben als je gaat vliegen. Dit mag ook digitaal. Je negatieve testverklaring kan bij aankomst op Schiphol gecheckt worden. Deze verplichting geldt voor alle reizigers die naar Schiphol vliegen, inclusief overstappers. Ook voor Nederlanders is de verklaring verplicht.

De test moet maximaal 72 uur voor aankomst op Schiphol zijn afgenomen en een negatieve uitslag hebben. Zorg dus dat je voor vertrek een officiële test laat doen. Dit moet een moleculaire PCR-test zijn en een test op Sars-Cov-2/COVID-19. Een ander type test, inclusief een sneltest, is niet geldig. Meer hierover lees je op Rijksoverheid.nl.

Hoe kan ik op Schiphol 1,5 meter afstand houden?

Afstand houden is op Schiphol het allerbelangrijkste. Overal op de luchthaven helpen we je via markeringen, vloerstickers en posters 1,5 meter afstand te bewaren. Ook staan onze collega’s klaar om je te helpen hierbij. We vragen je extra goed je best te doen om afstand te bewaren en regelmatig je handen te wassen als je op Schiphol bent.

Heb je een gezondheidsverklaring nodig om te reizen?

Ja, het is belangrijk dat je een gezondheidsverklaring bij je hebt als je gaat vliegen. Vul het formulier in op je mobiel of download het hier en print er twee uit. Het formulier voor je heenvlucht vul je in voordat je thuis vertrekt. Het tweede formulier kan je invullen voordat je aan je terugvlucht begint. Je moet dit kunnen tonen op je mobiel of in print als je op Schiphol, in het vliegtuig of op de luchthaven van bestemming hierom gevraagd wordt. Bewaar de gezondheidsverklaring daarom op je mobiel of stop je printje op een handige plek, bij je paspoort of je boarding pass. Vlieg je met KLM, Corendon, TUI, Transavia of Easyjet? Dan kun je de gezondheidsverklaring invullen tijdens het online inchecken.
Lees hier meer over de gezondheidsverklaring.

Moet ik op corona worden getest wanneer ik op Schiphol land?

Vanwege de beperkte testcapaciteit in Nederland is vanuit het ministerie van VWS bepaalt dat de corona teststraat op Schiphol tijdelijk wordt gesloten. Zo komt er meer capaciteit vrij die elders kan worden benut.

Er verandert niets aan jouw reis zelf. Op Schiphol hebben we diverse maatregelen getroffen zodat jij veilig en verantwoord kunt blijven reizen. Kom je terug uit een oranje of rood risicogebied? Dan dien je bij aankomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. We hopen dat je op korte termijn je weer kunt laten testen op de luchthaven.

Mag ik nog mensen ophalen van of wegbrengen naar Schiphol?

Ja, je mag iemand ophalen of wegbrengen, maar je moet dan wel buiten blijven en mag niet mee de terminal in. We vragen je om op de parkeerplaats op je passagier te wachten of daar bij het wegbrengen afscheid van elkaar te nemen. Het is wat minder gezellig, maar zo zorgen we ervoor dat iedereen die op Schiphol aanwezig is, daar ook echt moet zijn. Natuurlijk begrijpen we het als je met je reisgezelschap meeloopt als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld omdat ze hulpbehoevend zijn. Fijn dat je je hierbij wel aan de 1,5 meter afstand tot de andere reizigers houdt en je mondkapje draagt.

Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

Ja, dit is per 1 december 2020 zelfs verplicht. We vragen je een mondkapje te dragen vanaf het moment dat je de luchthaven binnenkomt totdat je in het vliegtuig bent. Of als je net geland bent: houd je mondkapje op vanaf het uitstappen tot het moment dat je weer buiten staat. Bij de incheckbalies, bij de security- en grensprocessen, bij het in- en uitstappen en in de bagagehallen draag je dus altijd een mondkapje. Het is belangrijk dat je 'm altijd op hebt waar jijzelf of je bagage gecheckt wordt, bijvoorbeeld bij douane. Dit staat ook overal aangegeven. Tijdens het eten of drinken mag je natuurlijk je mondkapje even afzetten. Fijn als je ‘m daarna meteen weer opzet.

Hoe word ik nu gefouilleerd bij de securitycontrole?

Tijdens de securitycontrole ga je door de securityscanner. Mocht er tijdens die scan iets ontdekt worden, dan kan je gefouilleerd worden. Hierbij komt een beveiligingsmedewerker dicht bij je, want het is niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden tijdens het fouilleren. Tijdens het fouilleren draagt de medewerker een mondkapje en handschoenen. We vragen je hier ook jouw mondkapje bij te dragen. Ook zijn er desinfecterende handgels aanwezig, zodat je na de securitycontrole je handen kan desinfecteren.

Mag desinfecterende handgel mee in mijn handbagage?

Ja, dat mag als de handgel maar in een verpakking van maximaal 100 ml zit. De handgel valt onder de vloeistoffenregels. Hier vind je meer tips over wat je aan vloeistoffen in je handbagage mag meenemen.

Wat kan ik verwachten aan maatregelen als ik via de luchthaven reis?

Als je via Schiphol gaat reizen, lees je hier op hoofdlijnen wat je kunt verwachten en welke maatregelen de luchthaven samen met haar partners de afgelopen tijd heeft genomen om veilig en verantwoord te kunnen reizen. De basis voor die maatregelen zijn de protocollen die de luchtvaartmaatschappijen en luchthavens hebben opgesteld. Deze protocollen zijn in lijn met het advies dat het RIVM daarover gegeven heeft en opgesteld in nauw overleg met de overheid, de luchtvaartsector en de betrokken veiligheidsregio’s. Een uitgebreid overzicht van de maatregelen vind je terug in het protocol van Royal Schiphol Group dat op 16 juni is aangeleverd bij het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Moet ik in quarantaine als ik op Schiphol geland ben?

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, adviseert de Nederlandse overheid dringend dat je tien dagen in quarantaine gaat als je terugreist uit een land met een rood of oranje reisadvies (een hoog-risico gebied). Dat betekent dat je 10 dagen lang in je huis of verblijfplaats blijft en niet naar buiten gaat. Je kunt op de website Nederland Wereldwijd zien wat het reisadvies voor ieder land is.

Wordt mijn temperatuur gemeten voor vertrek?

Sommige bestemmingen vereisen een temperatuurcontrole voordat je het vliegtuig instapt om te checken of je geen koorts hebt. Het kan dus voorkomen dat je luchtvaartmaatschappij op Schiphol je temperatuur meet. Dit gebeurt met een infraroodthermometer op je voorhoofd. Wil je weten of dit bij jouw vlucht het geval is? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.

Mag ik overstappen op Schiphol?

Of je mag overstappen op Schiphol hangt af van je bestemming en het land waar je vandaan komt. Hiervoor check je allereerst de reisadviezen op Nederlandwereldwijd.nl. Momenteel zijn reizen binnen de Europese Unie (EU) en in de Schengenzone weer mogelijk, maar deze situatie kan veranderen als het aantal besmettingen met het coronavirus weer toeneemt. Reis je van buiten Europa en stap je over op Schiphol? Kijk dan goed naar de reisadviezen die gelden voor het land waarvandaan je vertrekt, Nederland en het land van bestemming.

Als je overstapt op een vlucht naar een niet-Schengenland of buiten de EU en je in het transfergebied op de luchthaven blijft en binnen 48 uur vertrekt, zorg dan dat je een geldig vliegticket en geldige reisdocumenten hebt. Je moet hiermee kunnen aantonen dat je op doorreis bent. Stap je over op een vlucht naar een Schengenland of binnen de EU, dan is voor jou het Nederlandse inreisbeleid van toepassing.

Waar kan ik mijn handen wassen op de luchthaven?

Dat kan bij alle toiletten en sanitaire voorzieningen. Daarnaast zullen we extra handsanitisers in de vertrek- en aankomsthallen plaatsen, die je gratis kunt gebruiken. Het zou fijn zijn als je regelmatig je handen bij deze punten desinfecteert en daarnaast probeert zo min mogelijk dingen aan te raken.

Hoe druk wordt het op Schiphol?

Ondanks dat er nu nog weinig vluchten zijn, verwachten we dat er langzaamaan steeds meer reizigers bijkomen. Nu steeds meer landen de grenzen openen en de vakantieperiode eraan komt, zullen meer mensen voor een vliegvakantie kiezen. Qua aantal mensen is het rustig op Schiphol, maar omdat we op de luchthaven net zoals overal in Nederland 1,5 meter afstand van elkaar houden, staan mensen verder verspreid. Hierdoor kan het dus wel drukker ‘voelen’ in de vertrek- en aankomsthallen.

Hoe laat moet ik op Schiphol zijn als ik ga vliegen?

We raden je nog steeds aan om twee uur van tevoren aanwezig te zijn op Schiphol als je binnen Europa vliegt en drie uur van tevoren er te zijn als je intercontinentaal vliegt. Ook al zijn er minder vluchten dan normaal, doordat we 1,5 meter afstand houden is het toch prettig als je op tijd aanwezig bent.

Moeten kinderen ook mondkapjes dragen?

Alle reizigers van 13 jaar en ouder zijn verplicht om een mondkapje te dragen op de luchthaven. Reis je met kinderen jonger dan 13 jaar, dan hoeven zij geen mondkapje op. Het is wel slim om extra mondkapjes mee te nemen, ook voor je kinderen. Want het kan zijn dat in het land waar je naartoe vliegt er andere regels gelden.

Waar kan ik een mondkapje kopen op Schiphol?

Bij diverse winkels op Schiphol Plaza en in de lounges kan je mondkapjes kopen. Ook zijn er verschillende plekken over de hele luchthaven met automaten waar je snel en simpel een mondkapje kan aanschaffen.

Waar kan ik eten en drinken halen op Schiphol?

Inmiddels zijn diverse eet- en drinkgelegenheden alweer geopend. Bekijk hier waar je terecht kunt. Het is hierbij mogelijk om je bestelling via de Foodsy app te doen en af te rekenen met je mobiel. Daarmee help je ons ook nog eens, want je kan dan de wachtrij overslaan. En hoe minder mensen in de rij staan, hoe makkelijker het is om 1,5 meter afstand te houden.

Waar kan ik terecht (als ik iemand zie) met gezondheidsklachten?

Als je zelf gezondheidsklachten hebt, zoals koorts, of milde klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn of een lichte hoest, dan blijf je thuis. We vinden jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst. Voel je je prima, maar vermoed je dat een medereiziger klachten heeft? Houd dan alsjeblieft afstand en waarschuw een medewerker van Schiphol of van je luchtvaartmaatschappij. Zij helpen je verder.