Het coronavirus en Schiphol: De meest gestelde vragen

Hier vind je de meest gestelde vragen over het reizen via Schiphol en de maatregelen die nu op de luchthaven van kracht zijn, zoals 1,5 meter afstand houden, de gezondheidsverklaring en tips over mondkapjes. Staat jouw vraag er niet bij? Hier vind je nog meer vragen en antwoorden voor als je gaat vliegen.

Hoe kan ik op Schiphol 1,5 meter afstand houden?

Afstand houden is op Schiphol het allerbelangrijkste. Overal op de luchthaven helpen we je via markeringen, vloerstickers en posters 1,5 meter afstand te bewaren. Ook staan onze collega’s klaar om je te helpen hierbij. We vragen je extra goed je best te doen om afstand te bewaren en regelmatig je handen te wassen als je op Schiphol bent.

Heb je een gezondheidsverklaring nodig om te reizen?

Ja, het is belangrijk dat je een gezondheidsverklaring bij je hebt als je gaat vliegen. Download hier het formulier en vul het in voordat je thuis vertrekt. Je moet dit kunnen tonen als je op Schiphol, in het vliegtuig of op de luchthaven van bestemming hierom gevraagd wordt. Stop de gezondheidsverklaring daarom op een handige plek, bij je paspoort, je boarding pass of neem ‘m mee op je mobiel.

Mag ik nog mensen ophalen van of wegbrengen naar Schiphol?

Ja, je mag iemand ophalen of wegbrengen, maar blijf dan wel buiten de terminal. We vragen je om op de parkeerplaats op je passagier te wachten of daar bij het wegbrengen afscheid van elkaar te nemen. Het is wat minder gezellig, maar zo zorgen we ervoor dat iedereen die op Schiphol aanwezig is, daar ook echt moet zijn. Natuurlijk begrijpen we het als je met je reisgezelschap meeloopt als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld omdat ze hulpbehoevend zijn. Fijn dat je je hierbij wel aan de1,5 meter afstand tot de andere reizigers houdt.

Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

We schrijven alle reizigers voor om een mondkapje te dragen bij de incheckbalies, bij de security- en grensprocessen en bij het instappen. Wanneer je het vliegtuig uitstapt, schrijven we je voor een mondkapje te dragen waar jijzelf of je bagage gecheckt wordt, bijvoorbeeld bij douane. Dit staat op deze plekken ook aangegeven.

Hoe word ik nu gefouilleerd bij de securitycontrole?

Tijdens de securitycontrole ga je door de securityscanner. Mocht er tijdens die scan iets ontdekt worden, dan kan je gefouilleerd worden. Hierbij komt een beveiligingsmedewerker dicht bij je, want het is niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden tijdens het fouilleren. Tijdens het fouilleren draagt de medewerker een mondkapje en handschoenen. We vragen je hier ook jouw mondkapje bij te dragen. Ook zijn er desinfecterende handgels aanwezig, zodat je na de securitycontrole je handen kan desinfecteren.

Mag desinfecterende handgel mee in mijn handbagage?

Ja, dat mag als de handgel maar in een verpakking van maximaal 100 ml zit. De handgel valt onder de vloeistoffenregels. Hier vind je meer tips over wat je aan vloeistoffen in je handbagage mag meenemen.

Wat kan ik verwachten aan maatregelen als ik via de luchthaven reis?

Als je via Schiphol gaat reizen, lees je hier op hoofdlijnen wat je kunt verwachten en welke maatregelen de luchthaven samen met haar partners de afgelopen tijd heeft genomen om veilig en verantwoord te kunnen reizen. De basis voor die maatregelen zijn de protocollen die de luchtvaartmaatschappijen en luchthavens hebben opgesteld. Deze protocollen zijn in lijn met het advies dat het RIVM daarover gegeven heeft en opgesteld in nauw overleg met de overheid, de luchtvaartsector en de betrokken veiligheidsregio’s. Een uitgebreid overzicht van de maatregelen vind je terug in het protocol van Royal Schiphol Group dat op 16 juni is aangeleverd bij het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Moet ik in quarantaine als ik op Schiphol geland ben?

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, adviseert de Nederlandse overheid dringend dat je twee weken in quarantaine gaat als je terugreist uit een land met een rood of oranje reisadvies (een hoog-risico gebied). Dat betekent dat je 14 dagen lang in je huis of verblijfplaats blijft en niet naar buiten gaat. Je kunt op de website Nederland Wereldwijd zien wat het reisadvies voor ieder land is.

Waar kan ik mijn handen wassen op de luchthaven?

Dat kan bij alle toiletten en sanitaire voorzieningen. Daarnaast zullen we extra handsanitisers in de vertrek- en aankomsthallen plaatsen, die je gratis kunt gebruiken. Het zou fijn zijn als je regelmatig je handen bij deze punten desinfecteert en daarnaast probeert zo min mogelijk dingen aan te raken.

Hoe druk wordt het op Schiphol?

Ondanks dat er nu nog weinig vluchten zijn, verwachten we dat er langzaamaan steeds meer reizigers bijkomen. Nu steeds meer landen de grenzen openen en de vakantieperiode eraan komt, zullen meer mensen voor een vliegvakantie kiezen. Qua aantal mensen is het rustig op Schiphol, maar omdat we op de luchthaven net zoals overal in Nederland 1,5 meter afstand van elkaar houden, staan mensen verder verspreid. Hierdoor kan het dus wel drukker ‘voelen’ in de vertrek- en aankomsthallen.

Hoe laat moet ik op Schiphol zijn als ik ga vliegen?

We raden je nog steeds aan om twee uur van tevoren aanwezig te zijn op Schiphol als je binnen Europa vliegt en drie uur van tevoren er te zijn als je intercontinentaal vliegt. Ook al zijn er minder vluchten dan normaal, doordat we 1,5 meter afstand houden is het toch prettig als je op tijd aanwezig bent.

Moeten kinderen ook mondkapjes dragen?

We schrijven alle reizigers van 13 jaar en ouder voor een mondkapje te dragen waar dat staat aangegeven op de luchthaven. Reis je met kinderen jonger dan 13 jaar, dan hoeven zij geen mondkapje op. Het is wel slim om extra mondkapjes mee te nemen, ook voor je kinderen. Want het kan zijn dat in het land waar je naartoe vliegt er andere regels gelden.

Waar kan ik een mondkapje kopen op Schiphol?

Bij diverse winkels op Schiphol Plaza en in de lounges kan je mondkapjes kopen. Ook komen er binnenkort mondkapjesautomaten over de hele luchthaven waar je snel en simpel een mondkapje kan aanschaffen.

Waar kan ik eten en drinken halen op Schiphol?

Inmiddels zijn diverse eet- en drinkgelegenheden alweer geopend. Bekijk hier waar je terecht kunt. Het is hierbij mogelijk om je bestelling via de Foodsy app te doen en af te rekenen met je mobiel. Daarmee help je ons ook nog eens, want je kan dan de wachtrij overslaan. En hoe minder mensen in de rij staan, hoe makkelijker het is om 1,5 meter afstand te houden.

Waar kan ik terecht (als ik iemand zie) met gezondheidsklachten?

Als je zelf gezondheidsklachten hebt, zoals koorts, of milde klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn of een lichte hoest, dan blijf je thuis. We vinden jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst. Voel je je prima, maar vermoed je dat een medereiziger klachten heeft? Houd dan alsjeblieft afstand en waarschuw een medewerker van Schiphol of van je luchtvaartmaatschappij. Zij helpen je verder.