Het coronavirus en Schiphol: Veelgestelde vragen

Hier vind je de meest gestelde vragen over het reizen via Schiphol en de coronamaatregelen die nu op de luchthaven van kracht zijn, wel of geen mondkapje, vaccinatie- of herstelbewijs en testen. Staat jouw vraag er niet bij? Hier vind je nog meer vragen en antwoorden voor als je gaat vliegen.

Op weg van en naar de luchthaven

Mag ik mensen ophalen van of wegbrengen naar Schiphol?

Ja, je mag iemand ophalen of wegbrengen. Fijn als je andere reizigers de ruimte geeft en niet te dicht bij elkaar gaat staan.

Digitaal coronacertificaat

Wat is het digitaal coronacertificaat?

Het digitaal coronacertificaat is een digitaal bewijs van de Europese Unie dat je:

  • Gevaccineerd bent tegen corona, of;
  • Negatief getest bent op corona, of;
  • Hersteld bent van een coronabesmetting.

Dit bewijs is geldig in alle landen van de Europese Unie. Je kunt hiermee dus vrij reizen naar EU-bestemmingen en landen als Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Wel kunnen er per land nog altijd andere eisen worden gesteld aan testen en quarantaine. Ook heb je voor je reis altijd een ingevulde gezondheidsverklaring nodig. Check wat voor jouw bestemming van toepassing is op Nederlandwereldwijd.nl. In Nederland is het digitaal coronacertificaat onderdeel van de CoronaCheck App. Bij je luchtvaartmaatschappij kan je nagaan of je voor jouw vlucht het coronacertificaat op je mobiel of in print kunt gebruiken.

Wat moet ik doen om te kunnen reizen met het digitaal coronacertificaat?

Allereerst controleer je het reisadvies van je bestemming op Nederlandwereldwijd.nl. Check of hier aangegeven staat of je het land binnen mag komen met het digitaal coronacertificaat. Hiermee bewijs je dat je gevaccineerd bent, negatief getest bent of onlangs zelf corona hebt gehad. Bij je luchtvaartmaatschappij kan je nagaan of je voor jouw vlucht het coronacertificaat op je mobiel of in print kunt gebruiken.

Vervolgens moet je het digitaal coronacertificaat op je mobiel zetten of printen. In Nederland kan je dit doen via coronacheck.nl. Login met je DigiD om je gegevens in je digitaal coronacertificaat te zetten. Je test-, herstel- of vaccinatiebewijs wordt omgezet in een QR-code. Op Schiphol kan je die QR-code laten scannen bij de incheckbalie of bij de gate: dat kan via de CoronaCheck app op je mobiel of via een geprinte QR-code. Krijg je een groen scherm te zien? Dan wensen we je een fijne reis!

Testen en vaccinaties

Moet ik een negatieve COVID-19-testuitslag kunnen tonen?

Vlieg je vanuit de EU/Schengenzone? Dan hoef je niet meer verplicht je test-, vaccinatie- of herstelbewijs te tonen via je digitaal coronacertificaat (QR-code). Reis je vanuit een land buiten Europa naar Nederland? Kijk dan op de checklist Nederland inreizen. Voor reizen vanuit China is een negatief testbewijs sinds 10 januari 2023 weer verplicht.

Welke coronatest heb ik nodig en waar kan ik die laten afnemen?

Welke corona test je nodig hebt en hoe lang die voor vertrek moet zijn afgenomen, hangt af van je reisbestemming. Je kunt dit checken bij de reisadviezen op Nederlandwereldwijd.nl door jouw reisbestemming in te vullen.

Is Schiphol je bestemming? Oftewel vlieg je van uit het buitenland naar Nederland? Dan hangt het af van het risiconiveau van het land of gebied waar je vandaan reist. Wat precies voor jouw reis geldt, kun je checken op Rijksoverheid.nl.

Bekijk op Nederlandwereldwijd.nl waar je een coronatest kunt laten afnemen in het buitenland.

Mag ik vliegen als ik gevaccineerd ben?

Ja en je mag ook vliegen als je (nog) niet gevaccineerd bent. Het coronavaccin is geen vereiste om te mogen reizen. Check voor je vertrekt wat het reisadvies is voor jouw bestemming. Dit kan je zelf opzoeken op Nederlandwereldwijd.nl of neem contact op met je luchtvaartmaatschappij. Naar veel reisbestemmingen kan je reizen met een vaccinatiebewijs waardoor testen niet nodig is.

Let op: je vaccinatiebewijs moet voldoen aan de Nederlandse eisen, kijk hiervoor op Rijksoverheid.nl. Het kan overigens zijn dat jouw reisbestemming alsnog vereist dat je voor je vliegt een coronatest laat doen of dat je na aankomst in quarantaine gaat.

Ik ben gevaccineerd. Moet ik me nog laten testen op corona om te vliegen?

Ja, wanneer dit een vereiste is van het land waar je naartoe vliegt, is het verplicht om een recente negatieve COVID-testuitslag bij je te hebben. Overigens kan je naar veel bestemmingen reizen met een vaccinatiebewijs waardoor testen niet nodig is. Bekijk wat voor jouw reis van toepassing is bij het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl of neem contact op met je luchtvaartmaatschappij over of je een negatieve testuitslag nodig hebt.

Als je (terug) naar Schiphol reist vanuit een land of gebied dat buiten de Europese Unie/Schengenzone ligt of dat is aangemerkt als een zeer hoog-risicogebied, dan ben je verplicht je te laten testen op corona. Kom je van binnen de EU/Schengenzone naar Nederland? Dan is je vaccinatiebewijs voldoende. Lees meer over het vaccinatiebewijs op Rijksoverheid.nl.

Ik heb corona gehad en ben niet meer besmettelijk. Moet ik me nog laten testen?

Of je verplicht bent om een recente negatieve COVID-testuitslag bij je te hebben, hangt af van het land waar je naartoe vliegt. Je kunt op Nederlandwereldwijd.nl het reisadvies opzoeken voor jouw bestemming of dit navragen bij je luchtvaartmaatschappij. Overigens kan je naar veel EU-bestemmingen reizen met een herstelbewijs waardoor testen niet nodig is.

Als je (terug) naar Schiphol reist dan is testen niet meer verplicht. Kom je van binnen de EU/Schengenzone naar Nederland? Dan hoef je ook niet meer verplicht je test-, vaccinatie- of herstelbewijs te tonen via je digitaal coronacertificaat (QR-code).

Waar moet ik op letten als ik naar Schiphol vlieg vanuit een (zeer) hoog-risicogebied?

Wil je weten wat voor jouw (terug)reis naar Nederland geldt? Ga dan naar reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl en vul in uit welk land en op welke datum je naar Nederland reist. Je ziet dan wat voor jou van toepassing is en wat je moet regelen voor je aankomst op Schiphol. We raden je aan deze site regelmatig te checken tijdens je reis. Blijf tijdens je reis op de hoogte blijven van de geldende reisadvies: download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane.

Gezondheid en quarantaine

Heb je een gezondheidsverklaring nodig om te reizen?

Nee, op Schiphol is een gezondheidsverklaring niet langer verplicht. Check bij je luchtvaartmaatschappij of je eventueel een gezondheidsverklaring voor het land van bestemming nodig hebt.

Overstappen

Moet ik me opnieuw laten testen op Schiphol voor mijn overstap?

Als je tijdens je overstap op Schiphol blijft, dan heb je geen nieuwe negatieve COVID-19-testuitslag nodig. Je testuitslag die je bij aankomst op Schiphol had blijft geldig tijdens de overstap en mogelijke vertraging. Check wel altijd wat de vereisten zijn van je eindbestemming, zodat je voldoet aan de inreisregels van dat land of gebied.

Ik ben gevaccineerd. Moet ik me nog laten testen voor mijn overstap?

Als je volledig gevaccineerd bent en je kan een geldig vaccinatiebewijs laten zien, dan ben je vrij om over te stappen op Schiphol. Als je tijdens je overstap op de luchthaven blijft, hoef je geen extra tests te doen. Kijk wel goed wat de coronaregels zijn in het land waar je naartoe reist. Wanneer een testbewijs een vereiste is van het land waar je naartoe vliegt, is het verplicht om een recente negatieve COVID-testuitslag bij je te hebben. Neem contact op met je luchtvaartmaatschappij om te checken of je een negatieve testuitslag nodig hebt.

Kan ik tijdens mijn overstap de transferzone verlaten?

Als je tijdens je overstap op Schiphol de transferzone verlaat en door de paspoortcontrole Nederland in gaat, houd dan rekening met de regels die gelden voor het inreizen tijdens corona.

Mondkapje dragen

Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

Nee, dit is per 21 mei 2022 niet langer verplicht. Uiteraard mag je een mondkapje dragen op de luchthaven als je dat zelf prettig vindt. Kijk ook goed naar de regels van het land waar je naartoe vliegt, want het zou zomaar kunnen dat je daar wel een mondkapje moet dragen op bepaalde locaties.