Het coronavirus en Schiphol: Veelgestelde vragen

Hier vind je de meest gestelde vragen over het reizen via Schiphol en de coronamaatregelen die nu op de luchthaven van kracht zijn, zoals mondkapjes dragen, de gezondheidsverklaring, vaccinatie- of herstelbewijs, testen en de quarantaineregels. Staat jouw vraag er niet bij? Hier vind je nog meer vragen en antwoorden voor als je gaat vliegen.

Op weg van en naar de luchthaven

Hoe laat moet ik op Schiphol zijn als ik ga vliegen?

We raden je nog steeds aan om twee uur van tevoren aanwezig te zijn op Schiphol als je binnen Europa vliegt en drie uur van tevoren er te zijn als je intercontinentaal vliegt. Ook al zijn er minder vluchten dan normaal, door de extra coronamaatregelen is het toch prettig als je op tijd aanwezig bent.

Mag ik nog mensen ophalen van of wegbrengen naar Schiphol?

Ja, je mag iemand ophalen of wegbrengen, maar je moet dan wel buiten blijven en mag niet mee de terminal in. We vragen je om op de parkeerplaats P1 op je passagier te wachten of daar bij het wegbrengen afscheid van elkaar te nemen. Het is wat minder gezellig, maar zo zorgen we ervoor dat iedereen die op Schiphol aanwezig is, daar ook echt moet zijn. Natuurlijk begrijpen we het als je met je reisgezelschap meeloopt als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld omdat ze hulpbehoevend zijn. Hierbij is het verplicht je mondkapje te dragen. Fijn als je zoveel mogelijk 1,5 meter afstand tot de andere reizigers houdt.

Digitaal coronacertificaat

Wat is het digitaal coronacertificaat?

Het digitaal coronacertificaat gaat het makkelijker maken om binnen de Europese Unie te reizen in coronatijd. Het is een digitaal bewijs dat je:

  • Gevaccineerd bent tegen corona, of;
  • Negatief getest bent op corona, of;
  • Hersteld bent van een coronabesmetting.

Sinds 1 juli 2021 is het digitaal coronacertificaat geldig in alle landen van de Europese Unie. Je kunt hiermee dus vrij reizen naar EU-bestemmingen en landen als Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Wel kunnen er per land nog altijd andere eisen worden gesteld aan testen en quarantaine. Ook heb je voor je reis altijd een ingevulde gezondheidsverklaring nodig. Check wat voor jouw bestemming van toepassing is op Nederlandwereldwijd.nl. In Nederland is het digitaal coronacertificaat onderdeel van de CoronaCheck App.

Bij je luchtvaartmaatschappij kan je nagaan of je voor jouw vlucht het coronacertificaat op je mobiel of in print kunt gebruiken.

Hoe werkt het digitaal coronacertificaat?

Het digitaal coronacertificaat is een QR-code op je smartphone. Die QR-code kan worden gescand bij het inchecken voor je vlucht op Schiphol of bij de gate. Degene die de QR-code checkt krijgt vervolgens een groen scherm te zien als je:

  • Gevaccineerd bent of;
  • recent negatief getest bent of;
  • onlangs zelf corona hebt gehad.

In Nederland is het digitaal coronacertificaat onderdeel van de CoronaCheck app. De QR-code kun je op je mobiel of uitgeprint laten zien. Bij je luchtvaartmaatschappij kan je nagaan of je voor jouw vlucht het coronacertificaat op je mobiel of in print kunt gebruiken.

Wil je liever geen gebruik maken van de app? Dat kan. De app is niet verplicht. Je mag ook met een ander geldig negatief testbewijs of vaccinatiebewijs op reis, als het aan de gestelde voorwaarden van het land van jouw bestemming voldoet. Je moet altijd de Nederlandse gezondheidsverklaring invullen en meenemen naar de luchthaven. Kijk voor meer info op coronacheck.nl.

Wat moet ik doen om te kunnen reizen met het digitaal coronacertificaat?

Allereerst controleer je het reisadvies van je bestemming op Nederlandwereldwijd.nl. Check of hier aangegeven staat of je het land binnen mag komen met het digitaal coronacertificaat. Hiermee bewijs je dat je gevaccineerd bent, negatief getest bent of onlangs zelf corona hebt gehad. Bij je luchtvaartmaatschappij kan je nagaan of je voor jouw vlucht het coronacertificaat op je mobiel of in print kunt gebruiken.

Vervolgens moet je het digitaal coronacertificaat op je mobiel zetten of printen. In Nederland kan je dit doen via coronacheck.nl. Login met je DigiD om je gegevens in je digitaal coronacertificaat te zetten. Je test-, herstel- of vaccinatiebewijs wordt omgezet in een QR-code. Op Schiphol kan je die QR-code laten scannen bij de incheckbalie of bij de gate: dat kan via de CoronaCheck app op je mobiel of via een geprinte QR-code. Krijg je een groen scherm te zien? Dan wensen we je een fijne reis!

Testen en vaccinaties

Moet ik een negatieve COVID-19-testuitslag kunnen tonen?

Vlieg je naar Schiphol, check dan eerst het reisadvies op NederlandWereldwijd.nl. Kijk goed of het gebied waar je vandaan reist is aangemerkt als veilig (groen), laag risico (geel), hoog risico (geel of oranje) of zeer hoog risico (oranje). Voor de verschillende risiconiveaus gelden verschillende testeisen. Kijk hieronder wat voor jou van toepassing is:

Je reist naar Nederland vanuit een:

  • veilig gebied (groen): binnen de Europese Unie heb je geen negatieve testuitslag nodig voor je reis. Als je van buiten de EU reist, dan ben je verplicht een negatief testresultaat of een vaccinatiebewijs of herstelbewijs (alleen EU-inwoners) te laten zien.
  • laag-risico gebied (geel): een negatief testresultaat is verplicht als je (terug)reist vanuit een laag risicogebied. Dit mag ook een vaccinatiebewijs of herstelbewijs zijn. Reis je van buiten de EU en ben je geen inwoner van de EU, dan ben je verplicht een negatieve testverklaring of een vaccinatiebewijs te tonen; een herstelbewijs is niet voldoende. Dit geldt voor reizen vanuit alle landen die niet tot de Europese Unie behoren, dus voor landen die vernoemd staan op de EU-veiligelandenlijst.
  • hoog-risico gebied (geel/oranje): testen is verplicht als je reist vanuit een hoog-risico gebied, tenzij je volledig gevaccineerd bent. Reis je binnen de EU? Dan kun je ook reizen met een herstelbewijs. Meer hierover lees je op Rijksoverheid.nl.
  • zeer hoog-risico gebied (oranje): Je hebt een negatieve NAAT(PCR)-testuitslag nodig die bij het boarden voor het vertrek naar Nederland maximaal 48 uur oud is. Of je kan een uitslag van een negatieve antigeen-sneltest tonen die maximaal 24 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen. Hier vind je meer informatie.

Je moet de testuitslag(en) gedurende de hele reis bij je hebben als je gaat vliegen. Deze testverplichting geldt voor alle reizigers van 12 jaar en ouder die naar Schiphol vliegen. Kijk voor meer informatie op de website van de overheid.

Welke coronatest heb ik nodig en waar kan ik die laten afnemen?

Welke corona test je nodig hebt en hoe lang die voor vertrek moet zijn afgenomen, hangt af van je reisbestemming. Je kunt dit checken bij de reisadviezen op Nederlandwereldwijd.nl door jouw reisbestemming in te vullen. In augustus en september 2021 kunt je een gratis coronatest laten doen voor je reis. Kijk voor testlocaties op testenvoorjereis.nl.

Is Schiphol je bestemming? Oftewel vlieg je van uit het buitenland naar Nederland? Dan hangt het af van het risiconiveau van het land of gebied waar je vandaag reist. Wat precies voor jouw reis geldt, kun je checken op Rijksoverheid.nl.

Bekijk op Nederlandwereldwijd.nl waar je een coronatest kunt laten afnemen in het buitenland.

Mag ik vliegen als ik gevaccineerd ben?

Ja en je mag ook vliegen als je (nog) niet gevaccineerd bent. Het coronavaccin is geen vereiste om te mogen reizen. Wel is het fijn dat je met de vaccinatie beschermd bent tegen de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. Om te mogen vliegen is het nu vooral belangrijk om te checken wat het reisadvies is voor jouw bestemming. Dit kan je zelf opzoeken op Nederlandwereldwijd.nl of neem contact op met je luchtvaartmaatschappij. Naar veel reisbestemmingen kan je inmiddels reizen met een vaccinatiebewijs waardoor testen niet nodig is. Let op: je vaccinatiebewijs moet voldoen aan de Nederlandse eisen, kijk hiervoor op Rijksoverheid.nl. Het kan overigens zijn dat jouw reisbestemming alsnog vereist dat je voor je vliegt een coronatest laat doen of dat je na aankomst in quarantaine gaat.

Ik ben gevaccineerd. Moet ik me nog laten testen op corona om te vliegen?

Ja, wanneer dit een vereiste is van het land waar je naartoe vliegt, is het verplicht om een recente negatieve COVID-testuitslag bij je te hebben. Overigens kan je inmiddels naar veel bestemmingen reizen met een vaccinatiebewijs waardoor testen niet nodig is. Bekijk wat voor jouw reis van toepassing is bij het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl of neem contact op met je luchtvaartmaatschappij over of je een negatieve testuitslag nodig hebt.

Als je (terug) naar Schiphol reist vanuit een zeer hoog-risicogebied, dan ben je verplicht je te laten testen op corona. Kom je uit een veilig, laag- of hoog-risicogebied naar Nederland? Dan is je vaccinatiebewijs voldoende. Lees meer over het vaccinatiebewijs op Rijksoverheid.nl.

Ik heb corona gehad en ben niet meer besmettelijk. Moet ik me nog laten testen?

Of je verplicht bent om een recente negatieve COVID-testuitslag bij je te hebben, hangt af van het land waar je naartoe vliegt. Je kunt op Nederlandwereldwijd.nl het reisadvies opzoeken voor jouw bestemming of dit navragen bij je luchtvaartmaatschappij. Overigens kan je inmiddels naar veel EU-bestemmingen reizen met een herstelbewijs waardoor testen niet nodig is. Ben je geen inwoner van de Europese Unie? Dan heb je een negatief testresultaat of vaccinatiebewijs nodig voor je reis. Een herstelbewijs is niet voldoende.

Waar moet ik op letten als ik naar Schiphol vlieg vanuit een (zeer) hoog-risicogebied?

Reis je (terug) naar Schiphol vanuit een (zeer) hoog-risicogebied? Dan is het verplicht om je te laten testen voor je naar Nederland vertrekt, tenzij je een geldig vaccinatiebewijs kunt laten zien. Je vaccinatiebewijs moet voldoen aan de Nederlandse eisen. Als je inwoner van de Europese Unie bent, dan kun je ook reizen met een herstelbewijs.

De testverplichting geldt alleen voor reizen vanuit een hoog- of zeer hoog-risicogebied. Voor reizen van buiten de Europese Unie is dit ook verplicht. Houd wel rekening met het inreisverbod voor niet-EU burgers bij reizen naar Nederland vanuit (zeer) hoog-risicogebieden.

Wil je weten wat voor jouw (terug)reis naar Nederland geldt? Ga dan naar reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl en vul in uit welk land en op welke datum je naar Nederland reist. Je ziet dan wat voor jou van toepassing is en wat je moet regelen voor je aankomst op Schiphol. We raden je aan deze site regelmatig te checken tijdens je reis. Blijf tijdens je reis op de hoogte blijven van de geldende reisadvies: download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane.

Gezondheid en quarantaine

Heb je een gezondheidsverklaring nodig om te reizen?

Ja, het is belangrijk dat je een gezondheidsverklaring bij je hebt als je gaat vliegen. Dit is verplicht voor iedere reiziger vanaf 13 jaar. Vul het formulier in op je mobiel of download het hier en print er twee uit. Het formulier voor je heenvlucht vul je in voordat je thuis vertrekt. Het tweede formulier kan je invullen voordat je aan je terugvlucht begint. Je moet dit kunnen tonen op je mobiel of in print als je op Schiphol, in het vliegtuig of op de luchthaven van bestemming hierom gevraagd wordt. Bewaar de gezondheidsverklaring daarom op je mobiel of stop je printje op een handige plek, bij je paspoort of je boarding pass. Vlieg je met KLM, Corendon, TUI, Transavia of Easyjet? Dan kun je de gezondheidsverklaring invullen tijdens het online inchecken.
Lees hier meer over de gezondheidsverklaring.

Moet ik in quarantaine als ik op Schiphol geland ben?

Als je volledig gevaccineerd bent en vanuit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of een ander zeer hoogrisicogebied naar Schiphol reist, hoef je niet meer verplicht in quarantaine. Je moet nog wel een quarantaineverklaring invullen en een negatieve COVID-testuitslag kunnen laten zien. Op de website van de Rijksoverheid lees je stap voor stap wat je allemaal moet doen voor je (terug) naar Nederland reist.

Moet ik een quarantaineverklaring invullen?

Ja, als je naar Nederland reist vanuit een zeer hoogrisicogebied dan moet je een quarantaineverklaring invullen. Die verplichting geldt ook als je volledig gevaccineerd bent. Download de quarantaineverklaring en print ‘m uit, zodat je het formulier kan invullen en ondertekenen. Of gebruik het digitale formulier op quarantaineverklaring.rijksoverheid.nl. Je luchtvaartmaatschappij kan je vragen deze verklaring te laten zien of je verzoeken deze verklaring in te leveren. Daarom moet je de quarantaineverklaring tijdens je reis uitgeprint bij je hebben.

Wordt mijn temperatuur gemeten voor vertrek?

Sommige bestemmingen vereisen een temperatuurcontrole voordat je het vliegtuig instapt om te checken of je geen koorts hebt. Het kan dus voorkomen dat je luchtvaartmaatschappij op Schiphol je temperatuur meet. Dit gebeurt met een infraroodthermometer op je voorhoofd. Wil je weten of dit bij jouw vlucht het geval is? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.

Waar kan ik terecht (als ik iemand zie) met gezondheidsklachten?

Als je zelf gezondheidsklachten hebt, zoals koorts, of milde klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn of een lichte hoest, dan blijf je thuis. We vinden jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst. Voel je je prima, maar vermoed je dat een medereiziger klachten heeft? Houd dan alsjeblieft afstand en waarschuw een medewerker van Schiphol of van je luchtvaartmaatschappij. Zij helpen je verder.

Overstappen

Mag ik overstappen op Schiphol?

Ja, dat mag als je reist vanuit een veilig land of gebied, waar het risico op besmetting met corona laag is. Op de website van de Nederlandse overheid vind je lijsten van veilige, hoog risico en zeer hoog-risicogebieden. Check daar wat voor jouw reis van toepassing is. Als je binnen een dag je reis vervolgt en in de tussentijd de luchthaven niet verlaat, dan hoef je voor je overstap geen negatief testresultaat te laten zien. Wel vul je altijd een gezondheidsverklaring in en breng je die met je mee.

Ook als je volledig gevaccineerd bent en je kan een geldig vaccinatiebewijs laten zien, dan ben je vrij om over te stappen op Schiphol. Als je tijdens je overstap op de luchthaven blijft, hoef je geen extra tests te doen. Kijk wel goed wat de coronaregels zijn in het land waar je naartoe reist. Want het kan zijn dat wanneer je vanuit een zeer hoog-risico gebied reist, dat je verplicht bent om een negatief testresultaat te laten zien voor je in het vliegtuig stapt.

Daarnaast vul je voor je overstap vanuit een zeer hoog-risico gebied ook een geprinte quarantaineverklaring in. Of gebruik het digitale formulier op quarantaineverklaring.rijksoverheid.nl.

Moet ik me opnieuw laten testen op Schiphol voor mijn overstap?

Als je tijdens je overstap op Schiphol blijft, dan heb je geen nieuwe negatieve COVID-19-testuitslag nodig. Je testuitslag die je bij aankomst op Schiphol had blijft geldig tijdens de overstap en mogelijke vertraging. Check wel altijd wat de vereisten zijn van je eindbestemming, zodat je voldoet aan de inreisregels van dat land of gebied. Je kan hierop gecontroleerd worden bij het instappen voor je volgende vlucht.

Verlaat je Schiphol tijdens je overstap? Dan telt dit als een nieuwe reis en is het wel verplicht om een nieuwe negatieve testuitslag te kunnen tonen. Meer hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.

Ik ben gevaccineerd. Moet ik me nog laten testen voor mijn overstap?

Als je volledig gevaccineerd bent en je kan een geldig vaccinatiebewijs laten zien, dan ben je vrij om over te stappen op Schiphol. Als je tijdens je overstap op de luchthaven blijft, hoef je geen extra tests te doen. Kijk wel goed wat de coronaregels zijn in het land waar je naartoe reist. Wanneer een testbewijs een vereiste is van het land waar je naartoe vliegt, is het verplicht om een recente negatieve COVID-testuitslag bij je te hebben. Neem contact op met je luchtvaartmaatschappij om te checken of je een negatieve testuitslag nodig hebt.

Als je tijdens je overstap op Schiphol blijft, dan heb je overigens geen nieuwe negatieve COVID-19-testuitslag nodig. Je testuitslag die je bij aankomst op Schiphol had blijft geldig tijdens de overstap en mogelijke vertraging. Verlaat je Schiphol tijdens je overstap? Dan telt dit als een nieuwe reis en is het wel verplicht om een nieuwe negatieve testuitslag te kunnen tonen. Meer hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.

Moet ik in quarantaine voor een overstap?

Let op: reis je vanuit een zeer hoogrisicogebied? Dan is de quarantaineverklaring verplicht, ongeacht of je overstapt of in Nederland blijft. Je kan het formulier printen, invullen en ondertekenen of gebruik het digitale formulier op quarantaineverklaring.rijksoverheid.nl. Op het formulier geef je aan dat je overstapt op Schiphol en daarmee uitgezonderd bent van quarantaine in Nederland. Op de website van de Nederlandse overheid vind je lijsten van veilige, hoog risico en zeer hoog-risicogebieden. Check daar wat voor jouw reis van toepassing is.

Kan ik tijdens mijn overstap de transferzone verlaten?

Als je tijdens je overstap op Schiphol de transferzone verlaat en door de paspoortcontrole Nederland in gaat, houd dan rekening met de regels die gelden voor het inreizen tijdens corona.

Mondkapje dragen

Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

Ja, een mondkapje dragen is verplicht op Schiphol. We vragen je een mondkapje te dragen vanaf het moment dat je de luchthaven binnenkomt totdat je in het vliegtuig bent. Of als je net geland bent: houd je mondkapje op vanaf het uitstappen tot het moment dat je weer buiten staat. Bij de incheckbalies, bij de security- en grensprocessen, bij het in- en uitstappen en in de bagagehallen draag je dus altijd een mondkapje. Het is belangrijk dat je 'm altijd op hebt waar jijzelf of je bagage gecheckt wordt, bijvoorbeeld bij douane. Dit staat ook overal aangegeven. Tijdens het eten of drinken mag je natuurlijk je mondkapje even afzetten. Fijn als je ‘m daarna meteen weer opzet.

Er geldt een uitzondering voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. De uitzonderingen voor het dragen van een mondkapje vind je op de site van de Rijksoverheid.

Moeten kinderen ook mondkapjes dragen?

Alle reizigers van 13 jaar en ouder zijn verplicht om een mondkapje te dragen op de luchthaven. Reis je met kinderen jonger dan 13 jaar, dan hoeven zij geen mondkapje op. Het is wel slim om extra mondkapjes mee te nemen, ook voor je kinderen. Want het kan zijn dat in het land waar je naartoe vliegt er andere regels gelden.

Waar kan ik een mondkapje kopen op Schiphol?

Bij diverse winkels op Schiphol Plaza en in de lounges kan je mondkapjes kopen. Ook staan er automaten op de luchthaven waar je snel en simpel een mondkapje kan aanschaffen.

Hoe word ik nu gefouilleerd bij de securitycontrole?

Tijdens de securitycontrole ga je door de securityscanner. Mocht er tijdens die scan iets ontdekt worden, dan kan je gefouilleerd worden. Tijdens het fouilleren draagt de medewerker een mondkapje en handschoenen. We vragen je hier ook jouw mondkapje bij te dragen. Je houdt je mondkapje vervolgens op tot je in het vliegtuig zit. Er zijn ook desinfecterende handgels aanwezig, zodat je na de securitycontrole je handen kan desinfecteren.

1,5 meter afstand houden

Hoe kan ik op Schiphol 1,5 meter afstand houden?

Net als in de rest van Nederland houd je op Schiphol 1,5 meter afstand. Maar dit kan op plekken waar je even moet wachten, zoals bij de incheckbalies, de security- en paspoortcontrole en tijdens het in- en uitstappen best een uitdaging zijn. Op deze plekken kan het zijn dat je gevraagd wordt iets dichter op elkaar te staan. Fijn als je hierbij de aanwijzingen van de Schiphol-medewerkers opvolgt.

Hoe druk wordt het op Schiphol?

Het advies op de luchthaven, net als in de rest van Nederland, is nog steeds om zo veel mogelijk afstand van elkaar te houden. Hierdoor kan het druk ‘voelen’ in de vertrek- en aankomsthallen. Bekijk hier of het druk is op jouw reisdag.

Waar kan ik eten en drinken halen op Schiphol?

Vanaf zondag 28 november zijn de niet-essentiële winkels voor security, zoals op Schiphol Plaza, iedere dag gesloten vanaf 17:00 uur. Essentiële winkels voor security zijn iedere dag vanaf 20:00 uur gesloten. Voor de essentiële en niet-essentiële winkels achter security geldt een uitzondering: zij mogen hun reguliere openingstijden aanhouden.

Alle restaurants voor de security-controle zijn ook na 17:00 uur gesloten. Het blijft dan nog wel mogelijk om eten en drinken af te halen. Restaurants na de security-controle zijn hiervan uitgezonderd en mogen hun reguliere openingstijden aanhouden.

Ook is het verplicht je coronatoegangsbewijs te tonen en om 1,5 meter afstand te houden in de restaurants.

Handen wassen

Mag desinfecterende handgel mee in mijn handbagage?

Ja, dat mag als de handgel maar in een verpakking van maximaal 100 ml zit. De handgel valt onder de vloeistoffenregels. Hier vind je meer tips over wat je aan vloeistoffen in je handbagage mag meenemen.

Waar kan ik mijn handen wassen op de luchthaven?

Dat kan bij alle toiletten, sanitaire voorzieningen en onze Sanitising Service. Bij deze laatste kun je ook je persoonlijke spullen, zoals telefoon, paspoort en sleutels desinfecteren met UV-C licht. Daarnaast zijn er extra handsanitisers in de vertrek- en aankomsthallen, die je gratis kunt gebruiken. Het zou fijn zijn als je regelmatig je handen bij deze punten desinfecteert en daarnaast probeert zo min mogelijk dingen aan te raken.