Het coronavirus en Schiphol: De meest gestelde vragen

Hier vind je de meest gestelde vragen over het reizen via Schiphol en de coronamaatregelen die nu op de luchthaven van kracht zijn, zoals 1,5 meter afstand houden, de gezondheidsverklaring, testen, tips over mondkapjes en de quarantaineregels. Staat jouw vraag er niet bij? Hier vind je nog meer vragen en antwoorden voor als je gaat vliegen.

Op weg van en naar de luchthaven

Hoe laat moet ik op Schiphol zijn als ik ga vliegen?

We raden je nog steeds aan om twee uur van tevoren aanwezig te zijn op Schiphol als je binnen Europa vliegt en drie uur van tevoren er te zijn als je intercontinentaal vliegt. Ook al zijn er minder vluchten dan normaal, door de extra coronamaatregelen is het toch prettig als je op tijd aanwezig bent.

Mag ik nog mensen ophalen van of wegbrengen naar Schiphol?

Ja, je mag iemand ophalen of wegbrengen, maar je moet dan wel buiten blijven en mag niet mee de terminal in. We vragen je om op de parkeerplaats P1 op je passagier te wachten of daar bij het wegbrengen afscheid van elkaar te nemen. Het is wat minder gezellig, maar zo zorgen we ervoor dat iedereen die op Schiphol aanwezig is, daar ook echt moet zijn. Natuurlijk begrijpen we het als je met je reisgezelschap meeloopt als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld omdat ze hulpbehoevend zijn. Fijn dat je je hierbij wel zoveel mogelijk 1,5 meter afstand tot de andere reizigers houdt en je mondkapje draagt.

Digitaal coronacertificaat

Wat is het digitaal coronacertificaat?

Het digitaal coronacertificaat gaat het makkelijker maken om binnen de Europese Unie te reizen in coronatijd. Het is een digitaal bewijs dat je:

  • Gevaccineerd bent tegen corona, of;
  • Negatief getest bent op corona, of;
  • Hersteld bent van een coronabesmetting.

Vanaf 1 juli 2021 is het digitaal coronacertificaat geldig in alle landen van de Europese Unie. Je kunt hiermee dus vrij reizen naar EU-bestemmingen en landen als Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Wel kunnen er per land nog altijd andere eisen worden gesteld aan testen en quarantaine. Ook heb je voor je reis altijd een ingevulde gezondheidsverklaring nodig. Check wat voor jouw bestemming van toepassing is op Nederlandwereldwijd.nl. In Nederland is het digitaal coronacertificaat onderdeel van de CoronaCheck App.

Bij je luchtvaartmaatschappij kan je nagaan of je voor jouw vlucht het coronacertificaat op je mobiel of in print kunt gebruiken.

Hoe werkt het digitaal coronacertificaat?

Het digitaal coronacertificaat is een QR-code op je smartphone. Die QR-code kan worden gescand bij het inchecken voor je vlucht op Schiphol of bij de gate. Degene die de QR-code checkt krijgt vervolgens een groen scherm te zien als je:

  • Gevaccineerd bent of;
  • recent negatief getest bent of;
  • onlangs zelf corona hebt gehad.

In Nederland is het digitaal coronacertificaat onderdeel van de CoronaCheck app. De QR-code kun je op je mobiel of uitgeprint laten zien. Bij je luchtvaartmaatschappij kan je nagaan of je voor jouw vlucht het coronacertificaat op je mobiel of in print kunt gebruiken.

Wil je liever geen gebruik maken van de app? Dat kan. De app is niet verplicht. Je mag ook met een ander geldig negatief testbewijs of vaccinatiebewijs op reis, als het aan de gestelde voorwaarden van het land van jouw bestemming voldoet. Je moet altijd de Nederlandse gezondheidsverklaring invullen en meenemen naar de luchthaven. Kijk voor meer info op coronacheck.nl.

Wat moet ik doen om te kunnen reizen met het digitaal coronacertificaat?

Allereerst controleer je het reisadvies van je bestemming op Nederlandwereldwijd.nl. Check of hier aangegeven staat of je het land binnen mag komen met het digitaal coronacertificaat. Hiermee bewijs je dat je gevaccineerd bent, negatief getest bent of onlangs zelf corona hebt gehad. Bij je luchtvaartmaatschappij kan je nagaan of je voor jouw vlucht het coronacertificaat op je mobiel of in print kunt gebruiken.

Vervolgens moet je het digitaal coronacertificaat op je mobiel zetten of printen. In Nederland kan je dit doen via coronacheck.nl. Login met je DigiD om je gegevens in je digitaal coronacertificaat te zetten. Je test-, herstel- of vaccinatiebewijs wordt omgezet in een QR-code. Op Schiphol kan je die QR-code laten scannen bij de incheckbalie of bij de gate: dat kan via de CoronaCheck app op je mobiel of via een geprinte QR-code. Krijg je een groen scherm te zien? Dan wensen we je een fijne reis!

Testen en vaccinaties

Moet ik een negatieve COVID-19-testuitslag kunnen tonen?

Vlieg je naar Schiphol, check dan eerst op NederlandWereldwijd.nl of je uit een hoog-risicogebied komt. Dit is een land of streek met een rood of oranje reisadvies. Als je dit gecheckt hebt en je vliegt vanuit een hoog-risicogebied, dan heb je een negatieve COVID-19-testuitslag nodig. Dit moet een negatieve NAAT(PCR)-testuitslag zijn die bij aankomst in Nederland maximaal 72 uur oud is. Hier vind je meer informatie.

Kom je uit een hoog-risicogebied met een zorgwekkende virusvariant? Dan heb je een negatieve testuitslag van een NAAT(PCR)-test nodig die maximaal 24 uur oud is voordat je het vliegtuig naar Schiphol instapt. Of je moet in het bezit zijn van een negatieve sneltestuitslag van maximaal 24 uur oud bij het instappen en een negatieve NAAT(PCR)-testuitslag die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in Nederland. Lees meer over reizen vanuit een hoog-risicogebied met een zorgwekkende virusvariant op Rijksoverheid.nl.

Je moet de verklaring gedurende de hele reis bij je hebben als je gaat vliegen. Je negatieve testverklaring kan bij aankomst op Schiphol gecheckt worden. Deze verplichting geldt voor alle reizigers van 13 jaar en ouder die naar of via Schiphol vliegen, dus ook voor overstappers. Kijk voor meer informatie op de website van de overheid.

Welke coronatest heb ik nodig en waar kan ik die laten afnemen?

Welke corona test je nodig hebt en hoe lang die voor vertrek moet zijn afgenomen, hangt af van je reisbestemming. Je kunt dit checken bij de reisadviezen op Nederlandwereldwijd.nl door jouw reisbestemming in te vullen. Is Schiphol je bestemming? Dan heb je de keuze uit:

  • Een PCR-test in combinatie met een antigeen-sneltest. De PCR-test mag hooguit 72 uur oud zijn bij aankomst op Schiphol, de sneltest mag maximaal 24 uur oud zijn als je aan boord van het vliegtuig gaat.
  • Een LAMP-sneltest. Deze mag maximaal 24 uur oud zijn bij het instappen in het vliegtuig, je hebt hierbij geen PCR-testuitslag nodig.

Kijk voor meer informatie over sneltesten op Rijksoverheid.nl.

Mag ik vliegen als ik gevaccineerd ben?

Ja en je mag ook vliegen als je (nog) niet gevaccineerd bent. Het coronavaccin is geen vereiste om te mogen reizen. Wel is het fijn dat je met de vaccinatie beschermd bent tegen de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. Om te mogen vliegen is het nu vooral belangrijk om te checken wat het reisadvies is voor jouw bestemming. Dit kan je zelf opzoeken op Nederlandwereldwijd.nl of neem contact op met je luchtvaartmaatschappij. Het kan zijn dat jouw reisbestemming vereist dat je voor je vliegt een coronatest laat doen of dat je na aankomst in quarantaine gaat.

Ik ben gevaccineerd. Moet ik me nog laten testen op corona om te vliegen?

Ja, wanneer dit een vereiste is van het land waar je naartoe vliegt, is het verplicht om een recente negatieve COVID-testuitslag bij je te hebben. Daarbij maakt het niet uit of je wel of niet gevaccineerd bent: dit is geen vereiste om te mogen reizen. Bekijk wat voor jouw reis nodig is bij het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl of neem contact op met je luchtvaartmaatschappij over of je een negatieve testuitslag nodig hebt.

Ik heb corona gehad en ben niet meer besmettelijk. Moet ik me nog laten testen?

Of je verplicht bent om een recente negatieve COVID-testuitslag bij je te hebben, hangt af van het land waar je naartoe vliegt. Je kunt op Nederlandwereldwijd.nl het reisadvies opzoeken voor jouw bestemming of dit navragen bij je luchtvaartmaatschappij. Het maakt niet uit of je corona hebt gehad of niet, het gaat erom dat je kunt aantonen dat je niet besmettelijk bent.

Waar moet ik op letten als ik naar Schiphol vlieg vanuit een (zeer) hoog-risicogebied?

Reis je (terug) naar Schiphol vanuit een (zeer) hoog-risicogebied? Dan is het vanaf zaterdag 17 juli 2021 verplicht om je te laten testen voor je naar Nederland vertrekt als je laatste vaccinatie korter dan 14 dagen geleden was. Je vaccinatiebewijs in je digitaal coronacertificaat – QR-code op je mobiel of in print – is namelijk pas geldig 14 dagen nadat je volledig gevaccineerd bent. Deze testverplichting geldt alleen voor reizen vanuit een hoog- of zeer hoog-risicogebied. Voor reizen van buiten de Europese Unie is dit vanaf 24 juli ook verplicht. Houd dan wel rekening met het inreisverbod voor niet-EU burgers bij reizen naar Nederland vanuit (zeer) hoog-risicogebieden.

Wil je weten wat voor jouw (terug)reis naar Nederland geldt? Ga dan naar reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl en vul in uit welk land en op welke datum je naar Nederland reist. Je ziet dan wat voor jou van toepassing is en wat je moet regelen voor je aankomst op Schiphol. We raden je aan deze site regelmatig te checken tijdens je reis. Blijf tijdens je reis op de hoogte blijven van de geldende reisadvies: download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane.

Gezondheid en quarantaine

Heb je een gezondheidsverklaring nodig om te reizen?

Ja, het is belangrijk dat je een gezondheidsverklaring bij je hebt als je gaat vliegen. Vul het formulier in op je mobiel of download het hier en print er twee uit. Het formulier voor je heenvlucht vul je in voordat je thuis vertrekt. Het tweede formulier kan je invullen voordat je aan je terugvlucht begint. Je moet dit kunnen tonen op je mobiel of in print als je op Schiphol, in het vliegtuig of op de luchthaven van bestemming hierom gevraagd wordt. Bewaar de gezondheidsverklaring daarom op je mobiel of stop je printje op een handige plek, bij je paspoort of je boarding pass. Vlieg je met KLM, Corendon, TUI, Transavia of Easyjet? Dan kun je de gezondheidsverklaring invullen tijdens het online inchecken.
Lees hier meer over de gezondheidsverklaring.

Moet ik in quarantaine als ik op Schiphol geland ben?

De Nederlandse overheid verplicht je 10 dagen in quarantaine te gaan na aankomst op Schiphol vanuit een zeer hoog-risico gebied. Dat betekent dat je 10 dagen lang in je huis of verblijfplaats blijft en niet naar buiten gaat. Je kunt op de website van de Nederlandse overheid een lijst met landen en gebieden bekijken die als zeer hoog risico zijn aangemerkt. Staat het land of gebied waar jij vandaan reist in deze lijst? Dan ben je verplicht om bij aankomst in Nederland 10 dagen in quarantaine te gaan. Deze quarantaineplicht geldt ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs.

Moet ik een quarantaineverklaring invullen?

Als je naar Nederland reist vanuit een zeer hoog-risicogebied dan moet je een quarantaineverklaring invullen. Download de quarantaineverklaring, print ‘m uit, zodat je het formulier kan invullen en ondertekenen. Of gebruik het digitale formulier op quarantaineverklaring.rijksoverheid.nl. Je luchtvaartmaatschappij kan je vragen deze verklaring te laten zien of je verzoeken deze verklaring in te leveren. Daarom moet je de quarantaineverklaring tijdens je reis uitgeprint bij je hebben.

Wordt mijn temperatuur gemeten voor vertrek?

Sommige bestemmingen vereisen een temperatuurcontrole voordat je het vliegtuig instapt om te checken of je geen koorts hebt. Het kan dus voorkomen dat je luchtvaartmaatschappij op Schiphol je temperatuur meet. Dit gebeurt met een infraroodthermometer op je voorhoofd. Wil je weten of dit bij jouw vlucht het geval is? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.

Waar kan ik terecht (als ik iemand zie) met gezondheidsklachten?

Als je zelf gezondheidsklachten hebt, zoals koorts, of milde klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn of een lichte hoest, dan blijf je thuis. We vinden jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst. Voel je je prima, maar vermoed je dat een medereiziger klachten heeft? Houd dan alsjeblieft afstand en waarschuw een medewerker van Schiphol of van je luchtvaartmaatschappij. Zij helpen je verder.

Overstappen

Mag ik overstappen op Schiphol?

Ja, dat mag als je reist vanuit een veilig land of gebied, waar het risico op besmetting met corona laag is. Als je binnen een dag je reis vervolgt en in de tussentijd de luchthaven niet verlaat, dan hoef je voor je overstap geen negatief testresultaat te laten zien. Wel vul je altijd een gezondheidsverklaring in en breng je die met je mee.

Ook als je volledig gevaccineerd bent en een bewijs hebt dat je laatste vaccinatie meer dan 14 dagen geleden was, ben je vrij om over te stappen op Schiphol. Als je tijdens je overstap op de luchthaven blijft, hoef je geen extra tests te doen. Kijk wel goed wat de coronaregels zijn in het land waar je naartoe reist. Want het kan zijn dat wanneer je vanuit een zeer hoog-risico gebied reist waar een zorgwekkende virusvariant is, dat je verplicht bent om een negatief testresultaat te laten zien voor je in het vliegtuig stapt.

Daarnaast vul je voor je overstap vanuit een zeer hoog-risico gebied ook een geprinte quarantaineverklaring in. Of gebruik het digitale formulier op quarantaineverklaring.rijksoverheid.nl.

Moet ik me opnieuw laten testen op Schiphol voor mijn overstap?

Als je tijdens je overstap op Schiphol blijft, dan heb je geen nieuwe negatieve COVID-19-testuitslag nodig. Je testuitslag die je bij aankomst op Schiphol had blijft geldig tijdens de overstap en mogelijke vertraging. Check wel altijd wat de vereisten zijn van je eindbestemming, zodat je voldoet aan de inreisregels van dat land of gebied. Je kan hierop gecontroleerd worden bij het instappen voor je volgende vlucht.

Verlaat je Schiphol tijdens je overstap? Dan telt dit als een nieuwe reis en is het wel verplicht om een nieuwe negatieve testuitslag te kunnen tonen. Meer hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.

Ik ben gevaccineerd. Moet ik me nog laten testen voor mijn overstap?

Als je volledig gevaccineerd bent en een bewijs hebt dat je laatste vaccinatie meer dan 14 dagen geleden was, dan ben je vrij om over te stappen op Schiphol. Als je tijdens je overstap op de luchthaven blijft, hoef je geen extra tests te doen. Kijk wel goed wat de coronaregels zijn in het land waar je naartoe reist. Wanneer een testbewijs een vereiste is van het land waar je naartoe vliegt, is het verplicht om een recente negatieve COVID-testuitslag bij je te hebben. Neem contact op met je luchtvaartmaatschappij om te checken of je een negatieve testuitslag nodig hebt.

Als je tijdens je overstap op Schiphol blijft, dan heb je overigens geen nieuwe negatieve COVID-19-testuitslag nodig. Je testuitslag die je bij aankomst op Schiphol had blijft geldig tijdens de overstap en mogelijke vertraging. Verlaat je Schiphol tijdens je overstap? Dan telt dit als een nieuwe reis en is het wel verplicht om een nieuwe negatieve testuitslag te kunnen tonen. Meer hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.

Moet ik in quarantaine voor een overstap?

Als je op doorreis bent via Schiphol en de luchthaven niet verlaat, dan hoef je niet in quarantaine. Passeer je de paspoortcontrole en ga je Nederland in? Dan gelden de Nederlandse coronaregels voor jou. Dit betekent bijvoorbeeld dat je 10 dagen in quarantaine gaat als je vanuit een zeer hoog-risico gebied komt. Meer hierover lees je op Rijksoverheid.nl.

Let op: reis je vanuit een zeer hoog-risicogebied? Dan is de quarantaineverklaring verplicht, ongeacht of je overstapt of in Nederland blijft. Je kan het formulier printen, invullen en ondertekenen of gebruik het digitale formulier op quarantaineverklaring.rijksoverheid.nl. Op het formulier geef je aan dat je overstapt op Schiphol en daarmee uitgezonderd bent van quarantaine in Nederland. Op de website van de Nederlandse overheid vind je lijsten van veilige, hoog risico en zeer hoog-risicogebieden. Check daar wat voor jouw reis van toepassing is.

Kan ik tijdens mijn overstap de transferzone verlaten?

Als je tijdens je overstap op Schiphol de transferzone verlaat en door de paspoortcontrole Nederland in gaat, dan gelden de Nederlandse coronaregels voor jou. Dit betekent dat je 10 dagen in quarantaine gaat na aankomst op Schiphol vanuit een zeer hoog-risico gebied. Wil je weten hoe dit werkt, ga dan naar reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl. Hier kan je checken wat voor jou van toepassing is. Voor een aantal reisdoelen, gebieden en landen gelden uitzonderingen op de quarantaineregels. Kijk of je tot de uitzonderingen behoort op Rijksoverheid.nl.

Mondkapje dragen

Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

Ja, een mondkapje dragen is verplicht op Schiphol. We vragen je een mondkapje te dragen vanaf het moment dat je de luchthaven binnenkomt totdat je in het vliegtuig bent. Of als je net geland bent: houd je mondkapje op vanaf het uitstappen tot het moment dat je weer buiten staat. Bij de incheckbalies, bij de security- en grensprocessen, bij het in- en uitstappen en in de bagagehallen draag je dus altijd een mondkapje. Het is belangrijk dat je 'm altijd op hebt waar jijzelf of je bagage gecheckt wordt, bijvoorbeeld bij douane. Dit staat ook overal aangegeven. Tijdens het eten of drinken mag je natuurlijk je mondkapje even afzetten. Fijn als je ‘m daarna meteen weer opzet.

Er geldt een uitzondering voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. De uitzonderingen voor het dragen van een mondkapje vind je op de site van de Rijksoverheid.

Moeten kinderen ook mondkapjes dragen?

Alle reizigers van 13 jaar en ouder zijn verplicht om een mondkapje te dragen op de luchthaven. Reis je met kinderen jonger dan 13 jaar, dan hoeven zij geen mondkapje op. Het is wel slim om extra mondkapjes mee te nemen, ook voor je kinderen. Want het kan zijn dat in het land waar je naartoe vliegt er andere regels gelden.

Waar kan ik een mondkapje kopen op Schiphol?

Bij diverse winkels op Schiphol Plaza en in de lounges kan je mondkapjes kopen. Ook staan er automaten op de luchthaven waar je snel en simpel een mondkapje kan aanschaffen.

1,5 meter afstand houden

Hoe kan ik op Schiphol 1,5 meter afstand houden?

Net als in de rest van Nederland houd je op Schiphol 1,5 meter afstand. Maar dit kan op plekken waar je even moet wachten, zoals bij de incheckbalies, de security- en paspoortcontrole en tijdens het in- en uitstappen best een uitdaging zijn. Op deze plekken kan het zijn dat je gevraagd wordt iets dichter op elkaar te staan. Fijn als je hierbij de aanwijzingen van de Schiphol-medewerkers opvolgt.

Hoe word ik nu gefouilleerd bij de securitycontrole?

Tijdens de securitycontrole ga je door de securityscanner. Mocht er tijdens die scan iets ontdekt worden, dan kan je gefouilleerd worden. Hierbij komt een beveiligingsmedewerker dicht bij je, want het is niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden tijdens het fouilleren. Tijdens het fouilleren draagt de medewerker een mondkapje en handschoenen. We vragen je hier ook jouw mondkapje bij te dragen. Ook zijn er desinfecterende handgels aanwezig, zodat je na de securitycontrole je handen kan desinfecteren.

Hoe druk wordt het op Schiphol?

De vakantie komt eraan en dus zullen meer mensen voor een vliegvakantie kiezen. Qua aantal mensen is het rustig op Schiphol, maar omdat we op de luchthaven net zoals overal in Nederland afstand van elkaar houden, staan mensen verder verspreid. Hierdoor kan het dus wel drukker ‘voelen’ in de vertrek- en aankomsthallen. Op plekken waar je even moet wachten, zoals bij de incheckbalies, de security- en paspoortcontrole en tijdens het in- en uitstappen, kan je bij drukte gevraagd worden iets dichter op elkaar te gaan staan. Fijn als je hierbij de aanwijzingen van de Schiphol-medewerkers opvolgt. Bekijk hier of het druk is op jouw reisdag.

Waar kan ik eten en drinken halen op Schiphol?

In het gebied na security zijn diverse eet- en drinkgelegenheden beperkt geopend. Bekijk hier waar je terecht kunt. Alle eet- en drinkgelegenheden voor security, waaronder Schiphol Plaza, mogen vanaf zaterdag 5 juni weer open tussen 06.00 uur en 22.00 uur. Ook kun je eten en drinken afhalen.

Handen wassen

Mag desinfecterende handgel mee in mijn handbagage?

Ja, dat mag als de handgel maar in een verpakking van maximaal 100 ml zit. De handgel valt onder de vloeistoffenregels. Hier vind je meer tips over wat je aan vloeistoffen in je handbagage mag meenemen.

Waar kan ik mijn handen wassen op de luchthaven?

Dat kan bij alle toiletten, sanitaire voorzieningen en onze Sanitising Service. Bij deze laatste kun je ook je persoonlijke spullen, zoals telefoon, paspoort en sleutels desinfecteren met UV-C licht. Daarnaast zijn er extra handsanitisers in de vertrek- en aankomsthallen, die je gratis kunt gebruiken. Het zou fijn zijn als je regelmatig je handen bij deze punten desinfecteert en daarnaast probeert zo min mogelijk dingen aan te raken.