Het coronavirus en Schiphol: De meest gestelde vragen

Hier vind je de meest gestelde vragen over het reizen via Schiphol en de coronamaatregelen die nu op de luchthaven van kracht zijn, zoals 1,5 meter afstand houden, de gezondheidsverklaring, testen, tips over mondkapjes en de quarantaineregels. Staat jouw vraag er niet bij? Hier vind je nog meer vragen en antwoorden voor als je gaat vliegen.

Testen en quarantaine

Moet ik een negatieve COVID-19-testuitslag kunnen tonen?

Ja, als je naar Schiphol vliegt en 13 jaar of ouder bent, dan ben je voor bijna alle vliegreizen naar Schiphol verplicht om een negatieve testverklaring te kunnen tonen. Dat kan op twee manieren. Op de website van Nederland Wereldwijd vind je meer informatie over het maatregelen per land.

Je kunt er voor kiezen een PCR-test te doen, in combinatie met een antigeen-sneltest. De PCR-test mag hooguit 72 uur oud zijn bij aankomst op Schiphol, de sneltest mag maximaal 24 uur oud zijn als je aan boord van het vliegtuig gaat. Je kunt er ook voor kiezen een LAMP-sneltest te doen. Ook deze mag maximaal 24 uur oud zijn bij het boarden, je hebt hierbij geen PCR-testuitslag nodig. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Je moet de verklaring gedurende de hele reis bij je hebben als je gaat vliegen. Je negatieve testverklaring kan bij aankomst op Schiphol gecheckt worden. Deze verplichting geldt voor alle reizigers die naar Schiphol vliegen, inclusief overstappers. Ook voor Nederlanders is de verklaring verplicht.

Welke coronatest heb ik nodig en waar kan ik die laten afnemen?

Welke corona test je nodig hebt en hoe lang die voor vertrek moet zijn afgenomen, hangt af van je reisbestemming. Je kunt dit checken bij de reisadviezen op Nederlandwereldwijd.nl door jouw reisbestemming in te vullen. Is Schiphol je bestemming? Dan heb je de keuze uit:

  • Een PCR-test in combinatie met een antigeen-sneltest. De PCR-test mag hooguit 72 uur oud zijn bij aankomst op Schiphol, de sneltest mag maximaal 24 uur oud zijn als je aan boord van het vliegtuig gaat.
  • Een LAMP-sneltest. Deze mag maximaal 24 uur oud zijn bij het instappen in het vliegtuig, je hebt hierbij geen PCR-testuitslag nodig.

Kijk voor meer informatie over sneltesten op Rijksoverheid.nl.

Ik vlieg naar Bonaire. Is een sneltest verplicht?

Voor reizen naar Bonaire is het verplicht om maximaal 4 uur voor vertrek een sneltest te laten doen. Dit is aanvullend op de PCR-test die maximaal 72 uur van te voren afgenomen moet worden. Van beide testen heb je en negatieve COVID-testuitslag nodig. Wil je een sneltest op Schiphol laten afnemen, maak dan een afspraak via Test2fly.amsterdam.

Moet ik op corona worden getest wanneer ik op Schiphol land?

Vanwege de beperkte testcapaciteit in Nederland is vanuit het ministerie van VWS bepaalt dat de corona teststraat op Schiphol tijdelijk wordt gesloten. Zo komt er meer capaciteit vrij die elders kan worden benut.

Er verandert niets aan jouw reis zelf. Op Schiphol hebben we diverse maatregelen getroffen zodat jij veilig en verantwoord kunt blijven reizen. Kom je terug uit een oranje of rood risicogebied? Dan dien je bij aankomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. We hopen dat je op korte termijn je weer kunt laten testen op de luchthaven.

Moet ik in quarantaine als ik op Schiphol geland ben?

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, adviseert de Nederlandse overheid dringend dat je tien dagen in quarantaine gaat als je terugreist uit een land met een rood of oranje reisadvies (een hoog-risico gebied). Dat betekent dat je 10 dagen lang in je huis of verblijfplaats blijft en niet naar buiten gaat. Je kunt op de website Nederland Wereldwijd zien wat het reisadvies voor ieder land is.

Gezondheid

Heb je een gezondheidsverklaring nodig om te reizen?

Ja, het is belangrijk dat je een gezondheidsverklaring bij je hebt als je gaat vliegen. Vul het formulier in op je mobiel of download het hier en print er twee uit. Het formulier voor je heenvlucht vul je in voordat je thuis vertrekt. Het tweede formulier kan je invullen voordat je aan je terugvlucht begint. Je moet dit kunnen tonen op je mobiel of in print als je op Schiphol, in het vliegtuig of op de luchthaven van bestemming hierom gevraagd wordt. Bewaar de gezondheidsverklaring daarom op je mobiel of stop je printje op een handige plek, bij je paspoort of je boarding pass. Vlieg je met KLM, Corendon, TUI, Transavia of Easyjet? Dan kun je de gezondheidsverklaring invullen tijdens het online inchecken.
Lees hier meer over de gezondheidsverklaring.

Wordt mijn temperatuur gemeten voor vertrek?

Sommige bestemmingen vereisen een temperatuurcontrole voordat je het vliegtuig instapt om te checken of je geen koorts hebt. Het kan dus voorkomen dat je luchtvaartmaatschappij op Schiphol je temperatuur meet. Dit gebeurt met een infraroodthermometer op je voorhoofd. Wil je weten of dit bij jouw vlucht het geval is? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.

Waar kan ik terecht (als ik iemand zie) met gezondheidsklachten?

Als je zelf gezondheidsklachten hebt, zoals koorts, of milde klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn of een lichte hoest, dan blijf je thuis. We vinden jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst. Voel je je prima, maar vermoed je dat een medereiziger klachten heeft? Houd dan alsjeblieft afstand en waarschuw een medewerker van Schiphol of van je luchtvaartmaatschappij. Zij helpen je verder.

Overstappen

Mag ik overstappen op Schiphol?

Of je mag overstappen op Schiphol hangt af van je bestemming en het land waar je vandaan komt. Hiervoor check je allereerst de reisadviezen op Nederlandwereldwijd.nl. Momenteel zijn reizen binnen de Europese Unie (EU) en in de Schengenzone weer mogelijk, maar deze situatie kan veranderen als het aantal besmettingen met het coronavirus weer toeneemt. Reis je van buiten Europa en stap je over op Schiphol? Kijk dan goed naar de reisadviezen die gelden voor het land waarvandaan je vertrekt, Nederland en het land van bestemming.

Als je overstapt op een vlucht naar een niet-Schengenland of buiten de EU en je in het transfergebied op de luchthaven blijft en binnen 48 uur vertrekt, zorg dan dat je een geldig vliegticket en geldige reisdocumenten hebt. Je moet hiermee kunnen aantonen dat je op doorreis bent. Stap je over op een vlucht naar een Schengenland of binnen de EU, dan is voor jou het Nederlandse inreisbeleid van toepassing.

Moet ik in quarantaine voor een overstap?

Als je op doorreis bent via Schiphol en de luchthaven niet verlaat, dan hoef je niet in quarantaine. Passeer je de paspoortcontrole en ga je Nederland in? Dan ga je wel in quarantaine. Meer hierover lees je op Rijksoverheid.nl.

Kan ik tijdens mijn overstap de transferzone verlaten?

Als je tijdens je overstap op Schiphol de transferzone verlaat en door de paspoortcontrole Nederland in gaat, dan gelden de Nederlandse coronaregels voor jou. Dit betekent dat je in quarantaine gaat. Op Rijksoverheid.nl lees je meer over de thuisquarantaine.

Mondkapje dragen

Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

Ja, een mondkapje is per 1 december 2020 verplicht op Schiphol. We vragen je een mondkapje te dragen vanaf het moment dat je de luchthaven binnenkomt totdat je in het vliegtuig bent. Of als je net geland bent: houd je mondkapje op vanaf het uitstappen tot het moment dat je weer buiten staat. Bij de incheckbalies, bij de security- en grensprocessen, bij het in- en uitstappen en in de bagagehallen draag je dus altijd een mondkapje. Het is belangrijk dat je 'm altijd op hebt waar jijzelf of je bagage gecheckt wordt, bijvoorbeeld bij douane. Dit staat ook overal aangegeven. Tijdens het eten of drinken mag je natuurlijk je mondkapje even afzetten. Fijn als je ‘m daarna meteen weer opzet.

Er geldt een uitzondering voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. De uitzonderingen voor het dragen van een mondkapje vind je op de site van de Rijksoverheid.

Moeten kinderen ook mondkapjes dragen?

Alle reizigers van 13 jaar en ouder zijn verplicht om een mondkapje te dragen op de luchthaven. Reis je met kinderen jonger dan 13 jaar, dan hoeven zij geen mondkapje op. Het is wel slim om extra mondkapjes mee te nemen, ook voor je kinderen. Want het kan zijn dat in het land waar je naartoe vliegt er andere regels gelden.

Waar kan ik een mondkapje kopen op Schiphol?

Bij diverse winkels op Schiphol Plaza en in de lounges kan je mondkapjes kopen. Ook staan er automaten op de luchthaven waar je snel en simpel een mondkapje kan aanschaffen.

1,5 meter afstand houden

Hoe kan ik op Schiphol 1,5 meter afstand houden?

Afstand houden is op Schiphol het allerbelangrijkste. Overal op de luchthaven helpen we je via markeringen, vloerstickers en posters 1,5 meter afstand te bewaren. Ook staan onze collega’s klaar om je te helpen hierbij. We vragen je extra goed je best te doen om afstand te bewaren en regelmatig je handen te wassen als je op Schiphol bent.

Hoe word ik nu gefouilleerd bij de securitycontrole?

Tijdens de securitycontrole ga je door de securityscanner. Mocht er tijdens die scan iets ontdekt worden, dan kan je gefouilleerd worden. Hierbij komt een beveiligingsmedewerker dicht bij je, want het is niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden tijdens het fouilleren. Tijdens het fouilleren draagt de medewerker een mondkapje en handschoenen. We vragen je hier ook jouw mondkapje bij te dragen. Ook zijn er desinfecterende handgels aanwezig, zodat je na de securitycontrole je handen kan desinfecteren.

Hoe druk wordt het op Schiphol?

Ondanks dat er nu nog weinig vluchten zijn, verwachten we dat er langzaamaan steeds meer reizigers bijkomen. Nu steeds meer landen de grenzen openen en de vakantieperiode eraan komt, zullen meer mensen voor een vliegvakantie kiezen. Qua aantal mensen is het rustig op Schiphol, maar omdat we op de luchthaven net zoals overal in Nederland 1,5 meter afstand van elkaar houden, staan mensen verder verspreid. Hierdoor kan het dus wel drukker ‘voelen’ in de vertrek- en aankomsthallen.

Waar kan ik eten en drinken halen op Schiphol?

In het gebied na security zijn diverse eet- en drinkgelegenheden beperkt geopend. Bekijk hier waar je terecht kunt. Alle eet- en drinkgelegenheden voor security, waaronder Schiphol Plaza, zijn gesloten. Wel kun je eten en drinken afhalen.

Handen wassen

Mag desinfecterende handgel mee in mijn handbagage?

Ja, dat mag als de handgel maar in een verpakking van maximaal 100 ml zit. De handgel valt onder de vloeistoffenregels. Hier vind je meer tips over wat je aan vloeistoffen in je handbagage mag meenemen.

Waar kan ik mijn handen wassen op de luchthaven?

Dat kan bij alle toiletten, sanitaire voorzieningen en onze Sanitising Service. Bij deze laatste kun je ook je persoonlijke spullen, zoals telefoon, paspoort en sleutels desinfecteren met UV-C licht. Daarnaast zijn er extra handsanitisers in de vertrek- en aankomsthallen, die je gratis kunt gebruiken. Het zou fijn zijn als je regelmatig je handen bij deze punten desinfecteert en daarnaast probeert zo min mogelijk dingen aan te raken.

Op weg van en naar de luchthaven

Hoe laat moet ik op Schiphol zijn als ik ga vliegen?

We raden je nog steeds aan om twee uur van tevoren aanwezig te zijn op Schiphol als je binnen Europa vliegt en drie uur van tevoren er te zijn als je intercontinentaal vliegt. Ook al zijn er minder vluchten dan normaal, doordat we 1,5 meter afstand houden is het toch prettig als je op tijd aanwezig bent.

Op korte termijn ga ik vliegen vanaf/naar Schiphol. Mag dat in de uren dat de avondklok van kracht is?

Ja, dat mag. Aankomende reizigers mogen op vertoon van een geldig ticket ook in de periode dat de avondklok geldt naar huis reizen.

Kom je tijdens de avondklok naar Schiphol omdat je een noodzakelijke reis gaat maken? Dan heb je een Eigen verklaring en een geldig ticket nodig. Het maakt hierbij niet uit of je met eigen vervoer, per taxi of met het OV reist.

We wijzen je er verder graag op dat het tijdens de uren van de avondklok niet is toegestaan om iemand op te halen van of weg te brengen naar Schiphol. Als alternatief kun je gebruikmaken van eigen vervoer en parkeren op Schiphol of reizen per taxi en het OV.

Mag ik nog mensen ophalen van of wegbrengen naar Schiphol?

Ja, je mag iemand ophalen of wegbrengen, maar je moet dan wel buiten blijven en mag niet mee de terminal in. We vragen je om op de parkeerplaats op je passagier te wachten of daar bij het wegbrengen afscheid van elkaar te nemen. Het is wat minder gezellig, maar zo zorgen we ervoor dat iedereen die op Schiphol aanwezig is, daar ook echt moet zijn. Natuurlijk begrijpen we het als je met je reisgezelschap meeloopt als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld omdat ze hulpbehoevend zijn. Fijn dat je je hierbij wel aan de 1,5 meter afstand tot de andere reizigers houdt en je mondkapje draagt.

We wijzen je er graag op dat er in Nederland tussen 22:00 en 04:30 uur een avondklok van kracht is. In deze uren is het niet toegestaan iemand op te halen van of weg te brengen naar Schiphol.