Het coronavirus en Schiphol: De meest gestelde vragen

Heb je vragen over het coronavirus en Schiphol? Bekijk hieronder de meest gestelde vragen. Op Schiphol.nl/live vind je de meest actuele informatie over het coronavirus en Schiphol. Hier houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom corona en de maatregelen die van kracht zijn.

Word ik bij aankomst op Schiphol gecontroleerd op het coronavirus?

Het RIVM en de GGD geven aan dat controleren bij aankomst op Schiphol niet nodig is. Wel zijn we alert op reizigers met koorts en klachten aan de luchtwegen. We staan hierover in nauw contact met het RIVM en GGD en volgen hun adviezen op. Samen met hen houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Moet ik in quarantaine als ik op Schiphol geland ben?

Op dit moment zijn in heel Nederland maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Als je geen verkoudheidsklachten hebt, hoef je van de overheid niet in quarantaine. Wel adviseert het RIVM om gepaste afstand van elkaar te houden (1,5 meter) en geen groepen met 3 of meer personen te vormen, tenzij je met je gezin bent. Voel je je verkouden? Blijf dan thuis. Meer informatie hierover vind je op de website van het RIVM.

Mag ik nog mensen ophalen van Schiphol?

Ja, je mag nog iemand ophalen of wegbrengen. Wel vragen we je om niet met je gezelschap mee te lopen tenzij dit echt niet anders kan. Houd hierbij minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar en andere reizigers.

Op Schiphol.nl/live vind je de meest actuele informatie over het coronavirus en Schiphol. Hier houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom corona en de maatregelen die van kracht zijn.

Kan ik nog steeds naar of via Schiphol reizen?

Ja, dit blijft mogelijk. We raden je aan contact op te nemen met je luchtvaartmaatschappij om je vluchtstatus te checken. Verder gelden vanaf donderdag 19 maart 2020 18.00 uur verscherpte regels voor niet EU-burgers die naar Nederland willen reizen. Dit geldt niet voor inwoners en familieleden van de landen in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. Daarnaast zijn nog enkele andere uitzonderingen. Wil je binnenkort naar Nederland reizen, kijk dan hier of je onder één van de uitzonderingsposities valt.

Kijk voor meer informatie over de gevolgen van het coronavirus voor jouw reisplannen op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

Nee, dat hoeft niet. De landelijke richtlijnen geven aan dat het gebruik van mondkapjes op luchthavens alleen nodig is voor medisch personeel als zij werken met patiënten. Zij hoeven die mondkapjes alleen te dragen wanneer er een verdenking bestaat op een infectie met het nieuwe coronavirus. Een passagier heeft in zo’n geval koorts, klachten aan de luchtwegen en hij of zij is in de afgelopen veertien dagen in een regio geweest waar het Coronavirus heerst.

Mag en kan ik vliegen vanaf Schiphol?

Op dit moment mag je nog wel vliegen vanaf Schiphol, maar je kunt niet meer naar alle bestemmingen, aangezien veel luchtvaartmaatschappijen vluchten annuleren. Neem hierover contact op met je luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie. Kijk voor meer informatie over de gevolgen van het coronavirus voor jouw reisplannen op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Waar kan ik eten en drinken halen op Schiphol?

Vanwege de nieuwe maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn alle eet- en drinkgelegenheden op Schiphol gesloten. Eten en drinken is nog wel verkrijgbaar bij de kiosken en Grab&Fly. Bekijk hier waar je nog terecht kunt.

Mijn vlucht is geannuleerd vanwege corona. Wat moet ik nu doen?

Neem contact op met je luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie voor meer informatie over de annulering. Eventueel kunnen zij je verder helpen met het omboeken van je vlucht of het aanpassen van je reisplannen.

Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan?

De belangrijkste maatregelen die je zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn:

  • Houd 1,5 meter afstand van elkaar
  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen

Voor iedereen in Nederland en dus ook op Schiphol geldt dat we waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar bewaren. Lees meer hierover in dit blog.

Mijn vlucht is gecanceld. Hoe kan ik mijn parkeerplek annuleren?

Je kan jouw parkeerreservering hier wijzigen. Log in met je reserveringsnummer en e-mailadres waarmee je de reservering hebt gedaan. Je kan jouw parkeerreservering met een inrijdatum tot en met 31 mei 2020 gratis wijzigen én annuleren.