Van check-in tot bagageband - Wie doet wat op Schiphol?

Vanaf het moment dat je op Schiphol aankomt, staan er honderden behulpzame mensen voor je klaar. Mensen die je helpen met inchecken of die je wijzen naar de juiste gate. En als je terugkomt van je reis, is er altijd iemand in de buurt die je wijst waar je je bagage kan ophalen. Of waar de paspoortcontrole is. Weet je precies wie wat doet op Schiphol? Je ontdekt hier wie er dag en nacht voor je klaarstaan.

Wie doet wat?

Voor het opstijgen

In de vertrekhal ga je als eerste naar de check-in balies. Hier zitten medewerkers van de luchtvaartmaatschappij klaar om je bagage in te checken. Daarna loop je met je handbagage naar de security, waar Schiphol-medewerkers je begeleiden bij de gebruikelijke veiligheidscheck. Is alles in orde, dan mag je door naar de paspoortcontrole. Die wordt uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee. Vlieg je binnen het Schengengebied? Dan mag je gelijk door en hoef je niet je paspoort te laten zien. Aan de gate controleren grondstewardessen en –stewards van de luchtvaartmaatschappij nogmaals je instapkaart en eventueel je paspoort, voordat je instapt. Ondertussen wordt ook je bagage ingeladen. Zodra de wielen van het vliegtuig beginnen te rijden, begeleidt de luchtverkeersleiding je naar de juiste startbaan. De reis kan beginnen!

Wie doet wat bij aankomst?

Als het vliegtuig geland is op Schiphol krijgen de piloten van de luchtverkeersleiding te horen naar welke gate zij mogen taxiën. Eenmaal aan de gate begint de luchtvaartmaatschappij meteen met het uitladen van de bagage. Terwijl je over de pier naar de paspoortcontrole loopt, gaat je koffer door het bagagesysteem van Schiphol richting de bagageband. Nadat je paspoort is gecheckt door de marechaussee – of juist niet, omdat je binnen het Schengengebied reist – kan je vrijwel direct door om je bagage op te halen. Voordat je de aankomsthal betreedt, kan het zijn dat je bagage nog gecontroleerd wordt door de douane. In de aankomsthal is je reis dan echt afgelopen, maar je neemt hopelijk genoeg mooie herinneringen met je mee.

Kunnen we je ergens mee helpen?

Veelgestelde vragen Contact