Wat mag mee in je handbagage?: Handbagage

Weet jij wat je meeneemt in je handbagage? En hoe het zit met zit met vloeistoffen, elektronica, medicijnen en babyvoeding? Check hieronder de bagageregels en wat er wel en niet mee mag in het vliegtuig. Zo ga je goed voorbereid op reis.

In je handbagage

In principe mag alles mee, behalve als het op de lijst van gevaarlijke – en daarom verboden – voorwerpen staat. Je mag ook een kleine schaar, nagelvijl of pincet meenemen, als het scherpe gedeelte niet langer dan 6 cm is. Twijfel je of je een bepaald voorwerp in je handbagage mag meenemen, neem dan contact met ons op.

Wat wel?

 • Vloeistoffen, gels, crèmes en pasta’s
  • Verpakkingen van max. 100ml
  • samen in een hersluitbaar, transparant 1 liter zakje
  • één zakje per persoon
 • Medicijnen, dieet- en babyvoeding, eventueel met medische verklaring
 • Vloeistoffen gekocht na security mits verzegeld en met geldig aankoopbewijs
 • Kleine vijl, schaar, pincet, max. 6cm
 • Camera’s, tablets en laptops
 • Kaas en andere soorten voedingswaren. Let op: Vloeibare en smeerbare kaas of voedingswaren vallen onder de vloeistoffenregeling!

Wat niet?

 • Vloeistoffen in verpakkingen van meer dan 100ml
 • Vuurwapens en andere voorwerpen die projectielen afvuren of die daarop lijken. Bijv. speelgoedpistool dat niet van echt te onderscheiden is
 • Verdovingsapparaten
 • Voorwerpen met een scherpe punt of rand waarmee ernstig letsel kan worden toegebracht
 • Stompe slagvoorwerpen
 • Explosieven en brandgevaarlijke stoffen

Volg overigens altijd de aanwijzingen van de securitymedewerker op. Zij kunnen om veiligheidsredenen een voorwerp alsnog weigeren.

Pak slim in voor security

Hoeveel vloeistof mag mee in je handbagage?

Je mag in je handbagage alle vloeistoffen, gels, spuitbussen (aerosols), crèmes en pasta’s meenemen, als ze in verpakkingen van maximaal 100ml zitten. Stop deze vloeistoffen in een hersluitbaar, transparant 1 liter zakje. Je mag per persoon één zakje meenemen. Wil je meer meenemen of in grotere verpakkingen, dan stop je deze vloeistoffen in een koffer die je incheckt.

icoon uitroepteken Tip

Leg je zakje met vloeistoffen en elektronica binnen handbereik, bovenin je handbagage. Dan ga je sneller door de veiligheidscheck.

Mogen medicijnen en babyvoeding mee?

Medicijnen en dieetvoeding mogen mee in je handbagage. De verpakking mag groter zijn dan 100ml, als je met een doktersverklaring kunt aantonen dat je deze echt nodig hebt. Als je reist met een baby (tot 1,5 jaar) mag de babyvoeding ook mee in je handbagage.

icoon uitroepteken Tip

Je mag je paspoort en boardingpass in je tas of jas opbergen. Deze heb je namelijk niet nodig bij de security check.

Douane en handbagage

Naast de handbagageregels vanuit security, heeft ook de douane regels. Je mag niet zomaar alles meenemen als je vanuit Nederland naar het buitenland reist of weer terugkomt. Er zijn bijvoorbeeld douaneregels voor het meenemen van drank, tabak, medicijnen, vlees en vis, (producten gemaakt van) beschermde dier- en plantsoorten of grote sommen geld.

Handig met weinig handbagage

 • Shop & Collect

  Wij passen gratis op je aankopen tot je terug bent op Schiphol.

 • Small Bags Only

  Heb je één kleine tas als handbagage? Dan mag je sneller naar security.

Veelgestelde vragen

Hoe groot mag mijn handbagage zijn?

Hoe groot en zwaar je handbagage mag zijn, verschilt per luchtvaartmaatschappij. Check daarom de maximale afmetingen en het gewicht van je handbagage bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt.

Mag mijn huisdier mee als handbagage?

Kleine honden, katten of andere huisdieren mogen soms met je mee het vliegtuig in. Dit kun je checken bij je luchtvaartmaatschappij. Vaak is het gewicht en de grootte van je huisdier van belang, plus de afmetingen van de draagtas waar je huisdier in reist. Vraag bij je luchtvaartmaatschappij na wat de specifieke regels zijn voor het meenemen van je huisdier.

Lees meer over reizen met huisdieren

Mag ik een pot pindakaas of chocoladepasta meenemen?

Dat mag, zolang je pot pindakaas of chocoladepasta in een verpakking zit van maximaal 100ml. Let goed op, want vaak zijn deze potten groter en dan komen ze niet door de security check. Wil je toch heel graag pindakaas of chocopasta mee op reis? Doe het in je ruimbagage of koop een pot na security.

Mag je alcohol meenemen in het vliegtuig?

Als je thuis je handbagage inpakt, kan je die fles alcohol beter laten staan. Meestal hebben flessen drank een inhoud van meer dan 100ml en dan komt deze vloeistof dus niet door de security check. Je kunt wel na security alcoholische dranken kopen en dan mag die fles drank wel mee in je handbagage. Let wel op, want als je nog een tussenstop op een andere luchthaven hebt, dan moet je je aankopen laten verzegelen. Anders kun je daar problemen krijgen met de security check. De medewerker in de winkel vraagt je expliciet of je nog een tussenstop hebt. Dan krijg je geen problemen bij het overstappen.

Ben je van plan vloeistoffen of gels op Schiphol te kopen met een inhoud van meer dan 100ml? Of heb je producten aangeschaft die je liever niet meeneemt op reis? Als je binnen de EU vliegt, kun je gebruik maken van de gratis service Shop & Collect.

Ik wil medicijnen meenemen voor een vriend/familie. Mag dit?

Ja, dit mag. Hiervoor heb je wel de volgende documenten nodig:

 • Medisch paspoort van de betreffende persoon
 • Verklaring van de huisarts met de naam van degene voor wie het bestemd is en de naam van degene die het meevoert.

Download de Schiphol app

Wil je updates over je vlucht ontvangen op je smartphone?

Download onze app!