Goed voorbereid door security: Voor een soepele en snelle check

Iedereen wil zo snel mogelijk door de security check op Schiphol. Daarom willen wij dit proces zo comfortabel mogelijk voor je maken. Ga je op reis? Dan kun je er zelf voor zorgen dat je soepeler en sneller door de security op Schiphol gaat, door je goed voor te bereiden. Dit begint al thuis met het slim inpakken van je bagage.

Handig inpakken

Bij de security check kijken we of je geen gevaarlijke en/of verboden spullen bij je draagt. Daarvoor controleren we je handbagage en je kleding. Hoe meer je mee wilt nemen in het vliegtuig, hoe langer de controle duurt. Het is dus handig om spullen die je niet direct nodig hebt in je ruimbagage te stoppen.

Pak slim in voor security

Security checklist voor reizigers

Deze checklist helpt je om zo soepel mogelijk door security te gaan:

 • Alle vloeistoffen en gels zitten in verpakkingen van maximaal 100ml en heb je in een transparant 1 liter zakje verpakt. Haal op verzoek van de security medewerker dit zakje uit je handbagage en leg dit in de bak.
 • Haal op verzoek van de security medewerker je laptop, tablet en andere electronica uit je handbagage en leg ze apart en onbedekt in de bak.
 • Leeg de zakken van je broek, trui of vest en leg alles in een bak. Je zakken moeten helemaal leeg zijn voor de scan, dus haal ook je zakdoek of andere kleine spullen eruit.
 • Trek je jas, colbert en enkelhoge schoenen uit en leg ze in een bak.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de securitymedewerker op.

icoon uitroepteken Tip

Denk eraan dat je waterflesje ook leeg is voordat je door security gaat.

Handen omhoog: door de securityscanner

Op Schiphol ga je door een securityscanner die gebruik maakt van millimeter wave technologie. Het is snel en supersimpel: je gaat staan op de aangeven plek, doet je armen omhoog en de scan draait in twee seconden om je heen. Klaar! Scant de computer een voorwerp op je huid, dan fouilleert een beveiligingsmedewerker je voor de zekerheid.

Sneller aan de beurt met Privium

Als Privium-lid krijg je voorrang in het wachtgebied voor security en ben je in een oogwenk langs de grenscontrole. Minder wachten, meer ontspannen en exclusieve aanbiedingen: dat is reizen met Privium. Een aantrekkelijk optie voor iedereen die vaker dan vier keer per jaar via Schiphol reist.

Snel door security

 • Small Bags Only

  Heb je één kleine tas als handbagage? Dan mag je sneller door security.

 • Beleef Schiphol

  Na de security check is er van alles te doen en te beleven op de luchthaven.

Veelgestelde vragen

Is de securityscan schadelijk voor mijn gezondheid?

De gebruikte technologie is niet schadelijk voor je gezondheid. Passagiers die zwanger zijn of een pacemaker hebben, kunnen met een gerust hart door de securityscanner.

Hoe zit het met privacy tijdens de securityscan?

De scan wordt geanalyseerd door een computer en niet door een beveiligingsmedewerker. De scan kan niet door je lijf heen kijken en ziet je ook niet naakt. Daarmee is je privacy gewaarborgd.

Ik heb eens gehoord dat de securityscan je naakt ziet, is dat zo?

Nee, de scan ziet je niet naakt. De millimetergolven gaan inderdaad door je kleding heen, maar geven geen naaktbeeld als output. Wat ook goed is om te weten, is dat de scan wordt geanalyseerd door een computer en niet door een beveiligingsmedewerker.

Hoe werkt de millimeter wave technologie die gebruikt wordt bij de securityscan?

De Security Scanner werkt met technologie die gebruik maakt van millimetergolven. De golven gaan door je kleding heen en worden door je huid gereflecteerd. Ook op ander materiaal - zoals plastic, metaal, hout, ijzer, keramiek, et cetera - reflecteren de golven. Op deze manier kan de scanner verdachte voorwerpen detecteren.

Ik wil niet door de securityscan. Wat nu?

Laat het weten aan het beveiligingspersoneel bij de security check. Een van de medewerkers zal je dan volledig fouilleren in plaats van de check met de securityscan.

Ik hoorde dat je op Schiphol je laptop en vloeistoffen in je handbagage kan laten zitten. Klopt dat?

Dat klopt gedeeltelijk. We zijn bezig om bij de security check de traditionele X-rays te vervangen door innovatieve CT-scans, maar die staan nog niet overal op Schiphol. Bij de controles voor Schengenlanden staan nog de gewone X-rays, dus daar zal je bij security gewoon je laptop en zakje met vloeistoffen uit je handbagage moeten halen.

Vlieg je naar een bestemming buiten het Schengengebied, dan kom je langs de nieuwe scans en mag je je elektronica en 1-liter zakje in je tas laten. De nieuwe scans staan namelijk in Vertrekhal 2 en 3 en bij de controles voor overstappende passagiers.

De securitymedewerker zal altijd aangeven bij de controle of je ze uit de tas moet halen of niet.

Ga goed voorbereid op reis