Let goed op de kleintjes: Reizen met kinderen

Reizen is voor kinderen een groot avontuur. Maar let op, als je met minderjarige kinderen reist, houd dan rekening met regels en voorschriften vanuit de overheid en je luchtvaartmaatschappij. Informeer daarom altijd bij je luchtvaartmaatschappij wat je moet weten over vliegen met kinderen, voordat je op reis gaat.

Toestemming van de ouders

Reis je alleen met een minderjarig kind (tot 18 jaar), dan moet je toestemming hebben van de ouder(s), voogd of een ander die het gezag over het kind heeft. Je kunt hiervoor een toestemmingsformulier gebruiken. Reis je zonder een bewijs van toestemming, dan kan de Koninklijke Marechaussee je tegenhouden. Deze regel geldt om kinderontvoering te voorkomen.

Vanaf welke leeftijd mag je alleen vliegen?

Minderjarige kinderen mogen niet reizen zonder volwassen begeleider. De minimumleeftijd van de kinderen en bevoegde begeleiders verschilt per luchtvaartmaatschappij. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden een betaalde begeleidingsservice aan. Kinderen worden op Schiphol opgevangen en krijgen tijdens de vlucht en op de luchthaven van bestemming persoonlijke begeleiding. Check bij je luchtvaartmaatschappij wat de voorschriften zijn.

Vliegen met baby via Schiphol

Reis je met je baby via Schiphol? Dan kun je op de luchthaven vrijwel overal terecht om je baby te verschonen, te voeden en zelfs te laten slapen. Je baby verschonen kan bij een van de vele ‘Baby Care’-plekken. Deze vind je bij de andere sanitaire voorzieningen. Hier heb je ook genoeg rust om te kolven. Een uitgebreide Baby Care Lounge vind je op de Holland Boulevard (tussen Lounge 2 en Lounge 3). Hier kun je ook je kind in bad doen, voeden en zelfs laten slapen in de speciale bedcabines. Zelf kun je ook even bijkomen in de comfortabele stoelen en op de loungebanken.

Reizen met een ziek kind

Heeft je kind een besmettelijke ziekte zoals de bof, kinkhoest, mazelen of waterpokken? Dan heb je voor je kind een medische verklaring nodig, waarin staat dat het veilig is om te vliegen.

In eigen tempo door de controles?

Heeft je kind een onzichtbare beperking waardoor er meer tijd nodig is om prettig door de security- en paspoortcontrole te gaan? Vraag om het groene keycord bij de Assistance balie in de vertrekhal. Zo kunnen we je kind herkennen en de tijd en ruimte geven als dat nodig is.

Je kind kan met dit keycord gewoon bij je reisgezelschap blijven en rustig samen door de security- en paspoortcontrole gaan. Neem de tijd. We wensen jullie alvast een fijne reis!

Leuk voor kinderen

Veelgestelde vragen

Kan mijn kind tijdens de vlucht op schoot of moet ik een aparte stoel reserveren?

Of je een aparte stoel moet reserveren voor je jonge kind(eren) verschilt per luchtvaartmaatschappij. Wil je een kinderstoeltje meenemen? Check dan welke eisen je maatschappij hieraan stelt.

Kan ik een buggy of kinderwagen meenemen naar de gate?

Ook de regels voor buggy's en kinderwagens verschillen per luchtvaartmaatschappij. Over het algemeen kun je inklapbare buggy's meenemen tot aan de gate. Een medewerker zorgt dat je buggy of kinderwagen wordt gelabeld en in het vrachtruim wordt geplaatst. Kinderwagens en niet-inklapbare buggy’s moet je meestal al bij het inchecken afgeven.

Ga goed voorbereid op reis