Huisdieren op Schiphol en aan boord - Nette baasjes, brave beestjes

We zijn gek op honden, katten en andere huisdieren, en je kunt er probleemloos mee reizen via Schiphol. Maar het mag geen beestenboel worden op de luchthaven, dus hou je aan de regels en zorg goed voor je kleine vrienden.

Dierenpaspoort

Honden in de vertrek- en aankomsthallen

Je kunt gerust je hond meenemen naar Schiphol, maar viervoeters moeten altijd aangelijnd of vastgelegd zijn. Daarnaast hebben we geen hondentoiletten op de luchthaven. Baasjes zijn daarom verplicht om hondenpoep zelf op te ruimen. Zorg er dus voor dat je daar de juiste spullen voor meebrengt.

Vliegen met huisdieren

De regels voor vliegen met een huisdier verschillen per luchtvaartmaatschappij. Check ze voordat je vertrekt, en zorg ervoor dat je huisdier zo comfortabel mogelijk reist. Vrijwel alle maatschappijen vliegen regelmatig met dieren aan boord en hebben een verwarmd deel van het vluchtruim voor ze gereserveerd. Je kunt een huisdier ook met een aparte vlucht laten reizen, zonder dat je zelf meevliegt.

Reisdocumenten voor huisdieren

In de meeste gevallen heeft je huisdier de volgende reisdocumenten nodig:

  • Een dierenpaspoort.
  • Een geldige gezondheidsverklaring, ondertekend door een bevoegde dierenarts. Sommige landen eisen een verklaring die niet ouder is dan twee dagen.
  • Een geldige hondsdolheidverklaring, ondertekend door een lokale inspecteur van de veterinaire dienst of een andere ambtenaar. Het dier moet ten minste 28 dagen voor vertrek zijn ingeënt tegen hondsdolheid. In sommige landen geldt de inenting niet meer als deze ouder is dan een jaar.
Tips voor reizen met huisdieren