Huisdieren op Schiphol en aan boord: Nette baasjes, brave beestjes

We zijn gek op honden, katten en andere huisdieren, en je kunt er probleemloos mee reizen via Schiphol. Maar het mag geen beestenboel worden op de luchthaven, dus hou je aan de regels en zorg goed voor je kleine vrienden.

Dierenpaspoort

Honden in de vertrek- en aankomsthallen

Je kunt gerust je hond meenemen naar Schiphol, maar viervoeters moeten altijd aangelijnd of vastgelegd zijn. Daarnaast hebben we geen hondentoiletten op de luchthaven. Baasjes zijn daarom verplicht om hondenpoep zelf op te ruimen. Zorg er dus voor dat je daar de juiste spullen voor meebrengt.

Als een huisdier in een kennel reist is het pas toegestaan om het dier uit de kennel te halen in de aankomsthal (na de douanedoorgang bij het verlaten van de reclaimhal).

Vliegen met huisdieren

De regels voor vliegen met een huisdier verschillen per luchtvaartmaatschappij. Check ze daarom bij je luchtvaartmaatschappij, voordat je vertrekt, en zorg ervoor dat je huisdier zo comfortabel mogelijk reist. Vrijwel alle maatschappijen vliegen regelmatig met dieren aan boord en hebben een verwarmd deel van het vluchtruim voor ze gereserveerd. Je kunt een huisdier ook met een aparte vlucht laten reizen, zonder dat je zelf meevliegt.

Reisdocumenten voor huisdieren

In de meeste gevallen heeft je huisdier de volgende reisdocumenten nodig:

  • Een dierenpaspoort.
  • Een geldige gezondheidsverklaring, ondertekend door een bevoegde dierenarts. Sommige landen eisen een verklaring die niet ouder is dan twee dagen.
  • Een geldige hondsdolheidverklaring, ondertekend door een lokale inspecteur van de veterinaire dienst of een andere ambtenaar. Voor reizen binnen Europe moet het dier ten minste 21 dagen voor vertrek zijn ingeënt tegen hondsdolheid. Voor reizen buiten Europa gelden verschillende termijnen. Kijk op de site van het LICG voor meer informatie voor jouw reisbestemming. In sommige landen geldt de inenting niet meer als deze ouder is dan een jaar.

Tips voor reizen met huisdieren

Het inchecken van je huisdier kost wat tijd: hou rekening met een half uurtje extra. Bij de incheckbalie krijgt de kennel van het dier een label. Security controleert je huisdier waar je bij bent. Een paar praktische tips:

  • Regel inentingen en reisdocumenten ruim van tevoren.
  • Controleer de regels in het land waar je naartoe vliegt.
  • Bevestig een label aan de zijkant van de kennel met de naam van je dier en voederinstructies.
  • Laat je huisdier vijf dagen voor de vlucht wennen aan de kennel.
  • Dieren kunnen last hebben van luchtziekte. Geef je huisdier vanaf vier uur voor vertrek niets meer te drinken en uiterlijk twaalf uur voor vertrek de laatste keer eten.
  • We raden je sterk af om je huisdier voor de reis te verdoven. Hierdoor went je huisdier minder snel aan de reisomstandigheden, ook bestaat het risico van afkoeling.