Handige tips voor je vliegt: Goed voorbereid op reis

Reis je via Schiphol? Bereid je goed voor. Natuurlijk zetten we ons in om samen met onze partners de start van je reis zo aangenaam en veilig mogelijk te maken. En met de tips en informatie die je hier vindt, draag je zelf ook bij aan een soepele reis.

Bereid je goed voor

Belangrijke info voor je reis

  • Verwachte drukte op Schiphol

    Hoe laat moet je op Schiphol zijn? Lees of het druk is op jouw reisdag.

  • Vind je vluchtinformatie

    Zoek je vlucht op voor meer informatie over je gate en check-in balie

Veelgestelde vragen

Hoe laat moet ik op Schiphol zijn om mijn vlucht te halen?

Dat verschilt per vlucht. Check altijd de website van je luchtvaartmaatschappij voor actueel advies en de openingstijden van de check-in balie. Bekijk ook ruim voor je van huis vertrekt of er nog files, wegwerkzaamheden of werkzaamheden aan het spoor zijn en pas je reis naar Schiphol daarop aan.

Lees meer over je reis naar Schiphol.

Hoe bereid ik mij voor als ik reis met kinderen?

Als je reist met minderjarige kinderen heb je inderdaad te maken met een aantal extra zaken waar je op moet letten. Op de pagina Reizen met kinderen lees je meer over de extra regels en voorschriften waarmee je rekening moet houden bij je voorbereiding.

Ik ben op tijd op Schiphol, maar sta alsnog in de rij. Hoe kan dat?

We doen erg ons best om je zo snel, comfortabel en veilig mogelijk bij je gate te krijgen. Maar als veel reizigers tegelijk op de luchthaven zijn, dan kunnen we wachtrijen niet voorkomen. We zetten bij topdrukte extra mensen in. Omdat we veel waarde hechten aan je veiligheid blijven we de security checks grondig doen. We vragen hiervoor je begrip. Je kan zelf ook meewerken door je goed voor te bereiden op de security check en je handbagage slim in te pakken.

Ik kom reizigers ophalen of wegbrengen. Waar kan ik parkeren?

Om reizigers op te halen of weg te brengen, volg je de borden ‘Parkeren’ en parkeer je in P1 Kort Parkeren. In 3 tot 6 minuten loop je naar de aankomst- en vertrekhallen. Je kunt vertrekkende reizigers ook snel afzetten bij ‘Kiss & Ride’ voor de vertrekhallen. Om hier even kort te staan, volg je de borden ‘Vertrek’.

Mag mijn huisdier met mij mee in het vliegtuig?

Bij een aantal luchtvaartmaatschappijen mogen kleine huisdieren mee de cabine in. Dit is afhankelijk van het gewicht en de grootte van je hond, kat of ander huisdier, en van de afmetingen van de draagtas waar je huisdier in reist. Check wat de regels zijn over het meenemen van een huisdier bij je luchtvaartmaatschappij.

Lees meer over reizen met huisdieren.

Moet ik altijd een paspoort meenemen?

Als je in het bezit bent van een geldig paspoort, dan is het verstandig om dit mee te brengen wanneer je gaat vliegen. Waar je ook naartoe reist, vrijwel overal ben je verplicht om jezelf te identificeren. De manier waarop je dat doet, kan per land verschillen. Zo mag je in de landen binnen het Schengengebied je identiteitskaart gebruiken. Daarbuiten heb je een geldig paspoort nodig.

Ook je luchtvaartmaatschappij controleert aan de hand van je paspoort of identiteitsbewijs of jouw gegevens overeenkomen met de gegevens op je vliegticket.

Zie wat jij kunt ontdekken op Schiphol