Wat neem je mee in je handbagage?: Je handbagage slim inpakken

Weet jij wat je meeneemt in je handbagage? En hoe het zit met vloeistoffen, elektronica, medicijnen en babyvoeding? Bekijk op deze pagina de wat je wel en niet mee mag nemen in het vliegtuig. Je nagelvijl, schaartje of pincet mag mee als het scherpe gedeelte niet langer dan 6 cm is. In principe mag alles mee, behalve als het op de lijst van gevaarlijke of verboden voorwerpen staat.

Wat mag mee in je handbagage?

 • Vloeistoffen, gels, crèmes en pasta’s
  • Verpakkingen van max. 100ml elk
  • samen in een hersluitbaar, transparant zakje van maximaal 1 liter
  • één zakje per persoon
 • Medicijnen, dieet- en babyvoeding, eventueel met medische verklaring
 • Vloeistoffen gekocht na security mits verzegeld en met geldig aankoopbewijs
 • Kleine vijl, schaar, pincet, max. 6cm
 • Camera’s, tablets en laptops
 • Kaas en andere soorten voedingswaren. Let op: Vloeibare en smeerbare kaas of voedingswaren vallen onder de vloeistoffenregeling!

En wat mag niet?

 • Vuurwapens en andere voorwerpen die projectielen afvuren of die daarop lijken. Bijv. speelgoedpistool dat niet van echt te onderscheiden is
 • Verdovingsapparaten
 • Voorwerpen met een scherpe punt of rand waarmee ernstig letsel kan worden toegebracht
 • Stompe slagvoorwerpen
 • Explosieven en brandgevaarlijke stoffen
 • Check ook deze lijst met verboden voorwerpen

Volg altijd de aanwijzingen van de securitymedewerker op. Zij kunnen om veiligheidsredenen een voorwerp alsnog weigeren.

Hoeveel vloeistof mag mee in je handbagage?

In je handbagage mag je 1 liter aan vloeistoffen meenemen in verpakkingen van elk 100 mililiter. Kleinere of halfvolle verpakkingen mogen uiteraard ook. Stop die vloeistoffen, gels, crèmes, zalfjes, pasta’s en spuitbussen in een hersluitbare doorzichtige plastic 1-liter zak.

Grotere verpakkingen mogen op Schiphol alleen mee als ze bij de controle goedgekeurd worden door de scan en de securitymedewerker. Wil je er zeker van zijn dat je ze niet hoeft in te leveren? Doe ze dan in je ruimbagage. Dan mogen ze ook mee op de terugreis of bij een overstap. Lang niet alle luchthavens hebben innovatieve CT-scans, die vloeistoffen kunnen controleren. Let hierbij wel op eventuele douaneregels.

icoon uitroepteken Tip

Leg je zakje met vloeistoffen en elektronica binnen handbereik, bovenin je handbagage. Dan ga je sneller door de veiligheidscheck.

Mogen medicijnen en babyvoeding mee?

Medicijnen en dieetvoeding mogen mee in je handbagage. De verpakking mag groter zijn dan 100ml. Als je reist met een baby (tot 1,5 jaar) mag de babyvoeding ook mee in je handbagage.

Douane en handbagage

Naast de handbagageregels vanuit security, heeft ook de douane regels. Je mag niet zomaar alles meenemen als je vanuit Nederland naar het buitenland reist of weer terugkomt. Er zijn bijvoorbeeld douaneregels voor het meenemen van drank, tabak, medicijnen, vlees en vis, (producten gemaakt van) beschermde dier- en plantsoorten of grote sommen geld.

Veelgestelde vragen

Hoe groot mag mijn handbagage zijn?

Hoe groot en zwaar je handbagage mag zijn, verschilt per luchtvaartmaatschappij. Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt om de maximale afmetingen en het gewicht van je handbagage na te vragen. Ook voor tarieven voor (extra) ruimbagage, kun je bij je luchtvaartmaatschappij terecht.

Mag ik een pincet, zakmes of scheermesje meenemen in mijn handbagage?

Een pincet of zakmes mag je meenemen het vliegtuig in, als het scherpe gedeelte (het blad) niet langer is dan 6cm. Een scheermesje mag alleen mee als het een veiligheidsmesje of wegwerpscheermes in een vaste houder is. Losse of open scheermesjes mogen niet mee in je handbagage.

Ook hier geldt dat de securitymedewerker om veiligheidsredenen een voorwerp alsnog kan weigeren.

Ik heb een lange tussenstop. Kan ik mijn bagage op de luchthaven opbergen terwijl ik naar Amsterdam ga voor een dagje?

Ja. Je kunt zowel je handbagage als je ruimbagage tijdelijk opbergen in ons bagagedepot in de kelder tussen Aankomsthal 1 en 2. Lees meer over het opbergen van je bagage op Schiphol, de openingstijden en kosten.

Mag mijn huisdier mee als handbagage?

Kleine honden, katten of andere huisdieren mogen soms met je mee het vliegtuig in. Dit kun je checken bij je luchtvaartmaatschappij. Vaak is het gewicht en de grootte van je huisdier van belang, plus de afmetingen van de draagtas waar je huisdier in reist. Vraag bij je luchtvaartmaatschappij na wat de specifieke regels zijn voor het meenemen van je huisdier.

Lees meer over reizen met huisdieren

Mag je eten meenemen in het vliegtuig?

Ja dat mag. Let wel op met eten in verpakkingen die onder de vloeistofregels vallen, zoals bijvoorbeeld een pot of tube yoghurt, mayonaise, pindakaas of chocopasta. Heb je het eten meegenomen in je handbagage, maar niet opgegeten in het vliegtuig, houd dan ook rekening met de specifieke douane importregels op je bestemming.

Mag je alcohol meenemen in het vliegtuig?

Als je thuis je handbagage inpakt, kan je die fles alcohol beter laten staan. Meestal hebben flessen drank een inhoud van meer dan 100ml. Dit mag alleen mee als ze bij de securitycheck goedgekeurd worden door de CT-scan en de securitymedewerker. Je kunt wel na security alcoholische dranken kopen en dan mag die fles drank wel mee in je handbagage. Let wel op, want als je nog een tussenstop op een andere luchthaven hebt, dan moet je je aankopen laten verzegelen. Anders kun je daar problemen krijgen met de security check. De medewerker in de winkel vraagt je expliciet of je nog een tussenstop hebt. Dan krijg je geen problemen bij het overstappen.

Laat je alcohol dus thuis of in een afgesloten of verzegelde fles, want in het vliegtuig is het niet toegestaan je meegebrachte alcohol te nuttigen.

Ben je van plan vloeistoffen of gels op Schiphol te kopen met een inhoud van meer dan 100ml? Of heb je producten aangeschaft die je liever niet meeneemt op reis? Als je binnen de EU vliegt, kun je gebruik maken van de gratis service Shop & Collect.

Mag ik bloembollen meenemen in mijn handbagage?

Ja, je mag bollen van tulpen en andere bloemen in je handbagage vervoeren vanaf Schiphol. Let wel op, want je mag ze niet zomaar overal importeren. Check wat de regels op je bestemming zijn via IATA Travel Centre.

Ga goed voorbereid op reis

Handig met weinig handbagage

Download de Schiphol app

Wil je updates over je vlucht ontvangen op je smartphone?

Download onze app!