Wat stop je in je koffer?: Ruimbagage en afwijkende bagage

Voor ruimbagage heb je te maken met securityregels over wat je wel of niet mag meenemen het vliegtuig in. Grotere of zwaardere bagage dan normaal, check je in als afwijkende bagage. Maar ook de douane op Schiphol en op je bestemming hebben regels voor wat je wel en niet mag uit- en invoeren.

Wat mag er mee als ruimbagage?

Van security mag vrijwel alles mee in je ruimbagage, behalve als het op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staat. Check daarom eerst deze lijst met verboden voorwerpen. Twijfel je of je een bepaald voorwerp in je ingecheckte koffer mag meenemen, neem dan contact met ons op.

icoon uitroepteken Tip: Vloeistoffen in ruimbagage

Vloeistoffen mogen onbeperkt mee als ruimbagage, tenzij ze ontvlambaar of op een andere manier gevaar op kunnen leveren.

Mijn ruimbagage inchecken

Je bagage check je in via je luchtvaartmaatschappij. Je kunt hiervoor terecht bij de incheckbalies in de vertrekhallen, afhankelijk van de maatschappij waarmee je vliegt. Ben je thuis al online ingecheckt, dan kun je bij sommige luchtvaartmaatschappijen ook gebruik maken van de selfservice bagage drop-off op Schiphol.

Douaneregels ruimbagage

Bij het inpakken van je koffer is het handig om te weten wat je eigenlijk allemaal mag uitvoeren of invoeren in Nederland. Zo zijn er douaneregels voor het meenemen van drank, tabak, medicijnen, vlees en vis, (producten gemaakt van) beschermde dier- en plantsoorten of grote sommen geld.

Gewone bagage of afwijkende bagage?

Bagage die groter of zwaarder is dan normaal check je op Schiphol in als afwijkende bagage. Denk bijvoorbeeld aan het meenemen van een fiets, ski's, golftassen en grotere muziekinstrumenten. Ook bagage met een vreemde vorm of die breekbaar is, check je in bij de incheckbalie van je luchtvaartmaatschappij. Daarna geef je ze af bij de 'odd size' balie. Rolstoelen en inklapbare kinderwagens mogen gewoon mee naar de gate. Hier zorgt een medewerker van de luchtvaartmaatschappij of afhandelaar, dat deze gelabeld in het ruim komt.

Criteria voor afwijkende bagage

Deze bagage beschouwen we als afwijkend:

 • Goederen met een gewicht tussen de 32 en 80 kilogram.
 • Pakketten groter dan 100 cm lang, 65 cm hoog en 75 cm breed. Met een maximum van 350 cm lang, 100 cm hoog en 100 cm breed.
 • Voorwerpen die kunnen rollen en/of uitstekende dan wel loshangende onderdelen hebben. Hiervoor kun je ook een reishoes gebruiken.
 • Breekbare bagage.
 • Chemische artikelen die op de lijst van verboden voorwerpen staan.
 • Ook huisdieren zijn ‘afwijkende bagage’. Je leest meer hierover op de pagina reizen met huisdieren.

Waar kan ik afwijkende bagage afgeven of ophalen?

Je afwijkende bagage geef je na het inchecken af bij de 'odd size' balie. Je vindt deze balie in:

 • Vertrekhal 1 en 2 achter balierij 8 en 9 naast de Privium Club Lounge.
 • Vertrekhal 3 achter balierij 19 en 20.
 • Vertrekhal 3 achter balierij 29.

Bij aankomst op Schiphol kan je afwijkende bagage ophalen bij de 'odd size' bagageband. Je vindt deze in:

 • Aankomsthal 1 achter bagageband 7.
 • Aankomsthal 3 achter bagageband 16.
 • Aankomsthal 4 achter bagageband 20.

icoon uitroepteken Tip

Als je bagage zwaarder of groter is dan hierboven aangegeven, kan het item niet door ons bagagesysteem worden verwerkt. Laat je bagage dan als cargo vervoeren via je luchtvaartmaatschappij of een andere cargovervoerder.

Veelgestelde vragen

Hoe groot mag mijn ruimbagage zijn?

Hoe groot en zwaar je koffer mag zijn, verschilt per luchtvaartmaatschappij. Check daarom bij je luchtvaartmaatschappij welke maximale afmetingen en gewicht zijn toestaan voor ingecheckte bagage. Het aantal kilo’s dat je mag meenemen, staat ook op je ticket. Ook voor tarieven voor (extra) ruimbagage, kun je bij je luchtvaartmaatschappij terecht.

Wat verstaan jullie onder afwijkende bagage?

Afwijkende bagage is bagage die groter of zwaarder is dan normaal. Ook bagage met een vreemde vorm of die breekbaar is, check je apart in. Voorbeelden van afwijkende bagage zijn onder meer huisdieren, fietsen, ski’s en snowboards, golftassen, grotere muziekinstrumenten, surfboards en kiteboards, rolstoelen, kinderstoelen, kinderwagens en buggy’s.

Check ook de voorwaarden en eisen aan maximale afmetingen en gewicht die je luchtvaartmaatschappij stelt.

Ik heb een lange tussenstop. Kan ik mijn bagage op de luchthaven opbergen terwijl ik naar Amsterdam ga voor een dagje?

Ja. Je kunt zowel je handbagage als je ruimbagage tijdelijk opbergen in ons bagagedepot in de kelder tussen Aankomsthal 1 en 2. Lees meer over het opbergen van je bagage op Schiphol, de openingstijden en kosten.

Welke voorwaarden en tarieven gelden voor afwijkende bagage?

Je luchtvaartmaatschappij kan je precies vertellen welke voorwaarden zij hanteren voor afwijkende bagage. Denk bijvoorbeeld aan maximale afmetingen en gewicht, maar ook het vervoer van je huisdier. Neem daarom voor specifieke informatie contact op met je luchtvaartmaatschappij. Je kunt bij hen ook terecht voor de tarieven.

Ik wil mijn fiets meenemen, kan dat?

Ja, bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je je fiets als afwijkende bagage meenemen. Om beschadiging van je fiets te voorkomen, gebruik je een speciale fietsdoos. Deze zijn te koop bij het bagagedepot in de kelder, onder de centrale trap van Vertrek 1 en 2. Elke dag tussen 06.00 en 23.00 uur zijn daar medewerkers aanwezig. Buiten deze tijden kun je via de intercom een medewerker oproepen.

Fietsdoos specificaties

 • Prijs € 30,- incl. btw
 • Gewicht 5 kilo
 • Formaat 99 cm hoog, 21 cm breed, 175 lang

Hoe wordt ruimbagage gecontroleerd door security?

Zodra je je ruimbagage hebt afgegeven, komt je koffer of tas in het bagagesysteem van Schiphol terecht. Hier wordt alle bagage door security gecontroleerd door middel van röntgenapparatuur.

Kan mijn koffer worden opengemaakt op Schiphol?

Nee, in principe blijft je koffer gewoon gesloten. Security controleert alle ruimbagage met röntgenapparatuur. Zien we op de scan van jouw bagage iets verdachts, dan zullen we jou opsporen zodat je zelf je koffer kunt openen. Vertrekt je vlucht binnen drie kwartier? Dan kun je dit zelf niet doen en vragen we de luchtvaartmaatschappij of afhandelaar om jouw koffer te openen. Vervolgens doorzoekt iemand van security handmatig je koffer. Dit gebeurt dus altijd onder toezicht van jou of van je luchtvaartmaatschappij. Zien we op de scan van jouw bagage strafbare voorwerpen? Dan maken we je koffer niet open, maar dragen we dit meteen over aan de Koninklijke Marechaussee en douane.

Ga goed voorbereid op reis

 • Handbagage

  Wat mag je meenemen in je handbagage? En wat niet?

 • Huidige pagina: Ruim- en afwijkende bagage

  Wat is ruimbagage en wat check je in als afwijkende bagage?

 • Vervoer naar Schiphol

  Schiphol is goed bereikbaar met de trein, bus, taxi en auto.

 • Inchecken

  Je kunt online inchecken of op Schiphol. Wat is handig voor jou?

 • Paspoort en reisdocumenten

  Is je paspoort nog geldig? En heb je een visum of ESTA nodig?

 • Security check

  Bereid je goed voor en ga soepel en snel door de security check.