Paspoortcontrole op Schiphol: Paspoort en reisdocumenten

Op Schiphol ga je normaal gesproken door de paspoortcontrole. Alleen als je naar of vanaf een Schengenland vliegt, hoef je niet je paspoort te laten zien. Zorg er in ieder geval wel voor dat je altijd een geldig paspoort of identiteitsbewijs bij je hebt. En vergeet niet te checken of je andere reisdocumenten zoals een visum nodig hebt.

Geen paspoortcontrole binnen Schengenzone

Een groot aantal Europese landen heeft afspraken met elkaar gemaakt om reizen over de grenzen makkelijker te maken. Vlieg je naar een land binnen het Schengengebied? Dan hoef je niet door de paspoortcontrole op Schiphol.

Standaard paspoortcontrole op Schiphol

Reis je vanaf Schiphol naar een niet-Schengenland, dan ga je standaard door de paspoortcontrole. Als je uit een niet-Schengenland aankomt in Nederland, moet je ook je paspoort laten controleren. De paspoortcontrole wordt op Schiphol uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee.

icoon uitroepteken Tip

Check een aantal weken voor je reist of je identiteitskaart, paspoort en eventuele visa niet zijn verlopen. In sommige landen moet je paspoort nog minimaal een aantal maanden geldig zijn op het moment dat je er naartoe reist.

Nog sneller: eGate, de automatische grenscontrole

eGate is een automatische selfservice grenscontrole waar je zelf je paspoort scant om de grens over te gaan. Ben je ouder dan 14 en heb je een EU-paspoort met een chip? Dan kun je langs de automatische paspoortscanners. Volg de aanwijzingen bij het poortje en ga sneller de grens over. In de video hieronder zie je hoe deze automatische grenscontrole werkt.

De eGates werken met biometrie. De foto die de eGate maakt van je gezicht wordt alleen gebruikt voor de grenscontrole en na 24 uur verwijderd.

Kijk voor meer informatie op de website van de Koninklijke Marechaussee.

Zo werkt de Schiphol eGate

Heb ik een reistoestemming of visum nodig?

Voor sommige bestemmingen is een visum noodzakelijk. Reis je vanuit Nederland naar de Verenigde Staten of Canada, dan heb je een reistoestemming in de vorm van een ESTA of eTA nodig. Deze toestemming moet je minimaal 72 uur voordat je vertrekt online aanvragen.

icoon uitroepteken Tip

Reis je alleen met een minderjarig kind (tot 18 jaar), dan moet je naast geldige paspoorten ook een schriftelijke toestemming hebben van de ouder(s) of voogd. Lees meer over reizen met kinderen.

Toestemmingsverklaring als je alleen met een kind reist

Je kunt niet zomaar alleen met een minderjarig kind (tot 18 jaar) reizen. Hiervoor heb je een toestemmingsverklaring nodig van de ouder(s), voogd of een ander die het gezag over het kind heeft. Deze regel geldt om kinderontvoering te voorkomen. Lees hier meer over het reizen met kinderen via Schiphol.

Je paspoort kwijt of gestolen?

Is je paspoort kwijt, gestolen of (bijna) verlopen? Vraag dan zo snel mogelijk een nieuwe aan bij jouw gemeente. Ga je al bijna op reis, dan kun je bij je gemeente een noodprocedure starten. Daarna ga je met alle benodigde gegevens naar Bureau Nooddocumenten van de Koninklijke Marechaussee. Je vindt deze balie tussen Vertrekhal 1 en 2 op Schiphol.

icoon uitroepteken Tip

Is je paspoort gestolen of kwijtgeraakt op Schiphol, dan vormt dat een veiligheidsrisico voor jou en anderen. Doe daarom zo snel mogelijk aangifte bij de politiepost van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol Plaza.

Snelle grenspassage via irisscan

Privium leden gaan in een oogwenk door de paspoortcontrole

Zo werkt de Privium irisscan

Veelgestelde vragen

Moet ik altijd een paspoort of ander identiteitsbewijs meenemen?

Ja, dat is niet alleen verstandig maar ook nog eens verplicht. Neem altijd een geldig identiteitsbewijs, zoals een paspoort of ID-kaart mee wanneer je gaat vliegen. Waar je ook naartoe reist, vrijwel overal ben je verplicht om jezelf te identificeren. De manier waarop je dat doet verschilt per land. Zo mag je in bepaalde landen en Schengen-landen je identiteitskaart gebruiken. Op de website van de rijksoverheid vind je een overzicht van landen waar je kunt reizen met je Nederlandse ID-kaart. Voor andere landen heb je altijd een geldig paspoort nodig.

Ook je luchtvaartmaatschappij controleert aan de hand van je paspoort of ander identiteitsbewijs of jouw gegevens overeenkomen met de gegevens op je vliegticket.

Kan ik een noodpaspoort aanvragen op Schiphol?

Ja, dit kan bij het Bureau Nooddocumenten van de Koninklijke Marechaussee. Je vindt deze balie tussen Vertrekhal 1 en 2 op Schiphol. Om alle benodigde documenten voor je noodpaspoort te verzamelen, raden we je aan zo snel mogelijk contact op te nemen met je gemeente. Meer informatie over de procedure vind je op de website van de rijksoverheid.

Waar kan ik terecht voor een klacht of opmerking over de paspoortcontrole?

Een klacht of opmerking over de paspoortcontrole kun je melden bij de Koninklijke Marechaussee via Marechaussee.nl. Wees daarbij zo concreet mogelijk: geef bijvoorbeeld aan waar je was, op welk tijdstip en hoe de medewerker die je paspoort controleerde heette of eruitzag.

Ben ik verplicht om gebruik te maken van de automatische grenspassage?

Nee, je kunt altijd de rij kiezen voor de traditionele balie. Daar wordt je paspoort door een medewerker van de Koninklijke Marechaussee gecontroleerd.

Ga goed voorbereid op reis

 • Handbagage

  Wat mag je meenemen in je handbagage? En wat niet?

 • Ruim- en afwijkende bagage

  Wat is ruimbagage en wat check je in als afwijkende bagage?

 • Vervoer naar Schiphol

  Schiphol is goed bereikbaar met de trein, bus, taxi en auto.

 • Inchecken

  Je kunt online inchecken of op Schiphol. Wat is handig voor jou?

 • Huidige pagina: Paspoort en reisdocumenten

  Is je paspoort nog geldig? En heb je een visum of ESTA nodig?

 • Security check

  Bereid je goed voor en ga soepel en snel door de security check.