Maatregelen: Schiphol en het coronavirus

De impact van COVID op het reizen met het vliegtuig is over ter wereld merkbaar. Op Schiphol doen we er alles aan om jouw reis zo veilig en verantwoord mogelijk te laten verlopen en de risico’s op verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken. Dat vraagt veel van jou als reiziger en van ons als luchthaven. Dankjewel dat je hier rekening mee houdt.


Coronamaatregelen

Op de luchthaven gelden de coronamaatregelen die in Nederland gebruikelijk zijn, zoals het advies om zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te houden en regelmatig je handen te wassen. Daarnaast is het dragen van een mondkapje verplicht. Omdat niet alle reizigers op Schiphol op de hoogte zijn van de Nederlandse maatregelen, zie je dit overal op de luchthaven terugkomen. Fijn als je meehelpt om als reiziger het goede voorbeeld te geven.

Als je vliegt

In coronatijd heb je voor iedere vlucht een gezondheidsverklaring en voor veel reisbestemmingen ook een negatieve testuitslag, vaccinatie- of herstelbewijs nodig. Daarmee kan je aantonen dat je geen ziekteverschijnselen vertoont en het risico op besmetting met corona laag is. Of je een coronabewijs nodig hebt voor je vliegreis, hangt af van je bestemming en de daar geldende regels. Dit kan je checken bij de reisadviezen op NederlandWereldwijd.nl. Wil je je op Schiphol laten testen voor vertrek? Maak dan een afspraak via Test2Fly.amsterdam.

De 10 belangrijkste maatregelen

Op Schiphol vragen we je vriendelijk:

 1. Overal je mondkapje te dragen
 2. Zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te houden
 3. Regelmatig je handen te wassen
 4. Een gezondheidsverklaring bij je te hebben
 5. Een negatieve testuitslag, vaccinatie- of herstelbewijs mee te nemen als dit van toepassing is voor jouw reisbestemming
 6. Te hoesten en niesen in de binnenkant van je elleboog
 7. Papieren zakdoekjes te gebruiken en ze na het neussnuiten weg te gooien
 8. Handen schudden te vermijden
 9. Zo min mogelijk dingen met je handen aan te raken
 10. Contactloos te betalen

Certificaat voor coronamaatregelen

De coronamaatregelen op Schiphol zijn beoordeeld door de internationale luchthavenorganisatie Airports Council International (ACI). Dit certificaat toont aan dat we voldoen aan de internationale richtlijnen voor veiligheid en gezondheid in deze pandemie.

Informatie over corona

 • Volg de updates over het coronavirus

 • De meestgestelde vragen

  Moet ik een mondkapje op? Mag ik overstappen? Heb ik een gezondheidsverklaring en een negatief COVID-testresultaat nodig?

 • Welke maatregelen kan ik verwachten?

  Er zijn minder reizigers en we houden afstand van elkaar. Maar door afstand te houden kan het juist wat drukker voelen. Hoe kunnen we elkaar toch genoeg ruimte geven?