Maatregelen: Schiphol en het coronavirus

Ook al zijn de meeste coronamaatregelen niet meer van toepassing op Schiphol, Covid heeft nog steeds invloed op reizen met het vliegtuig. Om jouw reis via Schiphol veilig en verantwoord te laten verlopen, hebben we op deze pagina de belangrijkste maatregelen en adviezen voor je verzameld. Fijn als je hier rekening mee houdt.

Coronamaatregelen

Op de luchthaven gelden de coronamaatregelen die in Nederland gebruikelijk zijn, zoals het advies om elkaar de ruimte te geven en regelmatig je handen te wassen.

Als je vliegt

Een aantal reisbestemmingen vereisen een negatieve testuitslag, vaccinatie- of herstelbewijs. Dit geldt op dit moment bijvoorbeeld voor reizen van en naar China. Of je een coronabewijs nodig hebt voor je vliegreis, hangt af van je bestemming en de daar geldende regels. Dit kan je checken door het reisadvies van jouw bestemming op te zoeken op NederlandWereldwijd.nl. Reis je terug naar Nederland? Kijk dan op de checklist Nederland inreizen.

De 3 belangrijkste maatregelen

Op Schiphol vragen we je vriendelijk:

  1. Zoveel mogelijk elkaar de ruimte te geven
  2. Regelmatig je handen te wassen
  3. Een negatieve testuitslag, vaccinatie- of herstelbewijs mee te nemen als dit van toepassing is voor jouw reisbestemming.

Voor vertrekkende reizigers

Vlieg je binnenkort vanaf Schiphol? Houd dan rekening met het volgende:

Check het reisadvies

Bekijk wat voor jouw reis nodig is bij het reisadvies van jouw bestemming op Nederlandwereldwijd.nl of informeer hiernaar bij je luchtvaartmaatschappij. Mocht je een negatieve COVID-testuitslag nodig hebben voor jouw bestemming, laat je dan testen voor je naar de luchthaven vertrekt.

Gevaccineerd, getest of hersteld?

Ben je gevaccineerd? Negatief getest op corona? Of hersteld van een coronabesmetting? Dan kan je dit laten vastleggen in het digitaal coronacertificaat. En dat is je bewijs waarmee je vrij kunt reizen binnen de Europese Unie en naar Schengenlanden. In Nederland is het digitaal coronacertificaat onderdeel van de CoronaCheck app. Lees op coronacheck.nl hoe je jouw vaccinaties, negatieve testresultaat of het bewijs dat je hersteld bent van corona kan vastleggen in je digitaal coronacertificaat (QR-code). Let op: je vaccinatiebewijs moet voldoen aan de Nederlandse eisen, kijk hiervoor op Rijksoverheid.nl. Op Schiphol kan je QR-code gecheckt worden bij de incheckbalies of gate voor je vlucht. Ook als je al online bent ingecheckt. Bij je luchtvaartmaatschappij kan je nagaan of je voor jouw vlucht de QR-code op je mobiel of in print kunt gebruiken.

Voor aankomende reizigers

Land je binnenkort op Schiphol? Houd dan rekening met het volgende:

Check de Nederlandse inreisregels

Of je nu terugkomt van vakantie, of juist op bezoek gaat in Nederland: voor iedereen met Schiphol als eindbestemming gelden regels voor Nederland inreizen. Hierbij hangt het af vanuit welk land je (terug)reist naar Nederland. Bekijk voor je vertrekt richting Nederland waar je aan moet voldoen op Rijksoverheid.nl.

Voor overstappende reizigers

Stap je binnenkort over op Schiphol? Houd dan rekening met het volgende:

Is opnieuw testen verplicht bij overstappen?

Nee, dit is niet verplicht. Als je tijdens je overstap op Schiphol blijft, dan heb je geen nieuwe negatieve COVID-19-testuitslag nodig. Je testuitslag die je bij aankomst op Schiphol had blijft geldig tijdens de overstap en mogelijke vertraging. Per 21 mei 2022 is een mondkapje niet meer verplicht op de luchthaven.

Testlocatie Eerste Hulp voor overstappers naar alle bestemmingen

Het Novamedik Diagnostics testcentrum in de internationale transitzone van Schiphol vind je bij de Eerste Hulp. Alle passagiers die een Covid-19 PCR test of Rapid Antigen Test nodig hebben voor het land van hun (eind)bestemming kunnen hier getest worden.

Het is aan te raden om via www.novamediktest.com een reservering te maken. Op de website vind je ook openingstijden en andere belangrijke informatie.

Heb je een vraag over het testbeleid voor je vlucht? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.