Reis je via Schiphol? Dit is ons advies

Door de drukte vanwege de personeelstekorten zijn de wachtrijen op Schiphol op dit moment erg lang. We doen ons best je op weg te helpen. Ga je vliegen via Schiphol? Dan kun je je alvast voorbereiden op de drukte met de adviezen uit dit blog.

Hoe laat moet ik op Schiphol zijn?

Volg altijd het advies van je luchtvaartmaatschappij over hoe laat je op Schiphol moet zijn. Daar zijn namelijk ook de wachttijden op berekend. In de planning van de luchthaven weten we hoeveel reizigers we bij de incheckbalies en securitycheck kunnen verwachten op welk moment. Kom jij op de juiste tijd de vertrekhal binnen, dan sta je in de goede rij voor jouw vlucht. Met om je heen mensen die rond hetzelfde tijdstip gaan vliegen.

Sta ik in de goede rij?

Op een druk Schiphol is het erg lastig om te zien of je in de juiste rij staat. Moet je nog inchecken? Of je bagage afgeven? Dan ga je naar de wachtrij voor de incheckbalies. Zoek je vlucht op of kijk in de Schiphol app bij welke balie je moet zijn hiervoor. Ben je al ingecheckt, is je bagage afgegeven of reis je alleen met handbagage? Dan mag je meteen in de rij voor de securitycheck. Kijk goed naar welke gate je toe moet om in de juiste rij voor security te gaan staan. Je gatenummer staat op je boardingpass en in de Schiphol app. Bij twijfel kan je het altijd navragen bij een Schiphol-medewerker. Om je te helpen in de juiste rij te staan, beginnen sommige wachtrijen al buiten voor de vertrekhal. Bekijk de borden zodat je in de goede rij kan aansluiten.

Trek makkelijke schoenen aan

Omdat wachten niet te voorkomen is in deze drukke tijden, raden we je aan lekker zittende kleding en makkelijke schoenen aan te trekken. Wanneer je buiten in de rij komt te staan, is het fijn als je een jas aan hebt. Zodra je naar binnen opschuift in de rij, raden we je trouwens aan om je jas alvast uit te trekken. Dit scheelt weer bij de securitycontrole. En neem gerust een flesje water mee. Je drinken hoef je niet weg te gooien voor securitycontrole, dus je kan je flesje (max. 500ml) gewoon bij je houden.

Checklist drukte op Schiphol

 • Volg het advies van je luchtvaartmaatschappij
 • Check alvast online in
 • Download de Schiphol app en zoek je vlucht op
 • Kijk bij welke incheckbalie je moet zijn om je bagage af te geven
 • Bekijk vanaf welke gate je vliegt en wat jouw rij voor security is
 • Trek makkelijke schoenen en lekker zittende kleding aan
 • Neem een jas mee voor als je buiten in de rij komt te staan
 • Houd je waterflesje bij je, deze mag mee door security
 • Zorg dat je iets te doen hebt tijdens het wachten, zoals lezen of een spelletje

Onze oprechte excuses voor het ongemak.

Lees ook de vorige blogs

 • Kun je vliegen met onweer?

  Gepubliceerd op:

  Net voordat je het vliegtuig in mag, begint het in de verte te onweren. Wat doe je dan? Rechtsomkeert naar huis?

 • Waarom is het druk op Schiphol in de meivakantie?

  Gepubliceerd op:

  De meivakantie is begonnen! Zoals we hadden verwacht, is het erg druk op Schiphol. We leggen uit waarom je tot onze spijt te maken hebt met langere wachttijden.

 • Leuk om te doen met kinderen op Schiphol

  Gepubliceerd op:

  Of je nu moet wachten tot je vlucht vertrekt, of je gewoon een leuk dagje uit wilt. Op Schiphol is voor en na security van alles te beleven voor kinderen.