Wat kan jij doen voor het milieu?

Je hebt diverse keuzes om de impact van je vliegreis op het milieu te verminderen. We genieten van (verre) reizen en veel mensen vliegen graag. Om dat te kunnen blijven doen, moeten we wel anders gaan vliegen. Daar werkt de luchtvaart aan. Maar jij kunt ook een bijdrage leveren. Op weg naar de luchthaven, op de luchthaven zelf en in de lucht. Daarmee help je de luchtvaart en Schiphol verder te verduurzamen. We zetten 10 mogelijkheden voor je op een rij.

1. Kies voor compensatie van de CO₂-uitstoot

Wereldwijd zorgt de luchtvaart voor 2% van de CO₂-uitstoot. Met het planten van bomen of het investeren in duurzame energieprojecten, kan je de CO₂-uitstoot van je reis compenseren. Wil je weten hoeveel CO₂ jouw reis uitstoot? En heb je belangstelling om dat te compenseren? Je regelt het via de site van je luchtvaartmaatschappij, je reisbureau of organisaties die hierin gespecialiseerd zijn.

2. Koop SAF (duurzame kerosine)

Wist je dat je bij sommige vliegmaatschappijen SAF (duurzame kerosine) kunt kopen bij het boeken van je ticket? Hiermee help je vraag en aanbod van SAF aan te jagen. Door SAF bij te mengen bij gewone brandstof, wordt de CO₂-uitstoot van een vlucht verlaagd.

3. Vlieg zo rechtstreeks mogelijk

Kies voor een rechtstreekse vlucht of zo rechtstreeks mogelijk. Overstappen betekent vaak omvliegen en dus meer CO₂-uitstoot. En wist je dat 1 keer minder opstijgen en landen aanzienlijk wat CO₂-uitstoot scheelt?

4. Kies je airline bewust

Kijk van tevoren wat een airline aan duurzaamheid doet. De een gaat er nu eenmaal bewuster mee om dan de ander. Zo voegt KLM 1% SAF (Sustainable Aviation Fuel) toe aan het brandstofsysteem op Schiphol voor elke vlucht die vertrekt vanuit Amsterdam. Het doel is 10% SAF bijmengen in 2030. easyJet heeft als doel in 2050 een CO2-uitstoot van netto-nul te bereiken. Dat doet easyJet op 2 manieren: door de huidige CO2-uitstoot te minimaliseren en het nastreven van CO2-emissievrije oplossingen voor de toekomst.

5. Minder bagage betekent minder CO₂-uitstoot

Hoe meer bagage je meeneemt, hoe zwaarder het vliegtuig wordt. Neem daarom alleen de bagage mee die je nodig hebt als je reist. Minder bagage betekent een lichter vliegtuig. Daardoor is er minder kerosine nodig om je naar je bestemming te brengen. En minder brandstof leidt weer tot minder CO₂-uitstoot.

6. Kom zo duurzaam mogelijk naar Schiphol

Superleuk natuurlijk als je wordt gehaald of gebracht, maar het zijn wel extra autokilometers. En die kun je makkelijk voorkomen. Want Schiphol is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Met de trein reis je op groene stroom en steeds meer bussen in de regio zijn elektrisch. Heb je geen of weinig bagage? Dan kun je zelfs makkelijk met de fiets naar Schiphol reizen. Wil je toch met de auto komen?

7. Europese bestemmingen zijn goed met de trein bereikbaar

Neem eens de trein in plaats van het vliegtuig! Wist je dat op afstanden tot 700 km de trein op reistijd prima kan concurreren met het vliegtuig? En de trein is bij deze afstanden minder milieubelastend dan het vliegtuig. Vanuit Schiphol en vele andere stations gaan er treinen naar Antwerpen, Brussel, Parijs, Londen en diverse bestemmingen in Duitsland.

8. Scheid je afval op de luchthaven

Op veel plekken in de terminal staan speciale bakken om je afval te scheiden. Hierin kun je makkelijk papier, plastic en restafval scheiden. Hoe meer mensen dit doen, hoe beter de kwaliteit van onze afvalstromen wordt en hoe meer we kunnen recyclen. Help je mee?

9. Kies voor duurzaam, lokaal en fair trade

Koop je een cadeau voor jezelf of iemand anders? Kies dan eens voor verantwoorde producten. Bij diverse winkels op Schiphol kun je hiervoor al terecht. Bijvoorbeeld bij Up to do Good, Rituals of Xpress Spa.

Ook voor eten en drinken komen steeds meer verantwoorde opties. Bij Café Chocolat geniet je van een fair trade kop koffie met een heerlijk stuk chocolade. Maar ook Fair Taste Café, Starbucks, Juicy Details, Harvest Market, Leon en STACH verkopen verantwoorde en vaak ook lokale producten.

10. Drink kraanwater

Wist je dat Nederlands drinkwater een van de beste ter wereld is? Kies voor een hervulbare fles in plaats van flesjes voor eenmalig gebruik. Op Schiphol zijn voldoende tappunten waar je je flesje kunt bijvullen.