Amsterdam Airport Schiphol: Onze belangrijkste activiteit

De exploitatie van Schiphol is een van de belangrijkste activiteiten voor Royal Schiphol Group. Onze nationale luchthaven is een echte AirportCity, waar reizigers, luchtvaartmaatschappijen en bedrijven samen een dynamische 24 uurseconomie vormen. Het uitgebreide bestemmingennetwerk maakt Schiphol ook een belangrijke Europese hub. Onze ambitie is om Schiphol te ontwikkelen tot de meest duurzame en hoogwaardige luchthaven.

Schiphol in vogelvlucht

De gevolgen van de COVID-19 pandemie voor de luchtvaartsector zijn ongekend. Het totaal aantal passagiers op Schiphol daalde met 70,9% tot 20,9 miljoen (2019: 71,7 miljoen). Het vrachtvolume daalde met 8,2% naar 1,44 miljoen toen (2019: 1,57 miljoen ton). Op Schiphol vonden 227.304 vliegtuigbewegingen plaats, naar 316 bestemmingen.

Unieke AirportCity

Schiphol is een stad die nooit slaapt. Voor reizigers, bezoekers, werknemers en werkgevers is er altijd wel iets te doen: 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar. Dat komt doordat we Schiphol en onze andere luchthavens ontwikkelen we aan de hand van de AirportCity-formule, waarbij naast luchtvaartactiviteiten ook bedrijvigheid, vastgoed, commerciële services en recreatieve faciliteiten belangrijk zijn.

In onze interactie met passagiers, airlines, huurders en andere klanten zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om een inspirerende ‘passenger journey’ en ervaring te bieden en een hechte community te bouwen.

Mainport van Europa

Schiphol biedt de infrastructuur en faciliteiten voor vertrekkende, overstappende en aankomende reizigers en goederen. De processen die hiervoor nodig zijn, worden door een groot aantal partijen uitgevoerd. Op Schiphol werken business- en sectorpartners samen in een keten van processen en verantwoordelijkheden.

Ondanks de scherpe daling in verkeer was Schiphol in 2020, volgens het ACI Airport Industry Connectivity Report, de best verbonden Europese luchthaven (2019: tweede plaats, na Frankfurt) en Schiphol behield zijn derde plaats voor wereldwijde hubconnectiviteit.

Schiphol was in 2020 vierde luchthaven in Europa in passagiersaantallen, en de derde luchthaven van Europa in vrachtvervoer. Via Schiphol werd Nederland in 2020 verbonden met 316 rechtstreekse bestemmingen, in 98 landen, door 120 airlines.

Luchthaven met geschiedenis

Schiphol is een van de oudste internationale luchthavens ter wereld. Het eerste (militaire) vliegtuig landde op 19 september 1916 in de polder van de drooggemalen Haarlemmermeer en in 1920 voerde onze homecarrier KLM de eerste burgervluchten uit. In de afgelopen jaren werd Schiphol regelmatig uitgeroepen tot beste passagiers- en/of vrachtluchthaven van Europa. Op 4,5 meter onder zeeniveau is Schiphol ook een van de laagstgelegen luchthavens op aarde.