Amsterdam Airport Schiphol: Onze belangrijkste activiteit

De exploitatie van Schiphol is een van de belangrijkste activiteiten voor Royal Schiphol Group. Onze nationale luchthaven is een echte AirportCity, waar reizigers, luchtvaartmaatschappijen en bedrijven samen een dynamische 24 uurseconomie vormen. Het uitgebreide bestemmingennetwerk maakt Schiphol ook een belangrijke Europese hub. Onze ambitie is om Schiphol te ontwikkelen tot de meest duurzame en hoogwaardige luchthaven.

Schiphol in vogelvlucht

In 2019 was Schiphol de derde luchthaven van Europa in aantal passagiers, de vierde in vrachtvolume en de derde in vliegtuigbewegingen. Vanaf vijf hoofdstart- en landingsbanen reisden 71,7 miljoen passagiers van en naar Schiphol. Via onze luchthaven werd 1,57 miljoen ton vracht vervoerd en vonden 496.826 vliegtuigbewegingen plaats, naar 332 bestemmingen.

Unieke AirportCity

Schiphol is een stad die nooit slaapt. Voor reizigers, bezoekers, werknemers en werkgevers is er altijd wel iets te doen: 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar. Dat komt doordat we Schiphol en onze andere luchthavens ontwikkelen we aan de hand van de AirportCity-formule, waarbij naast luchtvaartactiviteiten ook bedrijvigheid, vastgoed, commerciële services en recreatieve faciliteiten belangrijk zijn.

In onze interactie met passagiers, airlines, huurders en andere klanten zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om een inspirerende ‘passenger journey’ en ervaring te bieden en een hechte community te bouwen.

Mainport van Europa

Door het uitgebreide netwerk van 332 bestemmingen in bijna 100 landen en het grote aantal vliegtuigbewegingen, wordt Schiphol beschouwd als een van Europa’s 'hubs' of ‘mainports’. Als Mainport Schiphol bedienen we 102 luchtvaartmaatschappijen. We zijn de thuisbasis van KLM en een van de twee 'hubs' van de SkyTeam-alliantie rond Air France-KLM.

Schiphol biedt de infrastructuur en faciliteiten voor vertrekkende, overstappende en aankomende reizigers en goederen. De processen die hiervoor nodig zijn, worden door een groot aantal partijen uitgevoerd. Op Schiphol werken business- en sectorpartners samen in een keten van processen en verantwoordelijkheden.

Luchthaven met geschiedenis

Schiphol is een van de oudste internationale luchthavens ter wereld. Het eerste (militaire) vliegtuig landde op 19 september 1916 in de polder van de drooggemalen Haarlemmermeer en in 1920 voerde onze homecarrier KLM de eerste burgervluchten uit. In de afgelopen jaren werd Schiphol regelmatig uitgeroepen tot beste passagiers- en/of vrachtluchthaven van Europa. Op 4,5 meter onder zeeniveau is Schiphol ook een van de laagstgelegen luchthavens op aarde.