De exploitatie van Amsterdam Airport Schiphol: Onze belangrijkste activiteit

De exploitatie van Schiphol is een van de belangrijkste activiteiten voor Royal Schiphol Group. Onze nationale luchthaven is een echte AirportCity, waar reizigers, luchtvaartmaatschappijen en bedrijven samen een dynamische 24 uurseconomie vormen. Het uitgebreide bestemmingennetwerk maakt Schiphol ook een Europese Mainport. Onze ambitie is om Schiphol te ontwikkelen tot Europe's Preferred Airport.

Operating Amsterdam Airport Schiphol is our main activity

Schiphol in vogelvlucht

In 2018 was Schiphol de derde luchthaven van Europa in aantal passagiers, de derde in vrachtvolume en de tweede in vliegtuigbewegingen. Vanaf vijf hoofdstart- en landingsbanen reisden 71,1 miljoen passagiers van en naar Schiphol. Via onze luchthaven werd 1,72 miljoen ton vracht vervoerd en vonden 499.444 vliegtuigbewegingen plaats, naar 327 bestemmingen.

Unieke AirportCity

Schiphol is een stad die nooit slaapt. Voor reizigers, bezoekers, werknemers en werkgevers is er altijd wel iets te doen: 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar. Dat komt doordat we Schiphol en onze andere luchthavens ontwikkelen we aan de hand van de AirportCity-formule, waarbij naast luchtvaartactiviteiten ook bedrijvigheid, vastgoed, commerciële services en recreatieve faciliteiten belangrijk zijn.

Kernwoorden in onze bedrijfsvoering zijn: betrouwbaar, efficiënt, gastvrij, inspirerend en duurzaam. Veiligheid en duurzaamheid lopen als een rode draad door al onze activiteiten.

Europe's Preferred Airport

Als het om aantallen (potentiële) reizigers gaat, is Nederland geen omvangrijke markt. Daarom blijven we Schiphol ontwikkelen als een internationale luchthaven die meer is dan een vertrek-, overstap- of aankomstpunt van een vliegreis. Wij willen Europe’s Preferred Airport zijn; de voorkeursluchthaven in Europa voor reizigers, luchtvaartmaatschappijen en logistieke dienstverleners.

Daarom onderscheiden we ons met vlotte processen en een aansprekend winkel- en horeca-aanbod voor vertrekkende, aankomende en overstappende reizigers. Door ze een uitstekende ervaring te bieden, hopen we dat ze bij hun volgende reis ook voor Schiphol kiezen.

Mainport van Europa

Door het uitgebreide netwerk van 327 bestemmingen in bijna 100 landen en het grote aantal vliegtuigbewegingen, wordt Schiphol beschouwd als een van Europa’s 'hubs' of ‘mainports’. Als Mainport Schiphol bedienen we 104 luchtvaartmaatschappijen. We zijn de thuisbasis van KLM en een van de twee 'hubs' van de SkyTeam-alliantie rond Air France-KLM.

Schiphol biedt de infrastructuur en faciliteiten voor vertrekkende, overstappende en aankomende reizigers en goederen. De processen die hiervoor nodig zijn, worden door een groot aantal partijen uitgevoerd. Op Schiphol werken business- en sectorpartners samen in een keten van processen en verantwoordelijkheden.

Luchthaven met geschiedenis

Schiphol is een van de oudste internationale luchthavens ter wereld. Het eerste (militaire) vliegtuig landde op 19 september 1916 in de polder van de drooggemalen Haarlemmermeer en in 1920 voerde onze homecarrier KLM de eerste burgervluchten uit. In de afgelopen jaren werd Schiphol regelmatig uitgeroepen tot beste passagiers- en/of vrachtluchthaven van Europa. Op 4,5 meter onder zeeniveau is Schiphol ook een van de laagstgelegen luchthavens op aarde.