Gescheiden inzamelen

Op Schiphol worden zo’n 40 verschillende afvalstromen ingezameld. Van gft-afval, plastics en papier tot metaal, tl-buizen en koffieprut. Het afval komt van de terminal en de kantoren, maar ook uit het vliegtuig. Onder de terminal liggen drie milieustraten. Hier wordt al het afval ingezameld en gesorteerd. Elke afvalsoort heeft zijn eigen container. Onze afvalverwerker SUEZ zorgt ervoor dat steeds meer afval van Schiphol wordt hergebruikt en er steeds minder wordt verbrand.

Wat gebeurt er met het afval?

Elk jaar gaat het percentage afval dat gerecycled wordt omhoog. In 2020 zaten we op 51% recycling. Het doel is dat we in 2030 afvalvrij zijn. Een paar voorbeelden van recycling:

  • Van de koffieprut, per week zo’n 1500 à 2000 kg, afkomstig van kantoren en terminal, worden briketten geperst voor de open haard.
  • Van papier en karton wordt opnieuw papier en karton gemaakt. Papier en karton heeft een hele sterke vezel en kan tot zeven keer hergebruikt.
  • Plastic afval wordt eerst gesorteerd. Pet bij pet, polyethyleen bij polyethyleen, enzovoorts. Nadat het is gewassen en tot balen geperst, wordt het hergebruikt voor diverse producten. Van flesjes en gieters tot buggy’s en boodschappenkratten.
  • GFT-afval (theezakjes, bananenschillen, klokhuizen enzovoorts), zo’n 7000 tot 9000 kg per dag, gaat naar de vergister en wordt opgewerkt tot aardgas. Hierop rijdt de vuilniswagen op Schiphol.
  • Volle ingenomen drank- en parfumflessen gaan naar een speciale bottlenecker, dat glas en vloeistof kan scheiden. Het glas wordt fijn gemalen en gaat naar de glasrecycling die er nieuwe flessen van maakt. De vloeistof wordt afgevoerd naar de zuivering.
  • Bouw- en sloopafval wordt gesorteerd. 90 procent hiervan wordt hergebruikt.
  • Het restafval gaat de verbrandingsoven in. De energie die daarbij vrijkomt wordt hergebruikt.

Gescheiden inzameling PET-flesjes

Sinds juli 2021 staan op Schiphol speciale tonnen om kleine PET-flesjes apart in te zamelen. Aanleiding is het invoeren van 15 cent statiegeld op deze flesjes per 1 juli. Schiphol is weliswaar vrijgesteld van verplichte inzameling en terugbetalen van statiegeld. Toch zamelen we de flesjes apart in. Zo kunnen ze namelijk hoogwaardiger gerecycled worden dan als ze gemengd zijn met ander plastic. Het statiegeld van de apart ingezamelde flesjes gaat naar de samenwerkende goede doelen Amref en Made Blue. Zij financieren hiermee projecten voor schoon drinkwater in Ethiopië. De speciale inzamelbakken zijn gemaakt van gerecycled pet en bedrukt met duurzame inkt.