Gescheiden inzamelen

Schiphol Group wil dat in 2030 al haar luchthavens Zero Waste zijn. We hebben dan geen restafval meer, maar alleen reststromen. Die hergebruiken of recyclen we voor 100%. We zorgen ervoor dat onze reststromen een zo hoog mogelijke waarde opleveren. We willen zo weinig mogelijk reststromen. Daarom werken we aan het verminderen en voorkomen van restafval.

40 verschillende reststromen

Op Schiphol worden zo’n 40 verschillende reststromen ingezameld. Van GFT-afval, plastics en papier tot metaal, TL-buizen en koffieprut. Deze reststromen komen van de terminal en de kantoren, maar ook uit de vliegtuigen.
In de kelder van de terminal liggen drie milieustraten. Hier zamelen we de reststromen apart in. Voor elke reststroom is een eigen container beschikbaar. Onze partners zorgen vervolgens voor een zo hoogwaardig mogelijke verwerking van de reststromen.

Gescheiden inzameling PET-flesjes

Vanaf 1 juli 2021 zit er € 0,15 statiegeld op kleine plastic flessen frisdrank en water en blik in Nederland. Schiphol is geen aangewezen verplichte innamelocatie, maar we willen graag ons steentje bijdragen aan het recyclen van PET flesjes. Het inzamelen van plastic flessen op de luchthaven past goed in ons doel om in 2030 een afvalvrije luchthaven te zijn.

Wie graag het statiegeld terug wil, kan het flesje inleveren bij de door Stichting Statiegeld Nederland aangegeven locaties, in plaats van op Schiphol. Dit zijn over het algemeen grotere supermarkten, bemande tankstations langs de snelweg en bemande ov-locaties (niet op Schiphol Plaza).