Herontwikkeling: Vertrek & Lounge 1

Het aantal passagiers dat via Schiphol reist, blijft stijgen. Om die groei goed op te vangen, gaan we Vertrek & Lounge 1 verbouwen, vernieuwen en uitbreiden. In Vertrek 1 moet onder andere de toevoeging van een tussenverdieping zorgen voor meer ruimte voor security, check-in en wachtgebieden. Ook in de achterliggende Lounge breiden we uit, passen we routes aan en vergroten we het aanbod aan voorzieningen zoals horeca en winkels. Hierdoor wordt het reisproces nóg comfortabeler.

Vandaag even inschikken
Morgen alle ruimte

Facts & figures

Vanwege de sterke toename van passagiers die van en naar Schengenlanden reizen, is er meer capaciteit nodig in Vertrek & Lounge 1. Om de capaciteit qua check-in, security én lounge te vergroten, delen we Vertrek 1, de achterliggende Lounge 1 (het winkelgebied) en de direct aangrenzende verdiepingen slimmer in. We bouwen onder andere een mezzanine in Vertrek 1 die ruimte gaat bieden aan het security proces, net zoals de tussenverdieping in Vertrekhal 2. In het check-in gebied ontstaat daardoor meer ruimte voor miljoenen passagiers per jaar. Ook in Lounge 1 worden routes verbeterd en wordt het aanbod aan voorzieningen groter.

Planning

De ingebruikname van het securityfilter op de nieuwe mezzanine in Vertrekhal 1 staat gepland voor midden 2020. De aanpassing en uitbreiding van Lounge 1 ronden we begin 2022 af.

Insiders info

 • Vernieuwde vertrekhal, nieuwe apparatuur

  Samen met zijn collega’s is Perry van Kan verantwoordelijk voor de nieuwe IT en securityapparatuur in de vernieuwde vertrekhal.

 • Zelf inchecken en bagage afgeven in Vertrekhal 1

  Programma manager Peter Flierman en proces developer Janny Postma besloten een andere weg in te slaan bij de zoektocht naar meer ruimte voor security en check-in.

 • Tijdelijk securityfilter boven het Cockpitplein

  Project manager Erica Esveld leidt de bouw van een tijdelijk securityfilter – boven het Cockpitplein op Schiphol.

 • Iedereen blij in de vernieuwde vertrekhal

  Iedereen heeft wensen als het gaat om de herinrichting van Vertrek en Lounge 1. Laura Mayoral is developer en doet haar best om alle stakeholders blij te maken.

 • Vernieuwde terminal aan de horizon

  Vliegtuigen worden groter en voller, met als gevolg miljoenen extra reizigers per jaar. Het is een van de redenen voor de verbouwing van Vertrek & Lounge 1. Dennis Stout is als opdrachtgever verantwoordelijk.

 • Het hoe en wat van BIM

  Projectmanager Anwar Hassan is verantwoordelijk voor het BIM-proces waarbij elk hoekje en kiertje van het project Vertrek en Lounge 1 in kaart wordt gebracht.

 • Dag Dakota’s, hallo vergadercentra

  Projectmanager Danica Hooi en developer Edwin Westgeest vertellen over hun werk voor het project Vertrek & Lounge 1.

 • Technische ruimtes aan de kant

  Paul Smith en Diede van de Pol werken samen aan de levering en verplaatsingen van de technische netwerkruimtes in Vertrek & Lounge 1.

 • Hijsen in het holst van de nacht

  Coen van der Zwaag en zijn collega's faciliteren de kranen die de nieuwe staalconstructies voor de verbouwing van Vertrek & Lounge 1 naar het dak hijsen.

 • Een grote verhuispuzzel

  ‘Na een onrustige fase van veel sloopwerk wordt het nu tijd om weer te gaan bouwen’, vertelt Michiel van Goor, projectmanager van de verbouwing van Vertrek & Lounge 1.

 • Veilig verbouwen in de terminal

  Sinds december 2017 werkt veiligheidsdeskundige Ramona Mochèl mee aan de herinrichting van Vertrek en Lounge 1.

Nu vragen? Straks een antwoord

tomorrow@schiphol.nl