Herontwikkeling: Vertrek & Lounge 1

Het aantal passagiers dat via Schiphol reist, blijft stijgen. Om die groei goed op te vangen, gaan we Vertrek & Lounge 1 verbouwen, vernieuwen en uitbreiden. In Vertrek 1 moet onder andere de toevoeging van een tussenverdieping zorgen voor meer ruimte voor security, check-in en wachtgebieden. Ook in de achterliggende Lounge breiden we uit, passen we routes aan en vergroten we het aanbod aan voorzieningen zoals horeca en winkels. Hierdoor wordt het reisproces nóg comfortabeler.

Vandaag
even inschikken
Morgen
alle ruimte

Facts & figures

Vanwege de sterke toename van passagiers die van en naar Schengenlanden reizen, is er meer capaciteit nodig in Vertrek & Lounge 1. Om de capaciteit qua check-in, security én lounge te vergroten, delen we Vertrek 1, de achterliggende Lounge 1 (het winkelgebied) en de direct aangrenzende verdiepingen slimmer in. We bouwen onder andere een mezzanine in Vertrek 1 die ruimte gaat bieden aan het security proces, net zoals de tussenverdieping in Vertrekhal 2. In het check-in gebied ontstaat daardoor meer ruimte voor miljoenen passagiers per jaar. Ook in Lounge 1 worden routes verbeterd en wordt het aanbod aan voorzieningen groter.

Planning

De ingebruikname van het securityfilter op de nieuwe mezzanine in Vertrekhal 1 staat gepland voor midden 2020. De aanpassing en uitbreiding van Lounge 1 ronden we begin 2022 af.

Insiders info

 • Verbouwing Lounge 1: een logistieke uitdaging

  Het ontwerptraject van de nieuwe Lounge 1 is in volle gang. Maar bij zo’n verbouwing komt veel meer kijken. Hilde Eijkelkamp van Projectbureau Luchthaven Schiphol (PLUS) buigt zich al maanden over de praktische kant.

 • Wachten wordt verblijven in Lounge 1

  Linda Rijlaarsdam van Consumers en Bianca Jansen van Operations zijn verantwoordelijk voor het ontwerptraject van de nieuwe lounge in Terminal 1. ‘Door samen te ontwerpen, bereiken we het beste voor reizigers.

 • Overdag een vertrekhal, ’s nachts een bouwplaats

  Als de laatste reizigers Vertrekhal 1 zijn gepasseerd, breekt de ‘werkdag’ van Nico Bogaard aan. Met zijn collega's bouwt hij de tussenverdieping waarop het securityfilter komt te staan.

 • Vernieuwde vertrekhal, nieuwe apparatuur

  Samen met zijn collega’s is Perry van Kan verantwoordelijk voor de nieuwe IT en securityapparatuur in de vernieuwde vertrekhal.

 • Zelf inchecken en bagage afgeven in Vertrekhal 1

  Programma manager Peter Flierman en proces developer Janny Postma besloten een andere weg in te slaan bij de zoektocht naar meer ruimte voor security en check-in.

 • Tijdelijk securityfilter boven het Cockpitplein

  Project manager Erica Esveld leidt de bouw van een tijdelijk securityfilter – boven het Cockpitplein op Schiphol.

Nu vragen? Straks een antwoord

tomorrow@schiphol.nl