Herontwikkeling: Vertrek & Lounge 1

Schiphol is altijd in ontwikkeling. Op dit moment verbouwen en vernieuwen we Vertrek en Lounge 1. In Vertrek 1 moet onder andere de toevoeging van een tussenverdieping zorgen voor meer ruimte voor security, check-in en wachtgebieden. Ook in de achterliggende Lounge breiden we uit, passen we routes aan en vergroten we het aanbod aan voorzieningen zoals horeca en winkels. Hierdoor wordt het reisproces nóg comfortabeler.

We vernieuwen en vergroten Vertrek en Lounge 1 voor de toekomst van Schiphol

Facts & figures

In Vertrek en Lounge 1 vindt een flinke kwaliteitsupgrade plaats. We vergroten de capaciteit, door Vertrek 1, Lounge 1 (het winkelgebied) én de aangrenzende verdiepingen slimmer in te delen.

 • In Vertrek 1 bouwen we een mezzanine, die straks een totaaloppervlak heeft van 5.000 m2. Dat is de grootte van een volledig voetbalveld!
 • Op de mezzanine komen straks 21 securitylanes, dat zijn er zes meer dan voorheen. Alle lanes zijn ingericht met CT-scans wat het securityproces voor de passagier aanzienlijk versnelt.
 • Voor deze herontwikkeling creëren we een nieuwe route naar het Panoramaterras met gloednieuwe (rol)trappen en een lift. Om dit mogelijk te maken, hebben we de gevel in Vertrek 1 vier meter naar buiten verplaatst. Ga eens kijken in Vertrek 1, je kunt het goed zien.
 • Passagiers die straks via Vertrek 1 reizen en geen ruimbagage hebben, kunnen direct vanaf de ingang met een nieuwe (rol)trap of lift de mezzanine op. Zij hoeven dan niet meer het check-ingebied door. Dit zorgt voor meer ruimte en rust in het check-ingebied.
 • Om de verbouwing in Vertrek soepel te laten verlopen, hebben we een Tijdelijk Security Filter gebouwd. Een nieuw gebouw met een oppervlakte van 1.500 m2. Dit securityfilter biedt ruimte aan acht securitylanes en zorgt dat we altijd de securitcapaciteit kunnen bieden die nodig is.
 • Lounge 1 wordt volledig verbouwd én een stukje groter gemaakt. De achterliggende kantoren verhuizen en dit gebied betrekken we bij de Lounge. In totaal herontwikkelen we daar een gebied ter grootte van vier voetbalvelden (circa 20.000 m2).

Planning

De ingebruikname van het securityfilter op de nieuwe mezzanine in Vertrekhal 1 staat gepland voor eind november 2020. De aanpassing en uitbreiding van Lounge 1 ronden we begin 2025 af.

Insiders info

 • Stijg/daalpunt 2: een risicovol hoogstandje

  De bouw van een aantal nieuwe stijg/daalpunten is bijna afgerond, maar stijg/daalpunt 2 blijkt een flinke uitdaging. Projectmanager Marc de Graaf vertelt hierover.

 • De nieuwe security check: nog veiliger en sneller

  Als Security Process Developer coördineert Menno Kuiperij het ontwerp en de uitvoering van de nieuwe security lanes in Vertrekhal 1.

 • Kansen en uitdagingen tijdens coronacrisis

  Projectmanager Ronald Pronk deelt de uitdagingen waar het project Herontwikkeling Vertrek en Lounge 1 (HT1) tegenaan liep tijdens de coronacrisis.

 • Een nieuwe looproute voor 24.000 passagiers

  Procesontwikkelaar Elise de Kok buigt zich al maanden over de nieuwe looproute voor passagiers van Vertrekhal 1 naar het Tijdelijk Security Filter (TSF). Dit doet zij samen met talrijke specialisten.

 • Verbouwing Lounge 1: een logistieke uitdaging

  Het ontwerptraject van de nieuwe Lounge 1 is in volle gang. Maar bij zo’n verbouwing komt veel meer kijken. Hilde Eijkelkamp van Projectbureau Luchthaven Schiphol (PLUS) buigt zich al maanden over de praktische kant.