Nieuws: Alles loopt op rolletjes

(Rol)trappen en liften: daarop ligt nu een belangrijke focus van de werkzaamheden in Vertrek 1. Van de nieuwe trap bij de buitengevel tot nieuwe (rol)trappen en liften achter in de vertrekhal richting lounge en security. Ook op de tweede verdieping, waar straks de nieuwe securitylanes komen te staan, zijn we flink bezig. Een update.

Gepubliceerd op: 1 september 2020

‘Olifantenpaadje’ bijna gereed

Net als olifanten richten we ons bij de upgrade van Vertrek 1 zo veel mogelijk op efficiënte doorlooproutes. Hoe korter de weg van A naar B, hoe beter voor de passagiers en de voortgang op de luchthaven.

Bij de buitengevel is nu ook de trap geïnstalleerd. Je vindt ‘m naast de roltrap. Zo kunnen de passagiers zonder ruimbagage straks via dit nieuwe stijg-/daalpunt bij de buitengevel direct doorsteken naar de tweede verdieping. Om ruimte te maken voor de nieuwe (rol)trap en lift, is de gevel een aantal maanden geleden naar buiten verplaatst.

Stijgen en dalen

En wat doen we met de passagiers mét ruimbagage in Vertrek 1? Ook voor hen maken we een nieuw stijg-/daalpunt: op dit moment maken we de ruimte gereed voor de bouw ervan rechts achterin de vertrekhal. Na het inchecken kunnen ze via deze nieuwe lift en (rol)trap direct door naar de security op de tweede verdieping.

Ook links achterin Vertrek 1 komt een nieuw stijg-/daalpunt met (rol)trap en lift. Via dit stijg-/daalpunt kunnen de passagiers die door security zijn gegaan weer naar beneden, richting Lounge 1 (het winkelgebied achter Vertrek 1). Op deze locatie is de roltrap inmiddels op z’n plek gezet, evenals de staalconstructie van de lift. We gaan nu aan de slag met het glas.

Eerste securitylanes eind november klaar

Reis jij eind november via Vertrek 1? Grote kans dat je dan via ons paradepaardje – de mezzanine – door de securitycheck gaat. We liggen op schema. De uitbreiding van de tweede verdieping is nu helemaal af en dichtgelegd, inclusief het laatste stukje: de leegte die vrijkwam na de sloop van het centrale stijg-/daalpunt (de oude route naar het Panoramaterras). Op deze plek komen straks de rustruimtes voor het securitypersoneel.

Tegelvloer en koelplafonds

Op de rest van de tweede verdieping is de tegelvloer inmiddels af en worden op dit moment het plafond van houten lamellen en koelplafonds gemonteerd. Deze koelplafonds zijn nodig om de warmte van de apparatuur van de securitylanes goed af te voeren, zodat de temperatuur in Vertrek 1 op peil blijft.

Kortom, alles loopt op rolletjes. Begin september starten we met het plaatsen van de securitylanes. We kunnen niet wachten om alles in bedrijf te zien.