Nieuws: Vertrekfilter 1 is klaar voor gebruik

In de nacht van 7 op 8 december was het zover: de eerste 10 securitylanes op de nieuwe mezzanine in Vertrek 1 zijn officieel ‘geopend’. Het resultaat mag er zijn na ruim twee jaar slopen, bouwen en installeren.

Gepubliceerd op: 14 december 2020

State-of-the-art securitylanes

De securitylanes in het nieuwe vertrekfilter zijn uitgerust met CT-scans. Dat betekent dat vanaf dit moment alle securitylanes op Schiphol uitgerust met deze modernste technieken. Dit is wereldwijd uniek: we zijn dan de eerste grote hub-luchthaven die dit heeft. Daar zijn we natuurlijk trots op.

De moderne technieken van de nieuwe securitylanes bieden veel voordelen. Passagiers kunnen fluitend langs de security lopen: vloeistoffen en elektronica, zoals laptops, hoeven zij voor de securitycheck niet meer uit hun tas of koffer te halen. Het securitypersoneel kan veel efficiënter zijn werk doen.

Korte routes, meer ruimte

Ook het nieuwe stijg-/daalpunt bij de gevel tussen Vertrek 1 en 2 is klaar. Het zorgt voor een snelle route voor passagiers die met alleen handbagage via deze vertrekhallen reizen. Zij kunnen met dit nieuwe stijg-/daalpunt direct naar boven, de tussenverdieping op. Dit zorgt beneden voor meer ruimte voor incheckende passagiers en flow.

Vertrek 1: de laatste loodjes

De oplevering van Vertrek 1 nadert zijn voltooiing, maar we zijn nog niet klaar. Volgend jaar openen we een nieuwe (rol)trap en lift aan de achterzijde van Vertrek 1, bestemd voor passagiers die (hun bagage) hebben ingecheckt en vervolgens richting security de tussenverdieping op lopen.

De finale vindt plaats in de zomer van 2021: dan openen we de laatste 11 nieuwe securitylanes. Daarmee is het meesterwerk in Vertrek 1 voltooid en kan iedereen genieten van de grootste upgrade in jaren. Vertrek 1 is klaar voor de toekomst.