Nieuws: ‘Big five’ van 2019 in Vertrek & Lounge 1

In 2019 is in Vertrek en Lounge 1 ongelooflijk hard gewerkt. Maar wat levert zo’n jaar hard werken precies op? De 5 grootste mijlpalen van 2019 op een rij.

Gepubliceerd op: 9 december 2019

1. Stalen constructie verandert in volwaardige mezzanine

Eind 2018 hing er al een prachtige stalen constructie in Vertrek 1. In 2019 veranderde deze in een volwaardige tussenverdieping, de mezzanine. Na het plaatsen van de metalen platen en installaties (zoals sprinklers en bekabeling) konden we beton storten. Voor de in totaal 900 vierkante meter vloer was daar maar liefst 160 kubieke meter beton voor nodig. Een grote klus. Bedenk wel: zonder ook maar een minuut de vertrekhal te sluiten. Een ongelooflijke prestatie. In 2020 gaan we aan de slag met de bouw óp de mezzanine: er komen daar onder meer 21 securitylanes.

2. Twee gloednieuwe businessclasslounges

Het is alweer even geleden, maar dat maakt de prestatie niet minder indrukwekkend: op de plek waar vroeger restaurant Touchdown zat, openden we in februari twee prachtige businessclasslounges in Lounge 1 voor Swissport en Star Alliance. De lounges zijn gebouwd in een van de oudste gedeeltes van Schiphol én op de derde verdieping. Je kunt je voorstellen dat al het materiaal naar boven hijsen één van de uitdagingen betrof. Wekelijks bezoeken circa 5.000 passagiers de nieuwe lounges en de reacties zijn zeer positief.

Manager Lounges Chiel Gerbracht: ‘Niet alleen de passagiers zijn tevreden, ook het personeel is erg blij met de nieuwe lounges!’

the-big-five-extra

3. Nieuwe (rol)trappen en liften naar Panoramaterras

Misschien klinkt dit niet zo spectaculair, maar wat een operatie is dit geweest: de bouw van de nieuwe (rol)trappen en liften in Vertrek 1. In juli kon je al met een nieuwe (rol)trap van de begane grond (Rembrandt) naar Vertrek 1; in oktober liep die route door naar de derde verdieping en het Panoramaterras. Deze nieuwe route zorgt ervoor dat dagjesmensen en passagiers nu ook buitenom naar Vertrek 1 en de derde verdieping (horeca en Panoramaterras) kunnen, waardoor het in Vertrek 1 rustiger is.

Projectmanager Dánica: ‘Om dit stijg-daalpunt mogelijk te maken is de gevel 4 meter naar buiten verplaatst. Ook hebben we een bikkelharde betonnen vloer van 1 meter dikte moeten doorboren. Maar het resultaat mag er zijn!’

4. Opening Tijdelijk Security Filter

Dit is waarschijnlijk de grootste mijlpaal van 2019: de opening van het Tijdelijk Security Filter. Een nieuwe aanbouw van Schiphol met daarin 8 securitylanes met de nieuwste CT-technologie. Dit securityfilter zorgt ervoor dat de securitycapaciteit tijdens de verbouwing in Vertrek 1 in orde blijft. Wil je het bewonderen? Dat kan! Je kunt naar binnen gluren vanaf de corridor tussen Vertrek 1 en 1A. Sinds 1 oktober is het securityfilter in gebruik en de passagiers weten de weg daarnaartoe goed te vinden!

5. Gloednieuw personeelsrestaurant

Ook de medewerkers op Schiphol hebben baat bij de herontwikkeling van Vertrek en Lounge 1, want op 18 november 2019 is er op de derde verdieping een gloednieuw personeelsrestaurant gekomen. Het is een prachtige ruimte geworden, met verschillende bars en zelfs een patio.

Op naar 2020! Een jaar waarin we ook weer flink wat mijlpalen op de planning hebben staan.

big-5-image-3-990x644