Overstappen: Welcome back

Welkom terug op Schiphol! Wat fijn dat je weer via onze luchthaven wilt reizen. We helpen je graag met de voorbereiding voor je overstap op onze luchthaven. Dus kun je hier voordat je op Schiphol landt alvast lezen wat je kunt verwachten aan coronamaatregelen, zoals het inreisbeleid, testen en de gezondheidsverklaring. Zo ga je goed voorbereid op reis.

Mag ik overstappen op Schiphol?

Dat hangt af van je bestemming en het land waar je vandaan vertrokken bent. Hiervoor check je allereerst de reisadviezen op Nederlandwereldwijd.nl. Momenteel zijn reizen binnen de Europese Unie (EU) en in de Schengenzone weer mogelijk, maar deze situatie kan veranderen als het aantal besmettingen met het coronavirus weer toeneemt. Reis je van buiten Europa en stap je over op Schiphol? Kijk dan goed naar de reisadviezen die gelden voor het land waarvandaan je vertrekt, Nederland en het land van bestemming.

Als je overstapt op een vlucht naar een niet-Schengenland of buiten de EU en je in het transfergebied op de luchthaven blijft en binnen 48 uur vertrekt, zorg dan dat je een geldig vliegticket en geldige reisdocumenten hebt. Je moet hiermee kunnen aantonen dat je op doorreis bent. Stap je over op een vlucht naar een Schengenland of binnen de EU, dan is voor jou het Nederlandse inreisbeleid van toepassing.

Is testen verplicht als ik overstap?

Dit hangt ervan af vanuit welk land je vertrekt. Als je via Schiphol reist en je vertrekt uit een hoog-risicogebied - een land of streek dat een rood of oranje reisadvies heeft op NederlandWereldwijd.nl - dan ben je verplicht om bij aankomst in Nederland een negatieve COVID-testuitslag van een NAAT(PCR)-test van maximaal 72 uur oud bij je te dragen. Reis je vanuit een veilig land, dan heb je geen negatieve COVID-testuitslag nodig.

Testlocatie voor overstappers naar China

Voor overstappers die op weg zijn naar China is een speciale testlocatie ingericht op de D-pier bij gate D10. Je kunt hier de verplichte PCR en IgM anti body test laten afnemen die de Chinese overheid vereist. Voordat je overstapt op een vlucht naar China op Schiphol is het belangrijk dat je online een testafspraak hebt gemaakt en dat je deze testen bij je vertrek ook al hebt afgenomen. Dit is noodzakelijk om je bij je transfer op Schiphol te kunnen helpen. Registreer je hier en kom op de afgesproken datum en tijd naar de testlocatie bij gate D10. Heb je een vraag over je vlucht? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.

Vul je gezondheidsverklaring in

Iedere reiziger die op Schiphol overstapt is verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen en mee te brengen in print of op je mobiel. Daarom adviseren we je dit te doen voor je vlucht naar Schiphol vertrekt. Je vindt de gezondheidsverklaring hier.

Checklist voor overstappende reizigers

Wat heb je allemaal nodig voor je vliegreis via Schiphol? Check het hier:

 • Je tickets voor je overstap liggen klaar
 • Negatieve COVID-testuitslag is binnen en geldig voor je reis
 • Gezondheidsverklaring voor je vlucht is ingevuld (print of op mobiel)
 • Je paspoort en reisdocumenten liggen klaar (check geldigheid)
 • Je vluchtgegevens en die van je overstap zijn gecheckt

Als je alles hebt afgevinkt, dan ben je klaar voor je overstap op Schiphol.

Tip!

Kijk voor meer informatie over soepel overstappen op Schiphol op de transferpagina.

Wanneer je geland bent

Nadat je bent uitgestapt en je hebt nog geen boardingpass voor je volgende vlucht, kan je direct naar de transferbalie. In de Schiphol app kan je jouw volgende vlucht opzoeken en checken naar welke gate je moet. Fijn dat je overal op Schiphol altijd 1,5 meter afstand van elkaar houdt, elkaar de ruimte geeft en je altijd je mondkapje draagt. Wil je je even opfrissen? Alle sanitaire faciliteiten worden regelmatig gedesinfecteerd en er zijn gratis handsanitisers beschikbaar. Voel je vrij om hier gebruik van te maken.

Goed voorbereid op reis

 • Moet ik me laten testen als ik ga vliegen?

  Voor veel reisbestemmingen heb je een negatieve COVID-testuitslag nodig. Check voor je vliegt wat voor jou van toepassing is en maak alvast een afspraak voor een coronatest.

 • Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

  We vragen je vriendelijk een mondkapje te dragen vanaf het moment dat je bij Schiphol binnen loopt tot in het vliegtuig, of als je juist bent uitgestapt totdat je weer buiten staat.

 • Heb ik een gezondheids- verklaring nodig?

  Omdat we jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst vinden, vragen we iedere reiziger om een gezondheidsverklaring zelf in te vullen en mee te brengen.

 • Mag ik iemand wegbrengen of ophalen?

  We vragen je als wegbrenger of ophaler buiten te wachten. Je mag niet naar binnen. Zo houden we voldoende ruimte in de vertrek- en aankomsthallen voor reizigers om 1,5 meter afstand te houden.

 • Wanneer moet ik in quarantaine?

  De Nederlandse overheid adviseert dringend dat je 10 dagen in quarantaine gaat als je terugreist uit een land met een rood of oranje reisadvies.

 • Welke maatregelen kan ik verwachten?

  Er zijn minder reizigers en we houden afstand van elkaar. Maar door afstand te houden kan het juist wat drukker voelen. Hoe kunnen we elkaar toch genoeg ruimte geven?