Overstappen: Take care, travel safe

Welkom op Schiphol! Wat fijn dat het mogelijk is om via onze luchthaven te reizen in deze tijd. We helpen je graag met de voorbereiding voor je overstap op onze luchthaven. Dus kun je hier voordat je op Schiphol landt alvast lezen wat je kunt verwachten aan coronamaatregelen, zoals het inreisbeleid, testen en de gezondheidsverklaring. Zo ga je goed voorbereid op reis.

Mag ik overstappen op Schiphol?

Ja, dat mag als je reist vanuit een veilig land of gebied, waar het risico op besmetting met corona laag is. Als je binnen een dag je reis vervolgt en in de tussentijd de luchthaven niet verlaat, dan hoef je voor je overstap geen negatief testresultaat te laten zien. Wel vul je altijd een gezondheidsverklaring in en breng je die met je mee. Dit is verplicht voor alle reizigers vanaf 13 jaar. En check altijd wat de vereisten zijn van je eindbestemming, zodat je voldoet aan de inreisregels van dat land of gebied. Je kan hierop gecontroleerd worden bij het instappen voor je volgende vlucht.

Volledig gevaccineerd

Ook als je volledig gevaccineerd bent en je kan een geldig vaccinatiebewijs laten zien, dan ben je vrij om over te stappen op Schiphol. Als je tijdens je overstap op de luchthaven blijft, hoef je geen extra tests te doen. Kijk wel goed wat de coronaregels zijn in het land waar je naartoe reist. Want het kan zijn dat wanneer je vanuit een zeer hoog-risico gebied reist, dat je verplicht bent om een negatief testresultaat te laten zien voor je in het vliegtuig stapt.

Quarantaineverklaring verplicht

De quarantaineverklaring is verplicht voor alle reizigers vanuit zeer hoge-risicogebieden, ongeacht of je overstapt of in Nederland blijft. Je kan het formulier printen, invullen en ondertekenen of gebruik het digitale formulier op quarantaineverklaring.rijksoverheid.nl. Op het formulier geef je aan dat je overstapt op Schiphol en daarmee uitgezonderd bent van quarantaine in Nederland. Op de website van de Nederlandse overheid vind je lijsten van veilige, hoog risico en zeer hoog-risicogebieden. Check daar wat voor jouw reis van toepassing is.

Is opnieuw testen verplicht bij overstappen?

Nee, dit is niet verplicht. Als je tijdens je overstap op Schiphol blijft, dan heb je geen nieuwe negatieve COVID-19-testuitslag nodig. Je testuitslag die je bij aankomst op Schiphol had blijft geldig tijdens de overstap en mogelijke vertraging. Verlaat je Schiphol tijdens je overstap? Dan telt dit als een nieuwe reis en is het wel verplicht om een nieuwe negatieve testuitslag te kunnen tonen. Meer hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.

Testlocatie voor overstappers naar China

Voor overstappers die op weg zijn naar China is een speciale testlocatie ingericht op de D-pier dichtbij gate D10. Je kunt hier de verplichte PCR en IgM anti body test laten afnemen die de Chinese overheid vereist. Voordat je overstapt op een vlucht naar China op Schiphol is het belangrijk dat je online een testafspraak hebt gemaakt en dat je deze testen bij je vertrek ook al hebt afgenomen. Dit is noodzakelijk om je bij je transfer op Schiphol te kunnen helpen. Registreer je hier en kom op de afgesproken datum en tijd naar de testlocatie bij gate D10. Ook is een health code van de Chinese ambassade verplicht voor je reis. Heb je een vraag over je vlucht? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.

Vul je gezondheidsverklaring in

Iedere reiziger van 13 jaar en ouder die op Schiphol overstapt is verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen en mee te brengen in print of op je mobiel. Daarom adviseren we je dit te doen voor je vlucht naar Schiphol vertrekt. Je vindt de gezondheidsverklaring hier. Reis je vanuit een zeer hoog-risicogebied? Vul dan ook een geprinte quarantaineverklaring in. Of gebruik het digitale formulier op quarantaineverklaring.rijksoverheid.nl.

Tip!

Kijk voor meer informatie over soepel overstappen op Schiphol op de transferpagina.

Wanneer je geland bent

Nadat je bent uitgestapt en je hebt nog geen boardingpass voor je volgende vlucht, kan je direct naar de transferbalie. In de Schiphol app kan je jouw volgende vlucht opzoeken en checken naar welke gate je moet. Fijn dat je overal op Schiphol zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar houdt, elkaar de ruimte geeft en je altijd je mondkapje draagt. Wil je je even opfrissen? Alle sanitaire faciliteiten worden regelmatig gedesinfecteerd en er zijn gratis handsanitisers beschikbaar. Voel je vrij om hier gebruik van te maken.

Goed voorbereid op reis

  • Moet ik me laten testen als ik ga vliegen?

    Voor veel reisbestemmingen heb je een negatieve COVID-testuitslag nodig. Check voor je vliegt wat voor jou van toepassing is en maak alvast een afspraak voor een coronatest.

  • Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

    We vragen je vriendelijk een mondkapje te dragen vanaf het moment dat je Schiphol binnenkomt tot in het vliegtuig, of als je bent uitgestapt tot je weer buiten bent.

  • Heb ik een gezondheids- verklaring nodig?

    Omdat we ieders gezondheid het allerbelangrijkst vinden, vragen we iedere reiziger vanaf 13 jaar om een gezondheidsverklaring zelf in te vullen en mee te brengen.