Aankomst: Welcome back

Welkom terug op Schiphol! We helpen je graag met de voorbereiding voor je vlucht aankomt op onze luchthaven. Dus kun je hier voordat je op Schiphol landt alvast lezen wat je kunt verwachten aan coronamaatregelen, zoals testen, vaccinaties, de gezondheidsverklaring en quarantaineregels. Zo ga je goed voorbereid op reis.

Vul je gezondheidsverklaring in

Iedere reiziger vanaf 13 jaar die op Schiphol landt is verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen en mee te brengen in print of op je mobiel. Daarom adviseren we je dit te doen voor je vlucht naar Schiphol vertrekt. Je vindt de gezondheidsverklaring hier.

Check het risiconiveau

Om erachter te komen wat er nodig is met betrekking tot inreisregels, testen, vaccinaties en quarantaine, is het belangrijk dat je eerst checkt wat het risiconiveau van het land is waar je vandaan naar Schiphol reist. Dit risiconiveau vind je bij het reisadvies op NederlandWereldwijd.nl. Landen en gebieden met een groen en geel reisadvies hebben een veilig of laag risiconiveau. Landen en gebieden met een oranje of rood reisadvies hebben een hoog of zeer hoog risiconiveau. Deze reisadviezen gelden voor inwoners van Nederland. Kom je uit het buitenland, kijk dat op de website van de overheid. Hier vind je lijsten van de veilige, hoog- en zeer hoog-risicogebieden.

Tip!

Blijf tijdens je reis op de hoogte blijven van de geldende reisadvies: download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Deze app is alleen beschikbaar in het Nederlands.

Vliegen vanuit een veilig land of gebied

Als je vanuit uit een veilig gebied reist, met een groen reisadvies, dan hoef je geen negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs bij je te hebben voor de je reis naar Schiphol. Wel vul je voor je naar Schiphol vertrekt een gezondheidsverklaring in. Kom je uit een laag risico gebied met een geel reisadvies? Dan is het vanaf 8 augustus verplicht om een test-, vaccinatie- of herstelbewijs te kunnen tonen. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar. Zoek voor meer informatie over je aankomst op Schiphol naar je vlucht op de aankomstpagina.

Reizen vanuit een hoog-risicogebied

Vlieg je vanuit een hoog-risicogebied naar Schiphol, dan heb je een test-, vaccinatie- of herstelbewijs nodig. Je kan gebruik maken van het digitaal coronacertificaat (QR-code) op je mobiel of in print of het gele vaccinatieboekje. Hiermee kan je bewijzen dat je volledig gevaccineerd bent – waarbij je laatste vaccinatie minimaal 14 dagen geleden is. Ook kan je in je coronacertificaat laten vastleggen dat je recent hersteld bent van corona. Beschik je niet over een geldig vaccinatie- of herstelbewijs, dan moet je een negatieve COVID-testuitslag kunnen laten zien als je (terug) naar Nederland reist. Welke test(s) je moet doen en hoe oud het resultaat mag zijn, vind je op Rijksoverheid.nl. Vul ook voor je naar Nederland vliegt een gezondheidsverklaring in.

Inreisverbod voor niet-EU burgers

Reis je vanuit een hoog- of zeer hoog-risicogebied naar Nederland? En ben je geen inwoner van de Europese Unie? Houd dan rekening met het inreisverbod voor niet-EU burgers.

Kom je uit een zeer hoog-risicogebied met een zorgwekkende virusvariant?

Wanneer je reist vanuit een zeer hoog-risicogebied of een zeer hoog-risicogebied waar een zorgwekkende virusvariant is, dan ben je verplicht je te laten testen op corona. Je mag alleen Nederland in als je een negatieve COVID-testuitslag kunt laten zien. Ook als je gevaccineerd of hersteld bent van corona en hiervan bewijzen hebt (digitaal coronacertificaat of geel vaccinatieboekje). Op de website van de Nederlandse overheid kan je zien welke test(s) je moet doen en hoe oud het resultaat mag zijn. Kijk goed of je 1 of 2 testuitslagen nodig hebt. Het is verstandig om tijdig een testafspraak te maken. Waar je een NAAT(PCR)- of sneltest kunt doen buiten Nederland vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Reis je vanaf 8 augustus vanuit een zeer hoog-risicogebied met een zorgwekkende virusvariant? Dan moet je voor je (terug)reis een dubbele negatieve testuitslag kunnen tonen van een PCR-test die maximaal 48 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen en een antigeen-sneltest maximaal 24 uur voor vertrek naar Nederland afgenomen.

Naast de negatieve testuitslag neem je ook een ingevulde gezondheidsverklaring mee aan boord. En omdat je verplicht bent in quarantaine te gaan bij aankomst in Nederland, heb je ook een quarantaineverklaring nodig. Die kan je ook digitaal invullen op quarantaineverklaring.rijksoverheid.nl.Tevens geldt er een inreisverbod voor niet-EU burgers.

Tip!

Check wat voor jouw reis van toepassing is op reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl. Ben je niet Nederlands? Kijk dan op deze checklist voor buitenlanders of informeer naar de regels van je nationale overheid.

Wanneer je geland bent

Nadat je bent uitgestapt kan je via de paspoortcontrole (alleen voor Non-Schengen) naar de bagagehal. In de Schiphol app kan je jouw vlucht opzoeken en checken op welke bagageband je jouw bagage kunt verwachten. Fijn dat je op Schiphol waar het kan 1,5 meter afstand van elkaar houdt, elkaar de ruimte geeft en je altijd je mondkapje draagt. Wil je je even opfrissen? Alle sanitaire faciliteiten worden regelmatig gedesinfecteerd en er zijn gratis handsanitisers beschikbaar. Voel je vrij om hier gebruik van te maken.

De aankomsthal in

Nadat je je bagage hebt opgehaald, loop je via douane de aankomsthal in. Je kan hier je ophaler begroeten, maar het is handiger af te spreken op de parkeerplaats. Volg dus in de aankomsthal de route naar de parkeerplaats P1 of neem de bus naar parkeerplaats P3.

Moet ik in quarantaine?

De Nederlandse overheid verplicht je 10 dagen in quarantaine te gaan na aankomst op Schiphol vanuit een zeer hoog-risico gebied. Je moet dan ook een quarantaineverklaring printen en invullen voor je reist. Of gebruik het digitale formulier op quarantaineverklaring.rijksoverheid.nl. Wil je weten of je in quarantaine moet en hoe dit werkt, ga dan naar reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl. Hier kan je checken wat voor jou van toepassing is. Voor een aantal reisdoelen, gebieden en landen gelden uitzonderingen op de quarantaineregels. Kijk of je tot de uitzonderingen behoort op Rijksoverheid.nl.

Goed voorbereid op reis

 • Kan ik op reis met het coronacertificaat?

  Het digitaal coronacertificaat is je bewijs van vaccinatie, testen of herstel waarmee je vrij kunt reizen binnen de Europese Unie en naar Schengenlanden.

 • Mag ik iemand wegbrengen of ophalen?

  We vragen je als wegbrenger of ophaler buiten te wachten. Je mag niet naar binnen. Zo houden we voldoende ruimte in de vertrek- en aankomsthallen voor reizigers om 1,5 meter afstand te houden.

 • Moet ik me laten testen als ik ga vliegen?

  Voor veel reisbestemmingen heb je een negatieve COVID-testuitslag nodig. Check voor je vliegt wat voor jou van toepassing is en maak alvast een afspraak voor een coronatest.

 • Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

  We vragen je vriendelijk een mondkapje te dragen vanaf het moment dat je bij Schiphol binnen loopt tot in het vliegtuig, of als je juist bent uitgestapt totdat je weer buiten staat.

 • Heb ik een gezondheids- verklaring nodig?

  Omdat we jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst vinden, vragen we iedere reiziger om een gezondheidsverklaring zelf in te vullen en mee te brengen.

 • Mondkapje, afstand en handen wassen

  Draag overal op Schiphol je mondkapje, houd je waar het kan 1,5 meter afstand en was je handen regelmatig.