Welkom terug op Schiphol: Mag ik iemand wegbrengen of ophalen?

Ja, je mag iemand ophalen van of wegbrengen naar Schiphol, maar je moet zoveel mogelijk buiten blijven. Je mag niet de vertrekhal in. Neem dus buiten afscheid, of begroet elkaar op de parkeerplaats. Want in de vertrekhallen is anders te weinig ruimte voor reizigers om 1,5 meter afstand te houden. Dankjewel dat je hier rekening mee houdt.

Waarom is de vertrekhal alleen voor reizigers?

Om anderhalve meter afstand te kunnen houden, hebben we iedere centimeter op Schiphol nodig. Dat betekent dat iedere persoon die niet vliegt, maar wel binnenkomt, extra ruimte in beslag neemt. En dat maakt het voor reizigers moeilijker om afstand te houden. Daarom vragen we iedereen die niet naar binnen hoeft, om buiten te blijven.

Waar mag ik wel iemand uitzwaaien of ophalen?

Je vrienden of familie wegbrengen kan nog altijd op de Kiss & Ride voor de vertrekhallen, maar zorg ook dan dat je het echte afscheid al achter de rug hebt, want hier mag je maar heel kort blijven staan. Voor ophalers is het het makkelijkst om bij je auto op de parkeerplaats P1 op je gezelschap te wachten. Het is wat minder gezellig, maar zo zorgen we ervoor dat iedereen die in de vertrek- en aankomsthallen aanwezig is, daar ook echt moet zijn. Je zou het wat gezelliger kunnen maken door bijvoorbeeld samen naar een rustigere plek te rijden om bij te kletsen. Met mooi weer zijn de spottersplaatsen rond het landingsterrein ook een fijne plek waar je – nog een beetje in de vliegsfeer – aan een picknicktafel kunt gaan zitten.

Wat als mijn geliefde niet alleen naar binnen of buiten kan?

Natuurlijk begrijpen we het als je met je reisgezelschap meeloopt als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld omdat ze hulpbehoevend zijn. Een mondkapje is verplicht. Fijn dat je hierbij wel 1,5 meter afstand tot de andere reizigers houdt.

Lees ook de vorige blogs:

  • Moet ik me laten testen als ik ga vliegen?

    Overal op Schiphol houden we 1,5 meter afstand. En waar dat lastig is, vragen we je mondkapje te dragen. Waar moet ik een mondkapje op?

  • Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

    Overal op Schiphol houden we 1,5 meter afstand. En waar dat lastig is, vragen we je mondkapje te dragen. Waar moet ik een mondkapje op?

  • Heb ik een gezondheidsverklaring nodig op reis?

    Om te vliegen heb je een gezondheidsverklaring nodig. Print er twee uit en vul 'm in voordat je vliegt van en naar Schiphol. Hier lees je er meer over.