Handige tips voor vliegen met kinderen en jongeren

De scholen zijn klaar en dus kan de zomervakantie beginnen! Vlieg je vanaf Schiphol met kinderen of jongeren? Dan hebben we een paar handige tips voor je. Zo kan je de vakantie alvast goed voorbereiden en weet je wat je te wachten staat. Stoelriemen vast, daar gaan we.

Toestemming van ouders nodig

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar wanneer je als ouder alleen met je kinderen op reis gaat, dan heb je officieel toestemming nodig van de (andere) ouder met gezag. Dit regel je via dit toestemmingsformulier van de Rijksoverheid. Reis je zonder dit formulier, dan kan de marechaussee je op Schiphol tegenhouden. Deze regel is bedoeld om ontvoering van kinderen te voorkomen.

Eigen paspoort of ID-kaart

Je kind heeft een eigen paspoort of ID nodig om te reizen naar het buitenland. Je moet je namelijk altijd kunnen legitimeren als je buiten Nederland reist. Op Schiphol controleren we je paspoort als je buiten de Schengenlanden reist. Reis je binnen de Schengenlanden, dan is er geen paspoortcontrole. Maar je hebt tijdens je reis dus wel een geldig paspoort of ID-kaart nodig.

Kind alleen op reis

Gaat je minderjarige kind alleen op reis, dus zonder ouders? Informeer dan bij je luchtvaartmaatschappij naar de regels hiervoor. In principe mogen kinderen niet reizen zonder begeleiding van een volwassen. De minimumleeftijd hiervoor kan verschillen. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden een betaalde begeleidingsservice aan. Kinderen worden op Schiphol opgevangen en krijgen tijdens de vlucht en op de luchthaven van bestemming persoonlijke begeleiding.

Op Schiphol

Het is deze zomer op sommige momenten druk op Schiphol en daardoor sta je langer te wachten. Helaas kunnen we je met kinderen niet sneller door de wachtrij heen helpen. Wel is er gratis wifi op de luchthaven, zodat je spelletjes kunt spelen en filmpjes kunt kijken op je telefoon of tablet. Neem eventueel ook je powerbank en oplaadsnoertje mee. We raden je ook aan om wat te drinken en wat lekkers mee te nemen. Stop alleen essentiële spullen je handbagage, zodat je niet veel hoeft te sjouwen. Dit scheelt ook tijd bij de securitycontrole.

Meer tijd nodig?

Heeft je kind een onzichtbare beperking, zoals autisme of doofheid? Dan is het fijn als je op een rustige manier door de security- en paspoortcontrole kan gaan. Ga in de vertrekhal naar de Assistance balie en vraag om het groene keycord. Zo kunnen onze medewerkers je kind herkennen en geven we je de tijd en ruimte die nodig is. Je kan met dit keycord gewoon bij elkaar blijven en rustig samen door de security- en paspoortcontrole gaan. Fijne reis!

Lees ook de vorige blogs

 • Plantaardige bonanza op Plaza

  Gepubliceerd op:

  Je vindt steeds meer vleesvrije maaltijden en snacks op Schiphol dus ook vegetariërs zitten hier goed. Op Schiphol Plaza geniet je van een plantaardige bonanza!

 • Een dag in het leven van… een projectcontroller

  Gepubliceerd op:

  We vroegen projectcontroller Isho Toma naar zijn functie op de afdeling Finance & Control van Schiphol en ontdekten dat het een veelzijdige rol is.

 • Ook Schiphol herdenkt met twee minuten stilte

  Gepubliceerd op:

  Eens per jaar is het 2 minuten stil op Schiphol. Want ook hier herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties.