6 tips voor vliegen in de meivakantie

Vliegen in de meivakantie: eindelijk mag het weer! Maar je hebt het vast al gehoord: het kan erg druk zijn op Schiphol. Waarschijnlijk moet daardoor je wat langer in de rij staan voordat je het vliegtuig instapt. Vertrek je deze vakantie vanaf Schiphol? Kom op tijd en bereid je reis goed voor. Met deze tips maak je vast een soepele start!

1. Kom 2 of 3 uur voor vertrek

Je kan bij je luchtvaartmaatschappij nagaan hoe laat je op Schiphol moet zijn. Voor Europese vluchten kom je over het algemeen 2 uur voor vertrek. Voor intercontinentale vluchten kom je zo’n 3 uur van tevoren naar de vertrekhal. Kom niet te vroeg, want dan kan de incheckbalie nog gesloten zijn en sta je voor niets te wachten. Je kan op de vakantiepagina alvast het reisschema voor jouw vlucht bekijken en hoe druk het is op Schiphol.

2. Neem je mondkapje mee

Ook al zijn er in Nederland niet veel coronaregels meer, voor jouw bestemming kan dit anders zijn. Kijk voor je vertrekt naar het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl. Op de luchthaven is een mondkapje dragen verplicht vanaf de rij voor de securitycheck. Ook in het vliegtuig is dit verplicht, alleen kinderen jonger dan 13 jaar hoeven geen mondkapje op. Bekijk hier de coronaregels.

3. Check online in voor je vlucht

Bespaar tijd door alvast online in te checken voor je vlucht. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden dit aan en het scheelt voor jou tijd bij de incheckbalies op Schiphol. Je kan vaak meer dan een dag van tevoren inchecken en ook andere benodigde formulieren online invullen. Lees meer over inchecken.

4. Laat alles in je handbagage

Dankzij de nieuwe CT-scans op Schiphol mag je je vloeistoffen en elektronica in je handbagage laten zitten bij de securitycheck. Ja je leest het goed, alles mag dus in je tas blijven zitten. Wel is het handig om je vloeistoffen en gels nog in een transparant 1 liter zakje te doen, want voor je terugreis heb je dit ongetwijfeld nodig op de luchthaven van vertrek. Reis je met je gezin? Dan kan je samen met je kinderen door de securitycheck. Een Schiphol-medewerker geeft bij de ingang van het securityfilter aan waar je heen moet.

5. Bereid de kids goed voor

Reizen met kinderen is een groot avontuur en op Schiphol is van alles te ontdekken. Reis je met een baby, dan heeft Schiphol een special Baby Care Lounge waar je gebruik van kun maken. Vliegt er maar één van de ouders met de kinderen mee? Dan heb je een toestemmingsformulier nodig. Ook in het vliegtuig houden we rekening met kinderen. Vraag aan je luchtvaartmaatschappij wat je moet weten over reizen met kinderen of kijk hier voor meer informatie.

6. Download de Schiphol app

Met de Schiphol app heb je altijd de meest actuele vluchtinformatie bij de hand. En dankzij het up-to-date reisschema weet je precies wat de wachttijden zijn, naar welke vertrekhal, incheckbalie en gate je moet en hoeveel tijd je nog hebt. Download de app gratis via de App store of Google Play en vul je vluchtgegevens in. Je krijgt dan meldingen wanneer het boarden gaat beginnen.

Wil je meer weten over jouw vlucht?

Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij. Veel succes met de voorbereidingen en alvast een fijne vakantie!

Lees ook de vorige blogs

 • Ga goed voorbereid de wachtrij in

  Gepubliceerd op:

  Door de drukte vanwege de meivakantie en personeelstekorten zijn de wachtrijen op Schiphol op dit moment erg lang. Ga je vliegen via Schiphol?

 • Waarom is het druk op Schiphol in de meivakantie?

  Gepubliceerd op:

  De meivakantie is begonnen! Zoals we hadden verwacht, is het erg druk op Schiphol. We leggen uit waarom je tot onze spijt te maken hebt met langere wachttijden.

 • Leuk om te doen met kinderen op Schiphol

  Gepubliceerd op:

  Of je nu moet wachten tot je vlucht vertrekt, of je gewoon een leuk dagje uit wilt. Op Schiphol is voor en na security van alles te beleven voor kinderen.