Zonne-energie van eigen locatie

Op steeds meer gebouwen op Schiphol liggen zonnepanelen. Ze passen bij onze ambitie om op onze eigen locatie duurzame energie op te wekken. De komende jaren zullen er steeds meer bijkomen. Het uiteindelijke doel is dat we in 2030 21 MWp kunnen opwekken. Dat is ongeveer 10% van onze energiebehoefte. Daarmee zijn de zonnepanelen een goede aanvulling op de wind- en bodemenergie.

Waar liggen ze?

Het grootste zonneveld ligt op P3, de garage voor langparkeren. Met de opbrengst van de 6000 zonnepanelen voorzien we heel P3 van stroom. De slagbomen, verlichting, betaalautomaat; alle stroom komt van de zonnepanelen.

Het oudste veld ligt bij het Justitieel Complex, op Schiphol Noordwest. Sinds 2012 ligt hier 3000 m² aan zonnepanelen in het gras. Ook een aantal kantoren, HOV busstation knooppunt Noord en de benzinepomp op Schiphol Centrum hebben zonnepanelen op het dak. Ook de nieuwe A-pier krijgt zonnepanelen.

Rotterdam The Hague Airport energiepositief

Naast de start- en landingsbaan van RTHA ligt sinds 2022 Zonnepark Rotterdam The Hague Airport. In totaal zijn er 37.000+ zonnepanelen geplaatst. Het is een van grootste zonneparken in deze regio, met een oppervlak van 7,7 ha. Het park levert jaarlijks circa 14 gigawattuur aan groene stroom op. Dat is drie keer dan de luchthaven gebruikt. De zonne-energie die over is, wordt elders lokaal gebruikt.