Synthetische kerosine

Royal Schiphol Group neemt deel aan 2 start-ups die de ontwikkeling en productie van synthetische kerosine een flinke stap verder brengen. Het gaat om de start-ups Zenid en Synkero. Synthetische kerosine is een duurzame brandstof. Ontwikkelen van synthetische kerosine is een belangrijke stap op weg naar een CO2-neutrale luchtvaart. Voordeel is dat het kan worden gebruikt in de huidige typen toestellen.

Gemaakt van CO₂, waterstof en elektriciteit

Synthetische brandstof wordt gemaakt van uit de lucht afgevangen CO₂, water en duurzame elektriciteit. Met behulp van duurzame stroom wordt de afgevangen CO₂ samen met water omgezet in waterstof en koolstofmonoxide. Van dit samengestelde gas kunnen koolwaterstoffen worden gemaakt. Die vormen de basis van synthetische kerosine. Na bijmenging met fossiele brandstof kan het gebruikt worden in alle soorten vliegtuigen.

Zenid: 1000 liter per dag

Het doel van Zenid is een fabriek oprichten, die binnen afzienbare tijd 1000 liter synthetische kerosine per dag produceert. De fabriek komt op of in de buurt van Rotterdam The Hague Airport, onderdeel van Royal Schiphol Group.

Synkero: 50.000 ton per jaar

Synkero wil een commerciële fabriek voor synthetische kerosine ontwikkelen op het terrein van de Amsterdamse haven. Van hieruit loopt een rechtstreekse verbinding met Schiphol. Als alles volgens de planning verloopt, staat de fabriek er in 2027 en levert dan 50.000 ton synthetische kerosine per jaar.