Investeren in duurzame brandstof

Royal Schiphol Group neemt deel aan 2 start-ups die de ontwikkeling en productie van synthetische kerosine een flinke stap verder gaan brengen. De start-ups, Zenid en Synkero, zijn 8 februari opgericht tijdens de internationale conferentie over duurzame synthetische luchtvaartbrandstoffen in Den Haag.

Doel is tonnen synthetische kerosine produceren

Het doel van Zenid is een proef- en installatiefabriek oprichten, die binnen afzienbare tijd 1000 liter synthetische kerosine per dag kan produceren. De proeffabriek komt op of in de buurt van Rotterdam The Hague Airport, onderdeel van Royal Schiphol Group. Synkero wil een commerciële fabriek voor synthetische kerosine ontwikkelen op het terrein van de Amsterdamse haven. Van hieruit loopt een rechtstreekse verbinding met Schiphol. Volgens de planning staat de fabriek er in 2027 en levert dan 50.000 ton synthetische kerosine per jaar.

Investeren in fabriek voor duurzame biokerosine

De start-ups passen goed in onze ambitie om de luchtvaart te verduurzamen en de uitstoot van een vliegreis omlaag te brengen. Om die reden investeert Schiphol Group ook in de fabriek voor duurzame biokerosine die in Delfzijl wordt gebouwd. De fabriek, de eerste in Europa, wil in 2023 gaan leveren.

Lees ook de vorige blogs

 • 10.000 nieuwe laadpunten elektrische voertuigen

  Gepubliceerd op:

  We plaatsen voor 2030 tot wel 10.000 nieuwe laadpunten voor elektrische voertuigen. Ze zijn van groot belang om uitstootvrije luchthavens in 2030 te realiseren.

 • Weg van gerecycled plastic in gebruik genomen

  Gepubliceerd op:

  De test met deze weg, van gerecycled plastic afval afkomstig van de luchthaven, moet uitwijzen of dit in de toekomst een goed alternatief voor asfalt kan zijn.

 • Schiphol behaalt hoogste level naar emissievrij

  Gepubliceerd op:

  Schiphol heeft op 23 juni het hoogste niveau 4+ behaald van het Airport Carbon Accreditation-programme (ACA) van Airports Council International (ACI).