Straatmeubilair van vogelwerend vezelvlas en olifantsgras: Circulair zitcomfort

Je gaat er niet bewust anders op zitten, maar ze zijn wel bewust anders gemaakt. Op Schiphol staat straatmeubilair van vogelwerend vezelvlas en olifantsgras. De designmeubels zijn niet alleen multifunctioneel, maar ook verantwoord gemaakt.

We testen het straatmeubilair op dit moment op luchthaven Schiphol en elders in de gemeente Haarlemmermeer.

Een combinatie van slimme biobased materialen

In het gebied bij de start- en landingsbanen van de luchthaven worden Olifantsgras (Miscanthus), vezelhennep en vezelvlas geteeld. Deze gewassen vormen de basis voor diverse ‘biobased’ materialen. Van het miscanthus wordt biobeton gemaakt en van de vezels van vlas en hennep biocomposiet. In het biobased straatmeubilair worden deze materialen op een slimme manier gecombineerd. De binnenkant is van biobeton, waardoor ze ook in windkracht 11 gewoon blijven staan. De buitenkant is van het luxer ogende biocomposiet.

De voordelen op een rij:

  • De gebruikte gewassen nemen CO2 op, zijn geluidsabsorberend en vogelwerend (belangrijk voor de veiligheid in de luchtvaart)
  • De bankjes combineren twee soorten biobased materialen: biobeton en biocomposiet. Dit is positief voor de kosten en flexibiliteit.
  • De banken kunnen aan het einde van hun levensduur versnipperd worden en hergebruikt in biobased isolatiemateriaal.
  • De lokale samenwerking zorgt voor korte lijnen in de keten.

Samenwerking om uitdaging aan te gaan

Er valt veel winst te behalen voor milieu én ondernemers, bij het maken van biobased producten en toepassingen. Hiervoor zijn bijzondere samenwerkingsverbanden nodig. Voor dit initiatief leverde de samenwerking tussen de Gemeente Haarlemmermeer, Miscanthusgroep, Strukton, Hempflax, TSG, Hogeschool InHolland en Schiphol in april 2016 de eerste unieke banken op.

Voor de toekomst voorzien we een toenemende vraag naar biobased grondstoffen. Partijen met verschillende belangen vissen in dezelfde beperkte vijver. Dat vraagt om een regionale regiefunctie om de continuïteit te garanderen van afname en productie.