Circulair zitcomfort

Op Schiphol vind je op diverse plekken circulaire stoelen en banken. Je gaat er niet anders op zitten, maar ze zijn wel anders gemaakt. Ze zijn duurzaam gemaakt. Aan het eind van hun levensduur kan al het materiaal opnieuw worden gebruikt. We hebben buiten een paar bankjes van gras en binnen stoelen van e-leather.

Stoelen van e-leather

Bij het busstation op de E-pier en de M-corridor staan stoelen bekleed met e-leather. Dit wordt gemaakt van resten van de leerindustrie die anders zouden zijn weggegooid.
E-leather wordt gemaakt met schone technologie en is niet bewerkt met milieu-onvriendelijke chemicaliën. Als de bekleding is versleten, kan hij er afgehaald en gerecycled.

Straatmeubilair van vezelvlas en olifantsgras

Buiten, bijvoorbeeld op het plein voor de terminal, staan bankjes van vezelvlas en olifantsgras. Op ons eigen terrein, bij de start- en landingsbanen, laten we olifantsgras (miscanthus), vezelhennep en vezelvlas groeien. Van het miscanthus wordt biobeton gemaakt. Van de vezels van vlas en hennep biocomposiet. In de bankjes worden deze materialen gecombineerd. De binnenkant is van biobeton, waardoor ze ook met windkracht 11 gewoon blijven staan. De buitenkant is van het luxer ogende biocomposiet. De banken kunnen aan het einde van hun levensduur worden versnipperd en hergebruikt in biobased isolatiemateriaal.