Btw terugvragen via de app

Bezoek je Nederland en heb je flink geshopt? Dan kom je wellicht in aanmerking voor btw-teruggave. We testen op dit moment een app die dit nog makkelijker maakt. Je kunt gevraagd worden aan de proef mee te doen als je afrekent in een van de deelnemende winkels.

Als je besluit om deel te nemen dan scant de winkelier je paspoort om de facturen digitaal beschikbaar te kunnen maken. Daarna kun je de app gebruiken. Je leest hieronder hoe dat precies in z’n werk gaat. Transferpassagiers kunnen overigens niet meedoen aan de proef. Zij kunnen, net als andere passagiers die niet aan de proef meedoen, gebruikmaken van het papieren formulier.

Wanneer kom ik in aanmerking voor btw-teruggave?

Je kunt je btw terugvragen als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je woont permanent buiten de Europese Unie.
  • Je aankopen hebben een minimale waarde van € 50 per winkel op één dag.
  • Je voert je aangekochte goederen ongebruikt en voor het einde van de derde maand na de maand van aankoop de Europese Unie uit.

Wat moet ik doen om mijn btw terug te vragen?

Als je meedoet aan de proef, begint btw terugvragen met het downloaden van de NL Customs Vat-app. Na het installeren volg je de stappen in de app, die vervolgens de beschikbare digitale facturen ophaalt. Zorg dat je deze stappen doorloopt en aangeeft welke facturen je wilt laten goedkeuren voor je naar Schiphol komt.

Let op: om de btw terug te vragen, moet je je aankopen ongebruikt kunnen laten zien bij de douane. Pas daarna mag je de verpakking openen en je aankopen gebruiken.

Op de luchthaven

Kom op tijd naar de luchthaven op de dag dat je vliegt en zorg dat je genoeg tijd hebt om langs twee of meer balies te gaan om je btw terug te vragen. Je vindt alle balies in Vertrekhal 3, op onderstaande kaart is de precieze locatie aangegeven.

tax refund schiphol map

Stap 1: haal douanestempels Ga naar de douanebalies in Vertrekhal 3. Vergeet niet je paspoort, vluchtgegevens en papieren reserveformulieren die je in de winkel hebt gekregen, mee te nemen. In het met speciale digitale bakens afgezette gebied tegenover de douanebalies open je de app en volg je de stappen die nodig zijn voor goedkeuring. Je facturen worden nu automatisch ter beoordeling aan de Douane voorgelegd. Het is hiervoor wel van belang dat je de gps en bluetooth van je telefoon hebt ingeschakeld.

De Douane bepaalt aan de hand van de ingevoerde gegevens of je direct recht hebt op btw-teruggave. Als dit het geval is, krijg je een melding in de app. Het is ook mogelijk dat er eerst nog een controle moet plaatsvinden aan de balie. Ook in dat geval krijg je een melding. Voor de digitale goedkeuring en eventuele vragen rondom dit proces is een speciale douanebalie ingericht.

Stap 2: direct laten uitbetalen
Wil je je btw direct terugkrijgen? Hiervoor kun je, na validatie via de app, terecht bij de balie van de tax refund-partner(s) van de winkel(s) waar jij je aankopen hebt gedaan. De douane geeft zelf, voor de facturen die in de app zijn verschenen, digitaal aan de tax refund-partner(s) door dat jij recht hebt op btw-teruggave. Je hoeft je alleen maar met je paspoort te melden aan de balie. Je kunt hiervoor op Schiphol terecht bij Global Blue of bij Travelex. Travelex regelt de afhandeling voor Planet (agent voor Premier Tax Free en Easy Tax Free) en Innova.

OF stap 3: later uitbetalen op je creditcard Je kan de btw ook later op je creditcard laten storten, dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je haast hebt. Wil je hier gebruik van maken? Zorg dan dat je creditcardgegevens bekend zijn bij de tax refund-partner(s). Dit kan via de app van de tax refund-partner(s) of door contact met ze op te nemen.

Als je gegevens bekend zijn en jij je niet meldt bij de tax refund-partner(s) zoals beschreven in stap 2 krijg je op basis van de in de app goedgekeurde verzoeken automatisch binnen enkele weken je btw op je creditcard gestort.

Ik gebruik naast de app ook nog papieren formulieren. Hoe werkt dat?

Doe je mee aan de proef met de app maar gebruik je daarnaast ook nog papieren formulieren? Je vindt alle informatie die je nodig hebt hier.

Welke tax refund partner hoort bij mij?

Wil je weten welke winkels bij welke tax refund-partner zijn aangesloten? Kijk dan op de site van de betreffende partner, zoek bij de ingang van winkels naar een van de onderstaande taxfree shopping-logo’s of vraag het na bij de kassa van de winkel. Logo Tax Free Global Blue Logo Tax Free Planet Logo Tax Free Innova

Waar?

Bekijk de openingstijden en locaties van Global Blue and Planet & Innova op Schiphol.