Onderweg naar de toekomst: Zuinig met energie

Als je op Schiphol bent, heb je het vast weleens gemerkt: op veel plekken gaat het licht pas aan als je er loopt. Het is één van onze maatregelen om zuiniger om te gaan met energie. Ander voorbeeld: als er lampen verwisseld moeten worden, gaan er ledlampen in. Op een start- of landingsbaan met tientallen lampjes tikt dat lekker aan.

Onze Aankomst- en Vertrekhal is van 1967. Een oud pand energiezuiniger maken, is best een uitdaging. Maar die gaan we niet uit de weg. We hebben onszelf een target opgelegd: elk jaar moet de luchthaven 4 procent zuiniger zijn. En dat halen we ruimschoots. In 2018 zaten we zelfs op 6 procent!

Maatregelen om energie efficiënter te gebruiken

Het is nog best een uitdaging om zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie. Maar we blijven zoeken naar nieuwe manieren om dit voor elkaar te krijgen. Belangrijke maatregelen die we al hebben genomen om meer vliegtuigen, passagiers en vracht af te handelen met relatief minder energie, zijn:

  • Het vervangen van koelmachines en luchtbehandelingskasten door warmte-koude opslag. Zoals voor het Hilton Hotel, terminal 3 en voor de pieren B, E, F en G.
  • Het vervangen van een groot deel van de openbare verlichting en parkeerverlichting door ledlampen.
  • Waar mogelijk worden borden en installaties vaker uitgeschakeld.
  • Duurzaam beheer van gebouwen en onderhoudscontracten afsluiten met onze hoofdcontractanten. Dit reduceert niet alleen het energieverbruik, maar leidt ook tot een beter comfort voor de gebruikers van de panden.
  • Het stap voor stap certificeren van onze kantorenportefeuille volgens het duurzaamheidslabel BREEAM-NL in-use.
  • Het opnemen van duurzame voorwaarden in aanbestedingen, bijvoorbeeld van IT-appratuur of de informatieborden.