Spreekbeurten: De leukste Schiphol onderwerpen

Voor onze jonge fans

De geschiedenis en groei van Schiphol

Schiphol is in 1916 begonnen als een militaire luchthaven. Nu is onze nationale luchthaven uitgegroeid tot een 'mainport' met jaarlijks ruim 450.000 opstijgende en landende vliegtuigen.

Groei is belangrijk voor Schiphol. Door te groeien kunnen wij blijven concurreren met andere luchthavens. Groei zorgt ook voor extra banen die in de buurt wonen en is een belangrijke invloed op de regionale en landelijke economie.

De start en landingsbanen van Schiphol

Schiphol heeft vijf start- en landingsbanen. Of eigenlijk zes als je de Oostbaan meerekent, maar die wordt vooral gebruikt voor privévliegtuigen. De vijf start- en landingsbanen van Schiphol heten: Buitenveldertbaan, Kaagbaan, Aalsmeerbaan, Zwanenburgbaan en de Polderbaan.

Vliegtuigen starten en landen zoveel mogelijk tegen de wind in. Daarom hebben we zoveel banen en liggen ze in verschillende windrichtingen. Het geluid van het opstijgen en landen van vliegtuigen kan voor omwonenden hinderlijk zijn. Daarom gebruiken we niet alle banen evenveel.

Volop natuur op en rond Schiphol

Er groeien en bloeien maar liefst 225 verschillende planten op Schiphol. Al deze planten zijn op natuurlijke manier op de luchthaven terecht gekomen. En sommigen kun je zelfs eten!

Er wonen ook veel dieren op de luchthaven: maar liefst 70 verschillende vogels en verder ook nog diverse zoogdieren en insecten. Er leven veel knaagdieren, zoals de bruine rat, hazen en konijnen, maar ook mollen. Deze dieren moeten zich goed verstoppen want er leven ook een aantal roofvogels en andere roofdieren op Schiphol.