Lost & Found: De plek van de verloren dingen

Je bent vast wel eens wat kwijt. Je favoriete sokken of je telefoon bijvoorbeeld. Waarschijnlijk zegt je vader of moeder dan dat je nog maar eens goed op je slaapkamer moet zoeken. Maar wat nou als je op vakantie met het vliegtuig gaat en je verliest iets op Schiphol? Dat is moeilijk zoeken, want de luchthaven is enorm groot. Gelukkig zijn de medewerkers van ‘Verloren voorwerpen’ er om te helpen!

Afgelopen jaar kwamen er 62.000 spullen binnen bij onze Lost & Found, wat staat voor Verloren & Gevonden. Onwijs veel, vind je niet?! Bedenk maar eens dat het voetbalstadion de Amsterdam Arena van Ajax ongeveer 55.000 stoeltjes heeft. Dat betekent een voorwerp op elk stoeltje. En dan hebben we nog een lading spullen over. Er zijn dus behoorlijk wat reizigers die wat verliezen op Schiphol.

200 verloren spullen per dag

Elke ochtend gaat ons team van Lost & Found met een grote kar op pad langs diverse plekken op Schiphol. Zo halen ze veel voorwerpen op bij onze securitycontrole. Daar gaat je koffer of tas door een scanner en controleren medewerkers of je geen verboden voorwerpen bij hebt. Als je even niet achterom kijkt, kan je daar natuurlijk gemakkelijk wat laten liggen. Elke dag haalt het team van Lost & Found ongeveer 200 verloren spullen op.

Verloren voorwerp wacht op eigenaar

Al die voorwerpen slaan we op in een magazijn. Je kan je voorstellen dat met zoveel spullen, we dit netjes moeten sorteren. Dus de laptops bij elkaar, maar ook de creditcards, jassen en sieraden. Alle voorwerpen die minder waard zijn dan 450 euro bewaren we voor drie maanden. Duurdere spullen, zoals de nieuwste Macbook, liggen een jaar en een maand in ons magazijn. Drieëndertig procent van alle gevonden spullen komt gewoon thuis. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar een goedkope zonnebril of tas halen veel mensen niet op.

Alles wat overblijft

Komt de eigenaar het voorwerp niet ophalen? Dan gaat het naar de veiling. Dat is een soort markt waar mensen kunnen bieden op de spullen. Vier keer per jaar worden zo’n veertig karren vol met allerlei verloren voorwerpen geveild. Uiteraard zitten hier geen spullen met namen of foto’s bij van de oorspronkelijke eigenaar. Dit vernietigen we allemaal. Het eten dat we vinden op de luchthaven - van chocola tot theedoosjes - gaat naar de Voedselbank. Dan komt het terecht in voedselpakketten voor mensen die geen geld hebben voor boodschappen.

Rare gevonden voorwerpen

Het zal je verbazen wat we allemaal vinden op Schiphol. Want het zijn echt niet alleen maar jassen, telefoons en pinpassen. Wat denk je van muziekinstrumenten zoals een trombone of viool? Een kunstgebit, rijstkoker of schuurmachine voor het klussen? Sombrero’s, een duur Rolex-horloge of 10.000 dollar… Het is allemaal al eens gevonden door ons team van Lost & Found.

Iets kwijt? Wij zijn er voor je!

Ben je toch iets verloren op Schiphol? Kom langs bij de balie van Lost & Found in de kelder tussen Aankomst 1 en 2 of vul op onze website het Lost & Found formulier in. Op basis van jouw omschrijving van wat je hebt verloren, gaan we kijken of wij het hebben gevonden. Zorg er altijd voor dat jouw spullen herkenbaar van jou zijn. Door een opvallend telefoonhoesje bijvoorbeeld of door een eigen foto als achtergrond op je tablet te zetten. Want we geven alleen spullen mee als je kunt bewijzen dat jij de eigenaar bent.

  • Dieren

    Je zou het misschien niet verwachten, maar er leven ongeveer zeventig soorten vogels en tien soorten zoogdieren op Schiphol. Net een dierentuin!

  • Sneeuw en ijs

    Het hele jaar door landen en vertrekken hier vliegtuigen. Heeft het gesneeuwd of gevroren? Dan halen we alles uit de kast voor de veiligheid.

  • Vrachtvervoer

    We vervoeren niet alleen miljoenen mensen per jaar, maar ook zo’n 855.000 ton vracht: van laptops tot tulpen en van auto’s tot panda’s.