Bijzondere plekken Schiphol : Bijzondere plekken ontdekken op Schiphol

Schiphol wordt wel eens vergeleken met een stad. Want er is van alles: winkels, een medische dienst met dokterspreekuren, restaurants… En er is nog veel meer! Want wist jij bijvoorbeeld dat we twee museums hebben? Of een stiltecentrum met drie pastores zoals in de kerk? We nemen je mee langs alle bijzondere plekken van Schiphol. Ga ze eens bekijken als je weer op onze luchthaven bent.

Gratis boeken lezen

Een bibliotheek op een luchthaven? Dat zie je niet vaak. Je kan er lekker wegzakken in de relaxte stoelen met een boek uit de bibliotheek. Er zijn boeken van vijfhonderd Nederlandse auteurs, vertaald in veertig talen. Liever iets kijken? Op de iPads en de touchscreens vind je beeldverhalen. En zelfs aan muziek is gedacht, want de grootste digitale muziekcollectie van Nederland is te horen in de bibliotheek van Schiphol. Als je mazzel hebt, speelt een andere reiziger misschien wel een mooi stuk muziek op de piano die er staat. Of duik er zelf achter als je jouw pianokunsten aan medereizigers wilt laten horen.

Waar te vinden: na security, Holland Boulevard, tussen Lounge 2 en 3.

Stilte alsjeblieft

Met zoveel reizigers lijkt het op Schiphol misschien nooit echt stil te zijn. Toch is er een plek op onze luchthaven waar het altijd rustig is. En dat is in ons stiltecentrum. Je kan hier bidden, mediteren of gewoon genieten van de rust. Iedereen is hier welkom. Of je nou moslim, christen, joods of niet gelovig bent. Er werken zelfs drie pastores op Schiphol. Net zoals je een pastor in een kerk hebt. Zij zijn er als je steun nodig hebt of even wilt praten. Elke zondag is er om 11 uur ’s ochtends een kerkdienst. Deze viering is in het Engels, zodat elke reiziger het kan verstaan. Kom gerust eens kijken. Je kan vrij in- en uitlopen. Want je moet natuurlijk wel je vliegtuig halen!

Waar te vinden: na security, tweede verdieping Lounge 2, naast Café Frames.

Museum bezoeken?

Nog tijd over voordat je het vliegtuig in moet? Je kan natuurlijk gaan winkelen. Of bezoek eens een museum! Misschien ken je NEMO en het Rijksmuseum wel in Amsterdam. Op Schiphol vind je deze musea ook. Bij ons NEMO Science museum leer je meer over technologie en wetenschap door zelf proefjes te doen. Zo kan je geluidsgolven zichtbaar maken of met lucht testen hoe je een vliegtuigje omhoog krijgt. Liever kunst bekijken? Dat kan in ons Rijksmuseum. Hier vind je 17e-eeuwse Nederlandse schilderkunst die regelmatig wisselt. Van prachtige portetten tot de bekende Nederlandse landschappen.

Waar te vinden: na security, Holland Boulevard, tussen Lounge 2 en 3.

Een park, binnen én buiten

In onze terminal, dat is het gebouw waar je vertrekt of aankomt op Schiphol, hebben we een park. Ja, echt waar: een park binnen in een gebouw! Je hoort hier de vogelgeluiden, bent omringt door groene planten en bomen. Er is hier zelfs een 130-jaar oude boom te vinden, die in ons Airport Park een tweede leven heeft gekregen. Wil je je telefoon of tablet opladen? Stap dan op de fiets en wek zelf de energie op om je batterij weer vol te krijgen. Lekker duurzaam! Even naar buiten kan natuurlijk ook. Tussen het groen kijken naar alle vliegtuigen die er aankomen en vertrekken van onze luchthaven.

Waar te vinden: na security, tweede verdieping Lounge 1, boven de D-pier.

Vliegtuigen spotten

Vliegtuigen, ze zijn er in allerlei soorten en maten. En op Schiphol kan je er dagelijks veel zien landen en opstijgen. Vliegtuig spotten is dan ook een leuke activiteit op onze luchthaven. En daarvoor hoef je niet eens zelf op reis te gaan. Je kan ook gewoon een dagje vliegtuigen kijken op Schiphol. Zo is ons Panoramaterras gratis toegankelijk. Je hebt hier perfect uitzicht op de platforms en vliegtuigen. Of ga zelf even een vliegtuig in! Er staat hier een KLM Fokker 100. Kruip achter het stuur en voel je voor even piloot. Liever dichterbij onze start- en landingsbanen de vliegtuigen bekijken? Ga dan naar onze spottersplekken langs de Buitenveldert- of Polderbaan. Neem je camera mee, dan kan je al die mooie vliegtuigen filmen of fotograferen!

Waar te vinden:
Panoramaterras - Je vindt het Panoramaterras door vanaf de begane grond de (rol)trap of lift te nemen bij café Rembrandt naar de volgende verdieping. Daar neem je de (rol)trap of lift bij balierij 1 naar de tweede verdieping. Via een loopbrug word je naar het Panoramaterras geleid.
Spottersplek Buitenveldertbaan - Schiphol Oost, postcode 1118 EL aanhouden. Te bereiken via de N231/Schipholdijk. Spottersplek Polderbaan - aan het einde van de IJweg aan de westzijde van de Polderbaan, postcode 2141 CN aanhouden.

Nog meer bijzondere plekken op Schiphol bekijken? Check ons YouTube-kanaal waar we regelmatig de tofste video’s plaatsen. Wat denk je van een kijkje hoe je koffer reist of een keer meegaan met de Luchtvaart Politie?

  • Al onze bestemmingen

    In hoeveel landen ben jij al geweest? Vanaf Schiphol kun je de hele wereld over vliegen: van Amerika tot Afrika en van Australië tot Azië.

  • Schipholtoren

    Het beste uitzicht op Schiphol heb je vanuit de verkeerstoren. Vanuit hier wordt ervoor gezorgd dat alle vliegtuigen veilig kunnen vertrekken en landen.

  • Bijzondere beroepen

    Van vogelverschrikkers tot brandweervrouwen en vliegtuigparkeerders: er zijn een heleboel bijzondere beroepen op Schiphol. In totaal werken hier 65.000 mensen.