Cargo : Van avocado tot panda

Niet alleen reizigers zoals jijzelf gaan in het vliegtuig naar een nieuwe bestemming. Dat geldt ook voor laptops, bloemen, groenten, auto’s en allerlei soorten dieren. Dit noemen we ook wel vracht, of in vliegtuigtermen: cargo. Jaarlijks vertrekt er zo’n 800.000 ton vracht vanaf Schiphol naar andere landen in de wereld. Dat is in gewicht net zoveel als zeven keer een groot cruiseschip! En er komt natuurlijk ook vracht aan op onze luchthaven. Jouw laptop of nieuwe telefoon bijvoorbeeld.

Goederen worden vooral via de lucht vervoerd als het snel op de plek van bestemming moet komen. Denk hierbij aan producten die kunnen bederven zoals groenten en fruit. Of vracht waarbij spoed is vereist, bijvoorbeeld geneesmiddelen of organen. Maar ook elektronica zoals de nieuwste iPhone wordt vervoerd met het vliegtuig. Want die moet natuurlijk wel op tijd in de winkel liggen!

Van avocado tot laptop

Op Schiphol gaat er niet alleen vracht met het vliegtuig naar andere landen. Er komen ook veel goederen aan. Dat noemen we import. Heb je wel eens een avocado gegeten? Dat is die groene vrucht die je in een salade of smoothie stopt. Nederland is wereldwijd de grootste importeur van avocado’s via de lucht. In een jaar komen op onze luchthaven zo’n 2,5 miljoen avocado’s aan. En niet alleen groenten, ook jouw laptop of spelcomputer is waarschijnlijk eerst op Schiphol aangekomen.

Zeg het met bloemen

Weet je welk product het vaakst landt op Schiphol? Bloemen! Maar liefst een kwart van alle goederen die hier aankomen zijn bloemen. Dit komt omdat de grootste bloemenveiling ter wereld in Aalsmeer ligt. Zo’n achttien minuten rijden vanaf Schiphol. De bloemen uit de bloemenwinkel bij jou in de buurt zijn dan ook zeer waarschijnlijk gekocht op deze veiling. We krijgen de meeste bloemen binnen aan het begin van het jaar. Dit komt omdat er dan dagen zijn zoals Valentijnsdag waarbij veel geliefden elkaar bloemen geven.

Bijzondere vracht

Je zal je verbazen over wat er allemaal met een vliegtuig wordt vervoerd. Wat denk je van een dure Formule 1-auto, helikopters, décorsets van grote musicals en een panda? We hebben zelfs een speciaal dierenhotel op Schiphol, want elk dag gaan er ook veel dieren met het vliegtuig. De meest vervoerde dieren zijn paarden. Elk jaar stappen zo’n 5.500 paarden in het vliegtuig op weg naar een nieuwe bestemming. Er gaan dan speciale paardenverzorgers mee die letten op de dieren tijdens de reis.

In hetzelfde vliegtuig als een paard?

De meerderheid van de vracht wordt vervoert met een speciaal vrachtvliegtuig. Vaak is het mogelijk om deze vliegtuigen ook bij de neus te openen. Op deze manier kunnen grote vrachtstukken zoals een vrachtwagen gemakkelijk het vliegtuig in. Er kan ook vracht mee in de laadruimte van passagiersvliegtuigen. En dat gebeurt steeds vaker. Misschien zit jij volgende keer wel in een vliegtuig waarin ook een auto of zelfs een paard in het ruim staat!

  • Alles over vliegtuigen

    Op Schiphol landen en vertrekken elke dag honderden vliegtuigen in allerlei soorten en maten. Wat weet jij allemaal van deze indrukwekkende toestellen?

  • Bijzondere plekken

    Op Schiphol is van alles te beleven. Ga bijvoorbeeld kunst kijken in het Rijksmuseum, doe proefjes in NEMO of lees een boek in onze bibliotheek.

  • Al onze bestemmingen

    In hoeveel landen ben jij al geweest? Vanaf Schiphol kun je de hele wereld over vliegen: van Amerika tot Afrika en van Australië tot Azië.