Dieren : De grote dierenjungle

Schiphol een dierenjungle, huh? Dat klinkt misschien een beetje gek. Waarschijnlijk verwacht je op onze luchthaven nauwelijks dieren met al die vliegtuigen. Toch komen er maar liefst zeventig verschillende soorten vogels en tien soorten zoogdieren voor op Schiphol. En daar zitten ook bijzondere dieren tussen. Wat denk je van een schildpad of de zeldzame velduil? We nemen je mee in onze dierentuin!

Schiphol is een groot gebied van 2.787 hectare. Dat is nog groter dan de stad Leiden! We hebben zes start- en landingsbanen waar de vliegtuigen op landen en vandaan vertrekken. Daaromheen is veel natuur, zoals gras, bomen en akkerlanden. Een ideale plek voor dieren! Want ondanks de vliegtuigen is Schiphol voor dieren een stiltegebied. Maar vliegtuigen maken toch geluid? Klopt, maar dieren hebben daar geen last van. Voor hen is de luchthaven lekker rustig. Er lopen namelijk geen mensen en honden zoals in het park bij jou in de buurt wel het geval is.

Van roofvogel tot schildpad

We hebben vooral veel soorten vogels op Schiphol. Van een spreeuw tot roofvogels zoals een torenvalk. Ze zoeken naar muizen in het gras om te eten of vissen in de vele sloten die de luchthaven heeft. Wist je dat we zo’n vijfendertig kilometer aan sloten hebben op Schiphol? Dat is dezelfde afstand als van Amsterdam naar het strand van Zandvoort. In die sloten zitten allerlei soorten vissen, ook grote exemplaren zoals karpers en snoeken. Lekkere hapjes voor de roofvogels. En je verwacht het misschien niet, maar zelfs een schildpad is wel eens gespot in de sloot op onze luchthaven.

Waarom vogels eigenlijk niet handig zijn

Als vogelspotplaats is Schiphol een fantastische plek. Maar voor een luchthaven zijn vogels niet zo handig. Ze kunnen namelijk net gaan vliegen als een vliegtuig wil opstijgen. En je snapt dat het gevaarlijk is als bijvoorbeeld een gans in de vliegtuigmotor terecht komt. Dan moet de motor eerst gerepareerd worden voordat het vliegtuig weer kan vertrekken. Gelukkig hebben we daarom birdcontrollers rondrijden op Schiphol. Zij zijn een soort vogelverschrikkers. Voordat jij gaat vliegen, checken ze of er geen vogels meer zijn rondom de landingsbaan. Je leest meer over de birdcontrollers op de pagina ‘Bijzondere banen op Schiphol’.

Dierentuin in de nacht

Je hebt niet alleen veel soorten vogels op Schiphol. Je kunt hier ook allerlei zoogdieren vinden. Denk aan vossen, hazen, konijnen, mollen en hermelijnen. Met name ’s nachts kan je deze dieren zien. Dan is het natuurlijk nog rustiger voor de dieren, omdat er minder vliegtuigen vliegen dan overdag. Vossen zijn heel handig voor de luchthaven, want zij eten muizen op die in het gras leven. En minder muizen betekent minder eten voor roofvogels, waardoor ze naar andere plekken trekken. Een vos is dus eigenlijk een soort helper van de birdcontroller.

Volgende keer als je vliegt vanaf Schiphol, moet je dus maar eens goed uit het vliegtuigraampje kijken. Misschien zie je wel een grote roofvogel, vos of onze schildpad!

  • Sneeuw en ijs

    Het hele jaar door landen en vertrekken hier vliegtuigen. Heeft het gesneeuwd of gevroren? Dan halen we alles uit de kast voor de veiligheid.

  • Vrachtvervoer

    We vervoeren niet alleen miljoenen mensen per jaar, maar ook zo’n 855.000 ton vracht: van laptops tot tulpen en van auto’s tot panda’s.

  • Alles over vliegtuigen

    Op Schiphol landen en vertrekken elke dag honderden vliegtuigen in allerlei soorten en maten. Wat weet jij allemaal van deze indrukwekkende toestellen?