Onderweg naar de toekomst: Elektrische voertuigen

Voertuigen op fossiele brandstof stoten CO2, stikstof, fijnstof en ultrafijnstof uit. CO2 draagt bij aan klimaatverandering en stikstof, fijnstof en ultrafijnstof beïnvloeden de luchtkwaliteit. Op de weg naar nul uitstoot zetten we vol in op elektrisch rijden.
Dat is goed voor de aarde en komt de luchtkwaliteit op en rond de luchthaven ten goede.

Steeds meer elektrische voertuigen

Op Schiphol zie je veel voertuigen: bussen, taxi’s, bagagetreinen, laadplatforms, hotelshuttles, cateringbusjes, huurauto’s. Veel van deze voertuigen zijn al elektrisch en elk jaar wordt de elektrische vloot verder uitgebreid.

Elektrisch vervoer van en naar Schiphol

Schiphol Taxi rijdt sinds oktober 2014 met een grote vloot 100% elektrische taxi’s. Sinds maart 2018 rijden er ook 100 elektrische openbaar vervoerbussen op en rond Schiphol. Volgend jaar wordt dit aantal verder uitgebreid.

Elektrisch reizen tussen vliegtuig en gate

Niet alleen voor de schermen, maar ook ‘achter de schermen’ nemen wij onze ambitie serieus. Daarom gebruiken wij ruim 50 elektrische platformbussen voor het vervoer van reizigers van hun vliegtuig naar de gate en vice versa. Hoe je weet of je in een elektrische bus rijdt? Ze zijn niet alleen schoon, maar ook nog eens heel stil.

Elektriciteit voor het vliegtuig

Heb je je weleens afgevraagd waar stilstaande vliegtuigen aan de gate hun stroom vandaan halen, bijvoorbeeld voor de airconditioning of verlichting? Meestal van een losse, milieubelastende, diesel aggregaat. Maar niet op Schiphol: hier kunnen vliegtuigen aansluiten op het elektriciteitsnet.
Vliegtuigen die niet aan een gate staan maar op het platform, krijgen hun energie van een verrijdbare Ground Power Unit, de GPU. Schiphol heeft sinds kort vijf GPU’s op elektriciteit. Deze vervangen de dieselvariant en leiden tot minder de CO₂-uitstoot van de luchthaven. Leuk weetje: de E-GPU’s gebruiken oude accu’s uit elektrische auto’s.