Onderweg naar de toekomst: We bouwen duurzaam

Schiphol is eigenaar van de terminal, kantoorgebouwen en parkeergarages. Dat geeft ons de kans het ontwerpen van nieuwe en het renoveren van bestaande gebouwen, zo duurzaam mogelijk te doen. Steeds meer gebouwen op Schiphol krijgen dan ook het duurzaamheidslabel BREEAM of LEED.

En we zetten gebouwen zo in elkaar dat we ze na afloop van de levensduur weer uit elkaar kunnen halen en alle materialen opnieuw kunnen gebruiken. Mooi voorbeeld: vrachtgebouw Panalpina. Op Schiphol wordt het steen voor steen gesloopt en straks buiten Schiphol weer in elkaar gezet. Klaar voor de nieuwe gebruiker!

A-pier wordt duurzaamste pier van Schiphol

Schiphol bouwt aan een nieuwe pier: de A-pier. Het wordt niet alleen de nieuwste pier, maar ook de duurzaamste! We hebben goed nagedacht waar we energie kunnen besparen en waar we gebruik kunnen maken van hergebruikt of duurzaam materiaal. De A-pier heeft acht gates, een oppervlakte van 55.000 vierkante meter.

Mortuarium – Schiphols eerste cradle-to-cradle gebouw

Het nieuwe mortuarium is het eerste cradle-to-cradle gebouw op Schiphol. De gebruikte materialen kunnen na de levenscyclus van dit gebouw gemakkelijk weer in een ander object worden gebruikt. Ook voldoet het gebouw aan de BREEAM Excellent-criteria, met eigen zonnepanelen, regenwaterzuivering en luchtzuivering.

P2 een gerecyclede parkeergarage

Onze parkeergarage P2 heeft plaats moeten maken voor de nieuwe terminal. De parkeergarage is niet met veel geweld gesloopt, maar met beleid uit elkaar gehaald. Waar mogelijk recyclen we het oude bouwmateriaal en interieur. Vrijwel niks komt op de vuilnisbelt terecht.