Nieuws: Buitenveldertbaan vaker in gebruik in piekmomenten

Vanaf zondagavond 22 november vinden er gedurende een half jaar werkzaamheden plaats aan het taxibanenstelsel ten zuiden van de Zwanenburgbaan. Hierdoor is de Zwanenburgbaan deze periode niet of minder beschikbaar dan normaal. Daardoor verwachten we bij zuidenwind in de landingspiek de Buitenveldertbaan of Schiphol-Oostbaan vaker in te zetten als tweede landingsbaan. In de startpiek kan bij noordenwind de Buitenveldertbaan vaker in gebruik zijn als tweede startbaan.

Gepubliceerd op: 19 november 2020

Tweede baan

Of de Buitenveldertbaan of de Schiphol-Oostbaan worden ingezet als tweede baan, hangt af van de weersomstandigheden, de windrichting en het aanbod van vliegverkeer tijdens de piekmomenten. Iedere vrijdag kondigen we in onze wekelijkse vooruitblik aan wanneer je dagelijkse start- en landingspieken kunt verwachten. Tijdens een piekmoment landen of starten er veel vliegtuigen achter elkaar, waardoor een deel van het vliegverkeer op een tweede start- of landingsbaan is aangewezen.

Taxiroute

Normaal kan de Zwanenburgbaan ook worden ingezet tijdens de piekmomenten. Maar omdat er bij deze baan werkzaamheden worden uitgevoerd in het kader van de verdubbeling van taxibaan Quebec is de baan minder beschikbaar. De vliegtuigen kunnen tijdens de werkzaamheden namelijk geen gebruik maken van de taxibanen Quebec, Zulu, Alfa en Bravo die langs de zuidkant van de Zwanenburgbaan lopen. Hierdoor kunnen vliegtuigen die van en naar de Polderbaan taxiën, alleen de taxiroute langs de noordkant van de Zwanenburgbaan gebruiken. In piekmomenten, wanneer de Polderbaan in gebruik is, verwachten we hierdoor eerder de Buitenveldertbaan in te zetten. Lees meer over de inzetbaarheid van de Zwanenburgbaan.

Planning werkzaamheden

Vanaf zondagavond 22 november zijn er tot in mei 2021 regelmatig werkzaamheden aan het taxibanenstelsel ten behoeve van verdubbeling Quebec en de bouw van het nieuwe viaduct over de A4. In de volgende perioden hebben de werkzaamheden mogelijk gevolgen voor het baangebruik en daarmee voor het vliegverkeer:

  • 22 november - 26 januari
  • 1 februari - 12 april: in combinatie met groot onderhoud Polderbaan
  • 26 april – 17 mei

Bekijk hier de volledige planning baanonderhoud en werkzaamheden.