Nieuws: Zwanenburgbaan minder inzetbaar vanaf 22 november

Vanaf 22 november zal de Zwanenburgbaan voor een langere periode minder inzetbaar zijn vanwege werkzaamheden aan het taxibanenstelsel ten zuiden van de baan. Van zondag 22 november 22.00 uur ’s ochtends tot en met donderdag 26 november 06.00 ’s ochtends is de baan in het geheel niet beschikbaar voor vliegverkeer. In de periode erna is de baan minder inzetbaar dan normaal. We verwachten dat bij zuidenwind de Buitenveldertbaan of Schiphol-Oostbaan vaker worden ingezet als tweede landingsbaan tijdens piekmomenten. Bij noordenwind kan de Buitenveldertbaan vaker in gebruik zijn als tweede startbaan.

Gepubliceerd op: 13 november 2020

Verdubbeling van taxibaan Quebec

De werkzaamheden aan de zuidkant van de Zwanenburgbaan worden uitgevoerd in het kader van de verdubbeling van taxibaan Quebec en het bijbehorende nieuwe viaduct over de A4. Door de aanleg van de dubbele taxibaan Quebec zal het taxibanenstelsel - dat in een ring rond het centrum van luchthaven Schiphol ligt - in de toekomst in zijn geheel uit dubbele taxibanen bestaan. Dit verbetert de doorstroming van taxiënde vliegtuigen en sleepverkeer, het vergroot de veiligheid en het vermindert het brandstofgebruik en daarmee de uitstoot door taxiënd vliegverkeer.

Soepele doorstroming

Door de werkzaamheden zijn taxibanen Quebec, Zulu, Alfa en Bravo in fasen deels of helemaal buiten gebruik. Deze taxibanen worden gebruikt door vliegtuigen die langs de zuidkant van de Zwanenburgbaan van en naar de Polderbaan taxiën, Wanneer de Zwanenburgbaan en Polderbaan tegelijk in gebruik zijn, kunnen taxiënde vliegtuigen alleen langs de noordkant van de Zwanenburgbaan via taxibaan Yankee rijden. Op piekmomenten verwachten we hierdoor eerder de Buitenveldertbaan in te zetten, omdat de werkzaamheden aan de taxibanen dan geen invloed hebben en we een soepele doorstroming van het vliegverkeer kunnen waarborgen. Welke baan in deze periode daadwerkelijk gebruikt wordt, hangt onder andere af van de wind- en weersomstandigheden.

Meerdere perioden

Vanaf 22 november 2020 en in de eerste helft van 2021 zijn er regelmatig werkzaamheden aan het taxibanenstelsel ten behoeve van verdubbeling Quebec. In de volgende perioden hebben de werkzaamheden mogelijk gevolgen voor het baangebruik en daarmee voor het vliegverkeer:

  • 22 november - 26 januari
  • 1 februari - 12 april: in combinatie met groot onderhoud Polderbaan
  • 26 april – 17 mei

Bekijk hier de volledige planning baanonderhoud en werkzaamheden.