Beschikbaarheid start- en landingsbanen: Baanonderhoud en werkzaamheden

Om de zes start- en landingsbanen en de taxibanen op Schiphol veilig en in goede conditie te houden, voeren we regelmatig onderhoud en andere werkzaamheden uit op en rond de banen. Tijdens deze werkzaamheden zijn de banen vaak niet beschikbaar voor het vliegverkeer. Doordat we dan andere banen inzetten, heeft dit gevolgen voor het baangebruik en het vliegverkeer. Hierdoor kan je als buur meer of minder vliegtuigen over horen en zien komen. Op deze pagina zie je welke werkzaamheden er plaatsvinden en welke banen er niet of beperkt beschikbaar zijn.

Huidige en toekomstige werkzaamheden

17 augustus – 28 augustus Zwanenburgbaan niet beschikbaar vanwege werkzaamheden

Tussen maandagmorgen 17 augustus 07.00 uur en vrijdagmiddag 28 augustus 16.00 uur is de Zwanenburgbaan niet beschikbaar voor vliegverkeer vanwege werkzaamheden. Naar verwachting kan dit gevolgen hebben voor het vliegtuiggeluid in de omgeving. In deze periode kan tijdens de landingspiek de Buitenveldertbaan vaker als tweede landingsbaan worden ingezet bij wind uit het zuiden en zuidwesten. In een startpiek met noorderwind kan de Buitenveldertbaan ingezet worden als tweede startbaan. Welke baan in deze periode daadwerkelijk gebruikt wordt, hangt af van de wind- en weersomstandigheden op dat moment.

31 augustus - 7 september Polderbaan niet beschikbaar door onderhoud

Vanwege jaarlijks onderhoud is de Polderbaan een week buiten gebruik: van maandagochtend 31 augustus 07.00 uur tot en met maandagavond 7 september 18.00 uur. Tijdens dit onderhoud verwachten we meer vliegverkeer op de Zwanenburgbaan, ook in de nacht. Voor nachtvluchten in deze periode vragen we een ontheffing aan. Hierdoor hoeven we niet de Kaagbaan in noordoostelijke richting in te zetten in de nacht, wat anders voor veel overlast in Amsterdam en Amstelveen zou zorgen.

21 september - 26 september Kaagbaan niet beschikbaar vanwege onderhoud

Vanwege het jaarlijks onderhoud is de Kaagbaan eind september een kleine week buiten gebruik. Van maandagochtend 21 september 07.00 uur tot zaterdagavond 26 september 18.00 uur voeren we onderhoudswerkzaamheden uit. Tijdens dit baanonderhoud verwachten we meer landende vliegtuigen op de Aalsmeerbaan en de Zwanenburgbaan. Voor startende vliegtuigen zetten we de Aalsmeerbaan, de Buitenveldertbaan en de Zwanenburgbaan in.

28 september - 6 oktober Aalsmeerbaan niet beschikbaar vanwege onderhoud

Deze week is de Aalsmeerbaan buiten gebruik vanwege jaarlijkse onderhoudswerkzaamheden. Het baanonderhoud start op maandagochtend 28 september om 07.00 uur en duurt tot dinsdagavond 6 oktober 18.00 uur. Hierdoor verwachten we in deze periode de Buitenveldertbaan meer in te zetten. Ook kan de Zwanenburgbaan in zuidelijke richting meer in gebruik zijn.

23 november – 25 november Zwanenburgbaan niet beschikbaar vanwege werkzaamheden

Tussen maandag 23 november 08.30 uur ’s ochtends en woensdag 25 november 16.30 ‘s middags is de Zwanenburgbaan niet beschikbaar voor vliegverkeer vanwege werkzaamheden. Naar verwachting kan dit gevolgen hebben voor het vliegtuiggeluid in de omgeving. Zo kan het vliegverkeer bij wind uit het zuiden en zuidwesten landen op de Buitenveldertbaan. Bij noorderwind kan de Buitenveldertbaan ingezet worden als startbaan. Welke baan in deze periode daadwerkelijk gebruikt wordt, hangt af van de wind- en weersomstandigheden.

Afgelopen werkzaamheden

27 juli – 31 juli Zwanenburgbaan beperkt beschikbaar door onderhoud

Van maandag 27 juli tot en met vrijdag 31 juli is de Zwanenburgbaan niet inzetbaar tussen 14.00 uur ’s middags en 23.00 uur ’s avonds vanwege onderhoudswerkzaamheden. De verwachting is dat dit beperkte gevolgen heeft voor het vliegtuiggeluid in de omgeving, , omdat de Zwanenburgbaan de afgelopen weken amper in gebruik was. Lees meer over dit onderhoud.

28 juli Buitenveldertbaan beperkt beschikbaar vanwege werkzaamheden

Op dinsdag 28 juli is de Buitenveldertbaan niet inzetbaar tussen 7.00 uur ’s ochtends en 14.00 uur ’s middags. Er worden werkzaamheden uitgevoerd aan de verlichting van de baan. Naar verwachting heeft dit geen gevolgen heeft voor het vliegtuiggeluid in de omgeving.

29 juli Schiphol-Oostbaan beperkt beschikbaar vanwege werkzaamheden

Woensdag 29 juli is de Schiphol Oostbaan vanwege het plaatsen van een windzak niet beschikbaar tussen 07.00 uur ’s ochtends en 15.00 uur ’s middags. We verwachten dat dit geen gevolgen heeft voor het vliegtuiggeluid in de omgeving.