Go Dutch en stap op je fiets!

Schiphol maakt de weg vrij voor meer fietsverkeer naar, van en rond de luchthaven. De fiets is een gezond en duurzaam vervoersmiddel en wij willen, samen met onze partners, zorgen dat het voor zoveel mogelijk mensen makkelijk is om op de fiets naar Schiphol te komen. Daarom hebben we het goinGDutch programma gepresenteerd. Het voornaamste doel is om meer medewerkers op de fiets naar werk te laten komen, maar we zien ook mogelijkheden voor reizigers. Lees verder om erachter te komen hoe we investeren in fietsen en mensen aanmoedigen vaker de fiets te pakken.

GoinGDutch, waarom?

Het startpunt van het goinGDutch programma dat in 2019 werd gelanceerd was het doel van Schiphol om 10.000 van de 70.000 medewerkers op en rond de luchthaven zover te krijgen de fiets naar het werk te nemen. Daar hebben we verschillende redenen voor. Fietsen kan bijdragen aan een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid, het helpt het aantal auto’s op de weg verminderen en verbetert daardoor de leefbaarheid in de lokale omgeving, en het produceert geen uitstoot. Particulieren, organisaties en heel Nederland heeft er baat bij! Daarom werken we eraan om het makkelijker en leuker te maken om op de fiets naar Schiphol te komen. Maar hoe?

Fietssnelweg

Allereerst werken we aan een betere fietsinfrastructuur op en rond Schiphol. Een van de voornaamste manieren waarop we dit bereiken is de uitbreiding van een 22 kilometer lange fietssnelweg tussen Hoofddorp, Schiphol en Amsterdam. En dit is niet zomaar een fietspad, het is een interactief fietspad, waar de infrastructuur communiceert met de fietsers. Zo zijn er bijvoorbeeld stoplichten die detecteren dat er iemand op de fiets nadert en, als de verkeerssituatie het toelaat, op groen springen zodat de fietser niet hoeft te stoppen. In de nabije toekomst breiden we de reeks van interactieve onderdelen uit zodat je zo snel en comfortabel mogelijk naar werk kunt fietsen.

Verbeterde fietsvoorzieningen

We maken fietsen ook aantrekkelijker door fietsforenzen betere faciliteiten te bieden. Er komen steeds meer locaties waar elektrische fietsen kunnen worden opgeladen en we breiden het aantal fietsenstallingen op Schiphol uit. Ook is er een nieuw fietsdeelprogramma op Schiphol-Oost waarmee werknemers korte afstanden op de luchthaven kunnen afleggen met behulp van de Hely-app en fietsen.

Interessante incentives

Betaald krijgen om naar je werk te fietsen, klinkt goed toch? Met de GoinGDutch app kunnen werknemers de gefietste afstand tussen huis en werk vastleggen en vervolgens een kilometervergoeding van hun werkgever ontvangen. De app voorziet forenzen ook van actuele informatie over het weer en verkeersomstandigheden op hun route. En ze kunnen zien waar ze hun fiets kunnen stallen en waar ze kleedruimtes kunnen vinden. Een andere stimulans om meer mensen aan het fietsen te krijgen is het aanbieden van goede fietskleding. GoinGDutch werkt momenteel samen met een fabrikant zodat fietsers binnenkort comfortabele fietskleding kunnen bestellen voor hun tochtje van en naar het werk.

Go Dutch, ook voor reizigers

Reizigers kunnen ook profiteren van deze verbeteringen aan de fietsinfrastructuur en -diensten. Als je in de buurt van Schiphol woont en met weinig bagage reist, is fietsen naar de luchthaven een geweldige optie. Er zijn drie beveiligde fietsenstallingen in de buurt van de terminal waar je je fiets tot vier weken achter elkaar gratis kunt stallen, ook zijn er speciale fietskluizen.

En als je gewoon voor je plezier een rondje Schiphol wilt fietsen dan kan dat ook!

GoinGDutch is een samenwerking tussen Schiphol Group (officieel fietsambassadeur voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) BAM Infra, Microsoft en OrangeNXT. Meer informatie over het programma kun je vinden op de GoinGDutch website.

Lees ook de vorige blogs

  • Ook Schiphol herdenkt met twee minuten stilte

    Gepubliceerd op:

    Eens per jaar is het 2 minuten stil op Schiphol. Want ook hier herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties.

  • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

    Gepubliceerd op:

    Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.

  • Mag je met een gevulde drinkfles door security?

    Gepubliceerd op:

    Je gaat vliegen via Schiphol en staat met je drinkfles voor de securitycontrole. Hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? Mag je waterfles mee of niet?