In de ruim 100 jaar dat Schiphol bestaat heeft de luchthaven vele veranderingen ondergaan. De luchthaven van nu ziet er compleet anders uit dan die van 1916, toen de burgerluchtvaart in Nederland van start ging. Toch zijn er hier en daar nog wat overblijfselen uit het verleden te vinden. Wil je weten waar je ze kunt vinden? Bekijk dan deze foto’s van historische plekken op Schiphol.
Kijkend naar het lettertype, de vormen en kleuren is het duidelijk dat dit een behoorlijk oud logo is. Het komt dan ook uit 1946. Je vindt dit bord in de Poortstraat op Schiphol-Oost, het gebied waar het oorspronkelijke vliegveld lag.
We zien hier de Romeinse god van (onder andere) reizen, Mercurius, trots staan op een wereldbol. Dit monument werd op 29 september 1931 in gebruik genomen ter gelegenheid van de start van de lijndienst Amsterdam-Batavia. Batavia was de hoofdstad van Nederlands-Indië, nu bekend als Jakarta, Indonesië. Wanneer je Aankomst 3 verlaat zie je dit monument naast de ingang van het Sheraton Hotel.
Het is misschien moeilijk te geloven maar dit gebied vol betonplaten en opslagruimtes vlak bij het restaurant Wings op Schiphol-Oost is historische grond. Dit is de locatie van het oorspronkelijke Schiphol vliegveld. Op 17 mei 1920 vond hier een historische gebeurtenis plaats: de afhandeling van de eerste KLM-vlucht.
Wat nu een putdeksel op P57 is, was in de beginjaren van de luchthaven het middelpunt van het landingsterrein. Het was duidelijk gemarkeerd, zodat piloten konden inschatten hoeveel meter ze nog over hadden tijdens de landing.
Op Schiphol-Oost vind je een oude verkeerstoren uit 1952. Het was de vierde verkeerstoren van Schiphol en werd tot 1967, toen de terminal van Schiphol-centrum in gebruik werd genomen, gebruikt. In die periode van 15 jaar zag de toren gemiddeld zes tot tien vluchten en 325 passagiers per dag voorbijkomen. In 1998 werd de toren van de sloop gered door een aantal bedrijven op Schiphol-Oost. Ze zamelden geld in om de toren te verplaatsen en nu is restaurant Wings er gevestigd.