Biokerosine

Schiphol is een van de Europese luchthavens waar biokerosine verkrijgbaar is. Dat past goed in de afspraak in het Klimaatakkoord over duurzame brandstoffen. Afgesproken is dat in 2030 14% van de brandstof die op Nederlandse luchthavens wordt getankt duurzaam is. Biokerosine is op korte termijn de enige maatregel om de CO₂-uitstoot van vliegtuigen daadwerkelijk terug te brengen. Het kan de uitstoot tot wel 80% verminderen.

DUURZAME TOEKOMST-verantwoord omgaan met energie 2 reduceren van energieverbruik

Investeren in nieuwe fabriek voor biokerosine

Om de productie van biokerosine op te schroeven, investeert Schiphol Group in de eerste Europese raffinaderij voor duurzame vliegtuigbrandstof. De fabriek komt in het Groningse Delfzijl. Het wordt gebouwd door SkyNRG, producent van duurzame brandstof voor de luchtvaart, en is in 2028 gereed. Als de fabriek klaar is, produceert het per jaar 100.000 ton duurzame brandstof en als bijproduct 15.000 ton duurzame propaan.

Als grondstof gebruikt de fabriek vooral regionale afval- en reststromen. SkyNRG werkt nauw samen met KLM. Als de fabriek gaat produceren, neemt KLM de eerste tien jaar 75.000 ton duurzame brandstof per jaar af. Het is hiermee de eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld die op grote schaal investeert in duurzame vliegtuigbrandstof.

Opschalen gebruik duurzame kerosine

Schiphol stelt tussen 2022 en 2024 15 miljoen euro beschikbaar om het gebruik van duurzame brandstof te stimuleren. Vliegtuigmaatschappijen die op Schiphol vliegen, kunnen van deze stimuleringsmaatregel gebruik maken.

Vlieg je vanaf Rotterdam The Hague Airport? Dan kun je gebruik maken van het online hulpmiddel ‘Fly on SAF’. Met deze digitale tool kun je zelf de CO2-uitstoot van je vliegreis verlagen door fossiele kerosine te vervangen door duurzame luchtvaartbrandstof.

Schiphol Group partner in KLM Corporate SAF Programma

Schiphol Group is een van de partners in het Corporate Sustainable Aviation Fuel (SAF) Programma van KLM. Dit programma is in 2011 door KLM gestart om de markt voor duurzame brandstoffen te ontwikkelen. Bedrijven in de luchtvaart kunnen hierin investeren. KLM gebruikt de investering van de partners om het prijsverschil met duurzame kerosine te overbruggen. Op de route Los Angeles-Amsterdam vliegt KLM met duurzame kerosine.